Campus
Vorderingen beleid sociale veiligheid

Trainingsmodule en dialoogsessies, maar nog geen meldpunt

Hoe staat het ervoor met het nieuwe sociale veiligheidsbeleid op de TU Delft? Een update geeft een inkijkje. Intussen is de medezeggenschap nog altijd niet tevreden over de communicatie, roert Students & Staff for Safety zich en is er een brief van de minister uitgelekt.

(Foto: Justyna Botor)

Translation in progress

In haar update van 19 november geeft de projectorganisatie sociale veiligheid voor de vierde keer een overzicht van wat er gebeurt op dat gebied (zie kader Maandelijkse updates onderaan). Als concrete nieuwe actie springt de ‘trainingsmodule’ Leidinggeven@TU Delft in het oog. Die is gericht ‘op de rol die leidinggevenden hebben in het creëren van een sociaal veilig werkklimaat’. In november doorloopt een derde groep startende leidinggevenden bij ondersteunende diensten die training, aldus de projectorganisatie, en op 29 november start een pilot voor startende afdelingsvoorzitters en sectieleiders. read-more-closed

Verder maakt HR deze maand een plan van aanpak ‘met verschillende initiatieven om de feedbackcultuur binnen TU Delft breed (verder) te ontwikkelen’. Feedback geven is ook onderdeel van een beoogde verbetering van de resultaat- en ontwikkelingscyclus (de vroegere functioneringsgesprekken). Er vindt nu een inventarisatie plaats van mogelijke verbeteringen, meldt de update.

Data voor dialoogsessies

In de november-update komen verschillende onderwerpen uit de oktober-update terug: het bestaan van de website over sociale veiligheid, de Mindlab-voorstellingen die eerder deze maand begonnen en de zogenoemde Share & Care-sessies.

Voor die laatste zijn onder de noemer ‘Ongewenst gedrag voor TU Delft medewerkers’ twee data geprikt: 29 november en 3 december. Het gaat om ‘helende dialoogsessies voor iedereen die een persoonlijk verhaal in een veilige setting wil delen met mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt’. “We bieden de mogelijkheid om verhalen te delen en om gehoord en erkend te worden”, aldus de projectorganisatie in de update.

Diversiteitsmaand

Wat verder terugkomt, is de diversiteitsmaand, nu als terugblik. De projectorganisatie spreekt van een succes. De exacte bezoekersaantallen komen in december of januari, vanwege de nog lopende interne evaluatie met alle medeorganisatoren, vertelt Vasileia Vassou, communicatieadviseur Diversiteit & Inclusie (D&I) desgevraagd. “Maar voor ons draait succes niet om de cijfers, maar om de verandering in aanpak,” legt ze uit.

Na feedback van studenten en medewerkers is de traditionele Diversity & Inclusion-week vervangen door een Equity, Diversity & Inclusion-maand waarbinnen lokale D&I-teams op de faculteiten, studentenverenigingen en -netwerken activiteiten organiseerden. Bovendien veranderde het karakter van de evenementen: workshops hadden ditmaal de voorkeur voor praatjes en activiteiten, zodat deelnemers de opgedane kennis direct konden toepassen in hun studie of werk. “Die praktische component ontbrak eerder, maar zorgt juist voor een grotere betrokkenheid en impact,” benadrukt Vassou.

Meldpunt

De update over sociale veiligheid vermeldt ook hoe het ervoor staat met het nieuw op te richten meldpunt sociale veiligheid (zie ook het kader Brief van de minister uitgelekt). Dat moest op 1 oktober openen, totdat de medezeggenschap en de vakbonden op de rem trapten: ze vonden dat ze te weinig tijd kregen voor inspraak. In de oktober-update stond vervolgens dat het meldpunt in november live zou gaan, maar in de november-update staat geen datum. Wel staat er dat ‘de implementatiefase’ ingaat na akkoord van de medezeggenschap.

Uit de overlegvergadering van die medezeggenschap met het college van bestuur (cvb) op 7 november valt op te maken dat november niet haalbaar is. De interim-manager van het integrity office Olivier Sueur sprak daar de hoop uit dat het officiële instemmingstraject op 5 december afgerond zou kunnen worden. Daarna zou de uitvoering van start kunnen gaan. “We hebben de afgelopen maanden veel verschillende stakeholders gesproken en hebben langzaam maar zeker het idee dat we een meldpunt bouwen dat gaat werken. Gaan we iets krijgen waar iedereen het honderd procent mee eens is? Nee. Er zijn altijd tegenstrijdige ideeën, maar we proberen daar een goede weg in te vinden.” Hoe het meldpunt uiteindelijk vorm zal krijgen, is nog onduidelijk.

Communicatie

Tijdens de genoemde overlegvergadering van 7 november werd ook de communicatie over sociale veiligheid besproken. De studentenraad blijft daar kritisch op. “We hebben al vaker gehamerd op duidelijk communicatie naar studenten en zouden graag een studenten-newsfeed bovenaan in Brightspace willen. Wat is de status hiervan?”, vroeg Merel van Gruijthuijsen (Lijst Bèta). Cvb-vertegenwoordiger Hans Hellendoorn verzekerde de studenten dat het onderwerp de aandacht heeft.

Ook de ondernemingsraad had kritiek op de communicatie rondom sociale veiligheid en de Mindlab-voorstellingen. De communicatie leunt nu wel erg op de website, zei or-voorzitter Ronald Kuil. “Mensen klikken dat niet aan, het valt niet op. We zouden graag een wat creatievere insteek zien, een grotere campagne. Denk eens out of the box.” Integrity manager Sueur wees erop dat decanen en directeuren teksten hadden gekregen waarmee ze hun medewerkers konden stimuleren om naar Mindlab te gaan. “Dit is gebeurd, maar niet op voldoende grote schaal.”

Met medewerking van Marjolein van der Veldt.

Students and staff for safety

Students and staff for safety heeft nog steeds geen afspraak staan met het college van bestuur en de raad van toezicht, schrijft de actiegroep in een update. De groep zou op 29 augustus spreken met het cvb, maar die laatste zegde diezelfde dag af. Beide partijen werden het niet eens over de voorwaarden voor een ‘veilig gesprek’ en de manier waarop dit transparant kon gebeuren. Students and staff for safety wilde Delta erbij hebben, het cvb wilde eerst kennismaken.

Na de afzegging gingen de onderhandelingen over een nieuwe afspraak door, meldt de actiegroep. Volgens hen heeft het cvb inmiddels toegezegd dat er een derde onafhankelijke partij aanwezig mag zijn om verslag te doen. Ook met de raad van toezicht zijn onderhandelingen over een samenkomst gaande, aldus de actiegroep. Of dit klopt, en hoe cvb en rvt dit zien, is op dit moment niet duidelijk. Een verzoek om wederhoor heeft nog geen antwoorden opgeleverd.

Brief van de minister uitgelekt

De lokale vakbonden op de TU Delft vragen al langer om drie maatregelen: een nulmeting, screening van leidinggevenden en een onafhankelijk klachtenloket. Dat laatste lijkt er met het meldpunt te komen, maar hoe zit het met de andere twee? Ze staan niet in de november-update, maar Delta heeft er nieuwe informatie over in handen.

Na een woedende reactie van de landelijke vakbond CNV Onderwijs op een onderzoeksartikel van Delta over sociale onveiligheid, ging Onderwijsminister Eppo Bruins in Delta in op de eisen van de vakbonden. Hij zei het niet nodig te vinden dat hij erop zou toezien dat de TU ze zou doorvoeren. Een nulmeting zou ‘niet opportuun’ zijn en screening van leidinggevenden zou vallen onder HR-beleid en daarmee buiten zijn bereik.

In een brief die de minister begin november aan CNV Onderwijs stuurde, zegt hij echter wat anders. Hij noemt de drie eisen ‘begrijpelijke maatregelen’. “Ik ga ervan uit dat ik deze niet hoef af te dwingen. Ik heb dat de voorzitter van de raad van toezicht, met wie ik in het licht van actuele ontwikkelingen (waaronder uw brief) recentelijk heb gesproken, ook laten weten. De voorzitter heeft aangegeven dat de raad van toezicht ervoor zal zorgen dat deze drie maatregelen zullen worden opgepakt en (nadrukkelijker) worden meegenomen in het Plan for Change.”

Maandelijkse updates

De Inspectie van het Onderwijs constateerde in maart 2024 dat er sprake is van wanbeheer op de TU Delft als het gaat over sociale veiligheid en de zorg voor medewerkers. Sindsdien werkt de TU aan beterschap, vastgelegd in het Plan for Change dat het cvb op 16 mei aan de inspectie stuurde.

Dit veranderplan kondigde maandelijkse voortgangsupdates aan voor studenten en medewerkers. Sindsdien zijn er vier verschenen. Ze zijn niet allemaal heel eenvoudig terug te vinden, omdat ze onder verschillende benamingen en op wisselende manieren zijn verspreid. Daarom hier een overzicht van wat we konden terugvinden:

Wat waren ook alweer de bevindingen van de inspectie?

De Inspectie van het Onderwijs heeft van december 2022 tot november 2023 onderzoek gedaan naar grensoverschrijdend gedrag aan de TU Delft. In het rapport dat daarvan het resultaat is, spreken de onderzoekers onder meer van intimidatie, racisme, seksisme, pesten, uitsluiting, roddelen en sociale onveiligheid als gevolg van gebrek aan leiderschap.

De effecten bij TU-medewerkers die zich bij de inspectie hebben gemeld zijn vaak langdurig en belemmerend. De inspectie spreekt van psychologische en fysieke gezondheidsklachten, uitval en een algemeen gevoel van onveiligheid. Ook stress, burn-out, depressie en PTSS, huilbuien en gespannen thuissituaties komen voor, net als ziekte, overgeven op het werk, paniekaanvallen en hartkloppingen.

Bij het universiteitsbestuur is er volgens inspecteurs veel informatie aanwezig over wat er speelt op het vlak van sociale veiligheid, maar deze ‘verzuimt’ om ‘de optelsom te maken om tot een volledig beeld te komen’. Ook ‘stuurt het bestuur onvoldoende op passende maatregelen’. Om deze reden is er sprake van wanbeheer, aldus de inspectie.

In ons dossier lees je nieuws en achtergronden over het inspectierapport en alles wat ermee samenhangt.

Hoofdredacteur Saskia Bonger

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

s.m.bonger@tudelft.nl

Comments are closed.