Als vicerector magnificus Rob Mudde per 1 oktober stopt, is de werving voor een opvolger nog in volle gang. De raad van toezicht hoopt dat zijn opvolger in het eerste kwartaal van 2025 kan beginnen.
Dat is later dan in eerste instantie gecommuniceerd. Toen Rob Mudde eerder in april zijn vertrek aankondigde, was de datum van zijn laatste werkdag nog niet bekend, behalve dat deze ‘in de loop van komend najaar’ zou zijn. In een mail aan alle medewerkers sprak hij toen nog de wens uit voor ‘een warme overdracht’, waarbij hij zijn opvolger zou kunnen inwerken. Maar toen Muddes vertrekdatum vóór de zomervakantie werd vastgesteld op 1 oktober, bleek dat dat niet haalbaar was, vertelt een TU-woordvoerder nu. Volgens hem wil de raad van toezicht ‘in het eerste kwartaal van 2025’ een vervanger presenteren.
Takenpakket
Eerder werd al bekend dat het college van bestuur (cvb) in de tussentijd officieel zal bestaan uit twee leden: rector magnificus en voorzitter Tim van der Hagen en vice president operations Marien van der Meer. Muddes tijdelijke vervanger, pro-vice rector joint education affairs Hans Hellendoorn, neemt enkele taken van Mudde over, maar wordt geen formeel cvb-lid.
Zijn takenpakket, dat later deze maand op intranet en de externe website zal worden gepubliceerd, bestaat onder meer uit ‘de coördinatie van zaken rondom het onderwijsbeleid, de studentengemeenschap en studentenwelzijn’. Ook zal hij bij de maandelijkse overlegvergaderingen met de studentenraad zijn.
Delta heeft Hellendoorn gevraagd voor een kort interview over deze carrièrestap, maar hij kon daar na overleg met de communicatieafdeling niet op ingaan. De TU-woordvoerder benadrukt dat Hellendoorns tijdelijke rol geen aanloop is naar een vaste rol als vice-rector magnificus. “Er is een brede sollicitatiecommissie samengesteld die betrokken is bij de werving en selectie. Het is aan deze commissie om kandidaten aan de rvt te adviseren. Er is geen interne of externe voorkeurskandidaat.”
Ook is er geen expliciete voorkeur voor een hoogleraar, blijkt uit de vacaturetekst. Hiermee wordt gebroken met de traditie om uitsluitend professoren voor dergelijke functies te zoeken.
Evaluatie bestuursmodel
In die tekst staat ook dat het bestuursmodel mogelijk zal veranderen. Sinds 2018 is Tim van der Hagen zowel rector magnificus als cvb-voorzitter. Mudde werd toen vice-rector en vicevoorzitter. Daarnaast was er zoals altijd een derde collegelid. Tot 2018 waren de functies voorzitter en rector gescheiden.
De rvt liet zich destijds tot deze constellatie inspireren door de Universiteit Leiden, die daar in 2005 al voor gekozen had. Volgens de toenmalige voorzitter van de Delftse raad van toezicht, Jeroen van der Veer, zou een groeiende universiteit een andere aanpak vereisen. Het zou ook duidelijker zijn als ‘één helder gezicht naar buiten treedt’, zodat mensen weten ‘dat die persoon met autoriteit spreekt’.
Vertrouwelijk
In Leiden werd de dubbelrol in 2021 opgeheven, omdat die volgens de lokale raad van toezicht steeds zwaarder werd ‘wegens de toenemende complexiteit van het universitaire bestel en het belangrijker worden van strategische samenwerkingsverbanden’, schreef universiteitskrant Mare. In Delft houdt het huidige en weinig gangbare model vooralsnog stand. Het is in 2020 al wel eens geëvalueerd. Het verslag (Evaluatie bestuursmodel TU Delft, red.) hiervan is in mei dit jaar opgevraagd door Delta, maar werd omwille van ‘vertrouwelijkheid’ niet gedeeld.
Dit najaar toetst de rvt het bestuursmodel opnieuw. Wanneer daarvan de resultaten worden verwacht, kan de TU-woordvoerder niet zeggen. “Als er onderwerpen naar voren komen die verdieping nodig hebben, zal dat tijd kosten. Het doel is een zorgvuldige evaluatie.”
Is het niet onlogisch om te zoeken naar een vicerector én vicevoorzitter terwijl die dubbelfunctie misschien zal verdwijnen? Volgens de woordvoerder niet. ‘De wervingscampagne staat los van het bestuursmodel en de invulling van de rol van voorzitter. De evaluatie van het bestuursmodel wordt parallel aan deze werving uitgevoerd.’
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
m.vanderveldt@tudelft.nl
Comments are closed.