Campus

Weet jij wat je moet doen als er brand uitbreekt?

Het blokkeren van de nooduitgang of je telefoon opladen terwijl je slaapt. Ben jij je bewust van de brandveiligheid in je studentenhuis en op de campus?

Een studente oefent met een schuimblusser. (Foto's: Guus Schoonewille)

Hoe werkt een brandblusser en wat moet je doen als de vlam in de pan slaat? Tijdens de Week van de Veiligheid verzorgden instructeurs bedrijfshulpverlening een spoedcursus brandveiligheid op een mobiele trainingslocatie bij onderwijsgebouw Echo.

Gekleed in een blauwe veiligheidsjas, handschoenen en een helm verdwijnen twee studenten in een donkere cabine. Instructeur Magda Valentijn van BHV.NL doet de deur dicht en wenst ze succes. De studenten moeten in dertig seconden via een gangenstelsel vol rook de uitgang vinden, ‘anders liggen ze om’, aldus Valentijn. “Niet echt hoor, de cabine is gevuld met evenementenrook en de cursisten kunnen gewoon ademen. Maar zo leren ze wel hoe lastig het is om te ontsnappen uit zo’n situatie. Je ziet niks, doet alles op de tast.” De studenten staan uiteindelijk pas na anderhalve minuut weer buiten. Niet snel genoeg, bekennen ze.


Studenten betreden het rookdoolhof.

Alarmnummer van de campus
Ontsnappen uit de rookcabine is een van de onderdelen van deze korte brandveiligheidscursus – een idee van TU-medewerker Arjen Keuning, specialist brandveiligheid bij de afdeling Campus Real Estate & Facility Management. “Studenten en medewerkers zouden zich bewuster moeten zijn van het brandgevaar, zowel thuis als op de campus. Daar zijn ze vaak niet mee bezig, totdat het te laat is.”

Keuning is verantwoordelijk voor de brandveiligheid in alle gebouwen op de campus. Zijn missie is om studenten en medewerkers bewuster maken van brandgevaren, maar dat blijkt een flinke kluif. “Wij kunnen een gebouw brandveilig maken, maar gebruikers kunnen die brandveiligheid vervolgens ook heel goed om zeep helpen.”

Als voorbeeld noemt hij branddeuren (deuren die voorkomen dat vuur overslaat naar een volgende ruimte) die niet gesloten zijn maar op een wig staan, het plaatsen van printers voor een brandblusser of het blokkeren van vluchtroutes. “Als je er geen oog voor hebt, zie je het niet. We kunnen wel zeggen dat je die deur niet op een wig moet zetten, maar het is beter dat iemand weet waarom die deur er is.”

Hij wijst studenten en medewerkers op het campusalarmnummer (015)27 88 888. “Bel bij brand op de campus niet 112, maar dit alarmnummer. Onze eigen meldkamer is er sneller dan de brandweer. En druk bij brand altijd op de noodknop, ook al gaat het brandalarm af. Daarmee weten we de exacte locatie van de brand en wordt de brandweer extra gealarmeerd.”

Schuimblusser
Inge Steijger, medewerker van de TU Library, volgt vandaag een deel van een herhaalcursus voor bedrijfshulpverleners (bhv’ers) bij de mobiele trainingslocatie. Zonder blikken of blozen dooft ze het oefenvuur met een schuimblusser. “Onlangs heb ik een brandende prullenbak moeten blussen”, vertelt ze. “Op de campus geldt een rookverbod, maar dat weerhoudt mensen er niet van om toch een sigaret op te steken. Vervolgens gooien ze die smeulende peuk weg in een prullenbak. Heel dom, want zo ontstaat er brand.”

Wat dat betreft zou iedereen moeten weten hoe je een brandblusser gebruikt, vindt Instructeur Valentijn. “Ongeluk schuilt in een klein hoekje.”


Weet jij hoe je een schuimblusser gebruikt?

Rookmelders
Ze noemt het opladen van een telefoon terwijl je slaapt. “Sommige toestellen worden tijdens het opladen erg warm, weet je wat er vervolgens met die erg warme lithiumbatterij in je telefoon gebeurt?” Ze vouwt haar handen samen en beweegt daarna haar armen uit elkaar. “Pats, explosie.”

Ook stekkers in het stopcontact laten zitten is gevaarlijk, waarschuwt ze. “Door de kabel loopt elektriciteit, elektra is warm en er hangt altijd wat stof in een ruimte. Die kabel kan daardoor spontaan in brand vliegen.”

Merk je dat je oplader gloeiendheet wordt, dan is het tijd voor vervanging. “Koop altijd een stekker die bij jouw apparaat hoort, dus niet zo’n goedkoop kabeltje van de Action of AliExpress.” 

“Daarom zijn rookmelders zo belangrijk”, drukken Keuning en Valentijn iedereen op het hart. Zo’n melder redt levens, want je neus en ogen slapen, maar je oren niet. Hang gewoon zo’n ding op en test het systeem regelmatig.”

Studenten raden ze daarnaast aan om goed te kijken of alle uitgangen vrij zijn en of er brandblussers aanwezig zijn in de woning. “Doe een brandoefening met je huisgenoten. Blinddoek elkaar en kijk of je dan de uitgang kunt vinden.”

Wintermaanden
In de winter warm blijven met een elektrische deken? Zorg ervoor dat je die veilig gebruikt. Valentijn: “Zet zo’n deken alleen aan als jij erbij bent en zodra je je bed inkruipt doe je ‘m weer uit.” Ze is geen voorstander van alternatieve verwarming zoals terracotta potten en waxinelichtjes. “Dat je het daar warm van krijgt is een fabeltje. Daarnaast is het brandgevaarlijk.”

  • Lees hier meer over de Week van de Veiligheid.
  • Een incident of calamiteit op de campus kun je melden via het noodnummer (015)2788888. Dit kan 7 dagen per week, 24 uur per dag.
  • Meer tips om de brandveiligheid in je (studenten)huis te vergroten vind je hier.
Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.