Studentenleven

De grijpgrage professor en de aangeschoten student

Ben jij wel eens over iemands grenzen gegaan? Of iemand bij jou? Tijdens de voorstelling Safe Space discussieerden acteurs en bezoekers over grensoverschrijdend gedrag.

Een aangeschoten Puck in gesprek met haar professor. (Foto: Flóra Kürti)

Studente Puck zit samen met haar twee huisgenoten Sarah en Mus in de GR (gemeenschappelijke ruimte, red.). Ze maakt zich klaar voor een netwerkborrel waar ook een professor, haar ideale scriptiebegeleider, aanwezig zal zijn.

In het auditorium van de TU Delft aula kijken zo’n honderd bezoekers – van wie de helft studenten – toe hoe Puck als onderdeel van de voorstelling Safe Space met haar huisgenoten haar plan van aanpak maakt. Eerst een gesprek over het onderzoek van de professor en daarna de pitch van haar eigen idee. De zakelijke aanpak zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij Sarah en Mus. Met zo’n saai verhaal overtuigt ze de professor toch nooit? “Een beetje zakelijk flirten kan geen kwaad”, adviseert Sarah. “En trek een rok aan in plaats van die loszittende broek.” Mus haalt haar over om een paar shotjes wodka achterover te slaan, ook al heeft Puck meermaals gezegd niet te willen drinken.

Hand op bil
Eenmaal op de borrel raakt een aangeschoten Puck in gesprek met de professor. Als hij toezegt haar te zullen begeleiden, vliegt ze hem spontaan om de nek. De professor legt vervolgens zijn hand op haar bil. Puck voelt zich er ongemakkelijk bij, maar lacht het voorval weg. 

‘Ze forceerden haar iets te doen wat ze eigenlijk niet wilde’

De zaal is aan zet. Wie overschrijdt hier nu een grens, willen de acteurs weten. De professor, Puck of haar huisgenoten? Met een live online peiling laten de bezoekers – bijna unaniem – weten dat alle drie een grens zijn overgegaan. “De huisgenoten haalden Puck over om te drinken”, zegt een student in de zaal. “Ze forceerden haar iets te doen wat ze eigenlijk niet wilde.”

Ook de professor krijgt ervan langs, want je hand op de bil van een student is not done, vindt de zaal. Op de vraag wie er iets van gezegd zou hebben in zo’n situatie blijft het angstvallig stil.  Een bezoeker merkt op dat ze de studente uit de situatie zou hebben gehaald. “Als ik zie dat iemand aangeschoten of dronken is, dan zou ik checken of alles goed gaat. Gewoon peilen wat er gebeurt en of zij daar oké mee is.”

De ook aanwezige vice rector magnificus Rob Mudde noemt de scène een ‘schoolvoorbeeld van onprofessioneel gedrag’. Hij zou direct ingrijpen, ‘bijvoorbeeld door te benoemen dat hij duidelijk een borreltje teveel op heeft en dit gesprek beter een andere keer kan voortzetten’.

Ambigu
Een hand op een bil gaat duidelijk te ver, maar wat verstaan we precies onder grensoverschrijdend gedrag? “Als persoon A bij persoon B een grens overschrijdt. Maar vooral als persoon A er seksueel plezier bij heeft”, antwoordt een bezoeker resoluut.

Een ander vindt grensoverschrijdend gedrag meer ambigu. “Het is het randje opzoeken van respectloos zijn. Er zit niet altijd een verkeerde intentie achter, maar als je respectvol met elkaar om zou gaan, dan hoef je die grens überhaupt nooit op te zoeken.”

Daarnaast zijn niet alleen aanrakingen grensoverschrijdend, ook verbaal kun je iemand kwetsen. “Al is het tegenwoordig ook moeilijk om iemand niet te kwetsen. Je hebt vaak het gevoel dat je op je tenen loopt”, zegt een bezoeker.  

Zelfreflectie
Tijdens de voorstelling is ruimte voor discussie en zelfreflectie. Bijvoorbeeld tijdens een ‘staan-zitten-peiling’: ja is staan, nee is zitten. Op de stelling ‘een bekende van mij is weleens de grens van een ander over gegaan’ blijft de hele zaal staan. Opvallend genoeg gebeurt dat ook bij de stelling ‘ik denk dat ik zelf weleens over de grens van een ander ben gegaan’.

Op de aanwezigen maakt uiteindelijk niet de scène met de professor en de studente, maar de scène met Puck en haar huisgenoten de meeste indruk. Het gevoel alcohol te moeten drinken zorgt voor herkenning. “Vooral dat je door groepsdruk je eigen principes overboord gooit”, zegt een student. “Het is lastig om de enige nuchtere persoon te zijn in een groep.”

Al wordt het wel steeds makkelijker om niet te drinken. “Sinds de opkomst van alcoholvrije biertjes merk ik dat studenten steeds trotser hun 0,0 procent etiket richting de groep draaien”, vult een ander aan. “Die schaamte zijn we nu wel voorbij.”

  • De theatervoorstelling Safe Space georganiseerd door stichting Time Out en studenten van de TU Delft. Het stuk werd gespeeld in het kader van de TU Delft How are U – Week die nog duurt tot en met vrijdag 18 november. 
Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.