Campus
Update: reactie medezeggenschap

Bonden uiten zorgen over bestuurlijke toekomst TU Delft

Het aanstaande vertrek van het college van bestuur (cvb) roept bij verschillende partijen zorgen op over de bestuurlijke stabiliteit van de TU Delft. Lokale vakbonden waarschuwen dat de wisselingen op een kritisch moment komen. De medezeggenschap ziet de veranderingen juist met vertrouwen tegemoet.

(Foto: Marjolein van der Veldt)

De lokale vakbonden maken zich zorgen over de impact van het aangekondigde vertrek van de twee zittende cvb-leden en het veranderende bestuursmodel. Hoewel ze tevreden zijn met de voorgenomen scheiding van rollen in het college van bestuur (cvb) en het aangekondigde vertrek van voorzitter en rector Tim van der Hagen en Marien van der Meer (vice president operations), plaatsen de lokale vakbonden vraagtekens bij de stabiliteit binnen de universiteit. “We maken ons ernstig zorgen hoe de bestuurlijke continuïteit wordt gewaarborgd”, zegt Fred Veer namens de lokale vakbonden FNV, AOb en CNV.

Hoe het cvb gaat opereren hangt volgens Veer sterk af van de aanstelling van een nieuwe vice-rector. Deze vacature staat sinds het vertrek van Rob Mudde op 1 oktober open. Werving voor een opvolger is in volle gang. Veer omschrijft de situatie als een aan twee kanten snijdend zwaard: er is verandering nodig, maar deze bestuurswisselingen komen op een moment waarin de universiteit met grote uitdagingen kampt. “Dossiers als de financiële situatie van de universiteit, de bevindingen van de arbeidsinspectie over werkdruk en het aankomende herstelonderzoek read-more-closed vergroten de druk op de universiteit.”

‘Als het cvb eerder was opgestapt, hadden we er nu bestuurlijk sterker voor gestaan’

Volgens Veer zou een eerder aftreden van het cvb de organisatie meer tijd hebben gegeven om zich voor te bereiden op deze uitdagingen. “Als het cvb eerder was opgestapt, hadden we er nu bestuurlijk sterker voor gestaan.”

Kansen

Landelijke vakbond CNV ziet in het aangekondigde vertrek van het cvb een mogelijkheid tot verbetering. Natasja Heuwer, bestuurder universiteiten bij CNV, noemt de splitsing van de functies van voorzitter en rector in een persbericht positief. “Maar we hangen niet gelijk de vlag uit: veel zal afhangen van de oprechte wil en het vermogen tot verandering van het toekomstige college.”

CNV herhaalt haar oproep aan de universiteit om concrete stappen te zetten. De bonden hebben opnieuw bij het cvb aangedrongen op een drietal maatregelen: een grondige nulmeting om de volledige omvang van de sociale onveiligheid in kaart te brengen; een screening van leidinggevenden om de sociale veiligheid binnen de organisatie te verbeteren en goed leiderschap te waarborgen; en een onafhankelijk meldpunt waar medewerkers en studenten incidenten kunnen melden zonder angst voor repercussies.

‘De minister heeft geen rol gehad in het vertrek van de bestuurders’

De vakbond vroeg minister Bruins van Onderwijs in oktober nog om in te grijpen en drong aan op vertrek van het voltallige college. Toch hebben deze en andere oproepen geen rol gespeeld in het aanstaande vertrek van de cvb-leden, laat een woordvoerder van de minister weten. “De minister heeft geen rol gehad in het vertrek van de bestuurders. Hij gaat daar niet ook over.”

Kritiek op raad van toezicht

Actiegroep Students and Staff for Safety, een groep TU’ers die al langere tijd het functioneren van het cvb en de raad van toezicht bekritiseert als het gaat over sociale veiligheid, plaatst kanttekeningen bij de wijze waarop het cvb zijn vertrek regelt. In een bericht op Change.org vraagt de groep zich af waarom het bestuur niet per direct is afgetreden en tijdelijk als waarnemend bestuurders aanblijft. Daarnaast wordt de vraag gesteld of de raad van toezicht (rvt), verantwoordelijk voor toezicht op het cvb, stappen zal nemen om haar eigen functioneren te evalueren.

De actiegroep wijst daarnaast op de toevallige samenloop van omstandigheden. Het nieuws over het vertrek van de twee cvb-leden en het veranderende bestuursmodel komt vlak voordat de onderwijsinspectie aan haar herstelonderzoek begint. Dan moet de TU Delft meetbare verbeteringen hebben gerealiseerd op het gebied van sociale veiligheid.

De Inspectie van het Onderwijs laat via een woordvoerder weten dat de huidige ontwikkelingen geen invloed hebben op de planning en uitvoering van het herstelonderzoek, maar dat het nieuws daarin wel wordt meegenomen. Het herstelonderzoek zou begin februari worden uitgevoerd, maar een precieze datum is nog niet bekend, laat de woordvoerder desgevraagd weten. “Dat wordt binnenkort met het cvb besproken.”

Aanvulling 13 januari 2025: reactie medezeggenschap

De ondernemingsraad- en studentenraad (or en sr) laten in een gezamenlijke reactie weten blij te zijn dat de raad van toezicht (rvt)  ‘mee is gegaan in [hun] argumenten’ voor  het nieuwe bestuursmodel. Zij zullen dan ook geen bezwaar maken.

Anders dan de vakbonden, zegt de medezeggenschap erop te vertrouwen dat de bestuurlijke continuïteit niet in het geding komt. Dankzij ‘volle inzet’ en genoeg potentiële interim-bestuursleden op de TU zal de impact op de TU Delft beperkt zijn, verwachten de raden. Wel hebben ze de rvt verzocht haast te maken met de werving van de nieuwe bestuursleden.

In het huidige model is onderwijs ondergebracht in de portefeuille van één cvb-lid (voorheen Rob Mudde, momenteel tijdelijk Hans Hellendoorn). Diegene is de vaste gesprekspartner van de sr tijdens de overlegvergadering. De sr hoopt dat dat straks zo zal blijven, ook als de onderwijsportefeuille niet langer bij één lid belegd is.

De or en de sr noemen ‘het verbeteren van de sociale veiligheid […] onverminderd een topprioriteit’. Ze melden dat de medezeggenschap ervoor zal zorgen dat sociale veiligheid hoog op de agenda blijft staan en de nodige maatregelen zo snel mogelijk worden uitgevoerd. ‘De medezeggenschap zal nieuwe collegeleden hier ook uitdrukkelijk op aanspreken.’

 

 

Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.