Campus
Profiel

Vice-collegevoorzitter Rob Mudde vertrekt om gezondheidsredenen

Dit najaar zwaait de vice-voorzitter van het college van bestuur af. Hij beseft dat de timing ongelukkig is, aldus Rob Mudde zelf in de cvb-verklaring over zijn vertrek. Maar zijn gezondheid noopt hem tot stoppen.

Vanwege gezondheidsredenen zwaait Rob Mudde dit najaar af. (Foto: Guus Schoonewille)

Ruim een jaar voordat hij met pensioen zou gaan, treedt Rob Mudde af als vice-rector magnificus en vice-president onderwijs. Het collegelid kampt naar eigen zeggen sinds begin vorig jaar met gezondheidsproblemen. De raad van toezicht zoekt in de komende maanden naar een opvolger. Mudde blijft wel aan als hoogleraar en gaat onderwijs geven.

In de verklaring die het college van bestuur (cvb) donderdagmiddag naar buiten bracht, zegt Mudde dat hij zich realiseert dat zijn vertrek ongelukkig valt ‘in deze periode waarin sociale veiligheid al onze aandacht verdient’. In de bijeenkomsten over sociale veiligheid is Mudde vaker afwezig dan de andere leden van het cvb. In de twee maanden sinds het Inspectierapport verscheen, voerden zijn collegabestuurders Marien van der Meer en Tim van der Hagen veelal het woord.

In de verklaring benadrukt Mudde dat hij ‘bij deze moeilijke beslissing niet over één nacht ijs [is] gegaan, maar dat dit al langere tijd speelt.’ Uit de e-mail: “Tot op de dag van vandaag voelt mijn werk als een groot voorrecht. Maar mede op medisch advies kan ik niet anders dan concluderen dat ik mijn rol niet meer met dezelfde energie kan vervullen.” Verdere details over zijn gezondheid geeft hij niet.

‘We gaan ons maatje missen’

In een vergadering van de ondernemingsraad (or) en de studentenraad (sr) donderdag zei cvb-lid Marien van der Meer geraakt te zijn. “Rob is een supermooi mens met veel aandacht voor studenten en collega’s. We gaan ons maatje missen.” Mudde kon zelf niet aanwezig zijn bij dat overleg.

In die rol staat Mudde bekend om zijn, soms harde, uitspraken over studenten. Die mochten zich volgens hem vaker afvragen waarom ze eigenlijk naar de universiteit waren gekomen. “Ik denk dat de meeste studenten minder hard werken dan de meeste wetenschappers hier’’ zei hij in 2016 tegen Delta toen hij afzwaaide als onderwijsdirecteur. 

Studenten hadden volgens hem ‘niet voldoende in de gaten […] dat leren makkelijker gaat als ze jong zijn. Ze zijn vrijgesteld van werken om te kunnen studeren.’ Die ontheffing is een privilege dat beantwoord dient te worden met ambitie, aldus Mudde.

Iets anders dan excellentie

In de dubbelrol van vice-rector magnificus en vice-president onderwijs in het college van bestuur, matigt hij zijn toon. Anders dan zijn voorganger Anka Mulder ziet hij weinig in de ingangseis van een 7 voor wiskunde B op de eindlijst. Desondanks blijft ambitie belangrijk voor hem, vertelt hij bij zijn aanstelling aan Delta. “Ik blijf erbij dat studenten die naar Delft komen, ambitieuze studenten horen te zijn. Dat is iets anders dan excellentie.”

Tijdens de coronapandemie geeft Mudde vorm aan de omvorming naar de online onderwijsvormen die hun intrede deden. Ook studentenwelzijn komt steeds hoger op zijn agenda. Zo roept hij studenten meermaals op om te luisteren naar wat de ‘autoriteiten van je verlangen’. Hij doet zijn best het studentencontact te behouden, al is een vleugje aansporing tot ambitie à la Mudde niet ver weg: “Ben je na twee dagen het Netflixen zat? Pak dan je studieboek en Collegerama erbij. Benut deze tijd.”

Werkweken van meer dan zeventig uur

Ook van zichzelf eist Mudde veel. In 2017, voordat hij cvb-lid wordt, vertelt hij aan Delta dat hij het helemaal niet erg vind dat hij al vijftien jaar lang meer dan zeventig uur per week werkt. “Ik heb een hoge werklast en ervaar dat niet per se als een hoge werkdruk. Ik hobby en word betaald. Dat is een persoonlijke tic.”

‘Ik kijk er naar uit om nog één keer een nieuwe lichting studenten te verwelkomen’

Twee weken na dat gesprek verschijnt op de Delta-website een ingezonden brief van de toen toekomstige vice-rector magnificus. Mudde richt zich daarin tot de studenten. “Ik wacht met smart op de studentbestuurder die zegt: “inderdaad, het mag wel een streepje ambitieuzer, Delftse studenten doen en-en!” De sleutelwoorden volgens hem: ambitie, discipline, drive.

Niet te vuur en te zwaard verdedigen

Ook met niet-onderwijsgerelateerde onderwerpen bemoeit Mudde zich met regelmaat. Als de overlast door studenten in de wijk Wippolder in 2021 door de vele lockdowns een hoogtepunt bereikt, noemde Mudde hun gedrag ‘asociaal’. “Als universiteit vinden we dat dit niet kan, dat steek ik niet onder stoelen of banken. Ik ga studenten niet te vuur en zwaard verdedigen, echt niet. Dat verdienen ze soms ook niet.”

Delftenaren roept hij in het interview op zich te melden als de overlast de pan uit rijst. “Dan gaan wij met onze studenten in gesprek. Loopt het echt uit de hand, dan trek ik mijn nette pak aan en ga ik zelf langs.”

Maar liever ziet Mudde initiatief van de studenten zelf. Hij vindt dat studenten ‘zelf de handschoen moeten oppakken’, benadrukt hij in de maandelijkse overleggen met de studentenraad. Bijvoorbeeld als het gaat over grensoverschrijdend gedrag op studentenverenigingen: “Voor verandering is het vooral krachtig als initiatieven (red. om ongewenst gedrag aan te pakken) van de studenten zelf komt.” Ambitie en zelfredzaamheid staan bij hem voorop.

Mudde blijft aan tot na de start van het komende collegejaar. Daarover zegt hij in de verklaring van het cvb: “De start van het academisch jaar zou ik […] voor geen goud willen missen. Ik kijk er naar uit om nog één keer een nieuwe lichting studenten te verwelkomen op onze universiteit.”

CV van Rob Mudde

2018-heden Vice-Rector Magnificus en Vice-President Onderwijs | TU Delft
2022 Ontvangt de onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn onderwijsverdiensten aan de TU Delft
2016-heden Distinguished Professor in Science Education | TU Delft
2005-2016
Directeur onderwijs | Faculteit Technische Natuurwetenschappen | TU Delft
2001-heden Hoogleraar meerfasenstroming | Faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) | TU Delft
1989-2001 Onderzoeker | TU Delft
1989
Promotie | Universiteit Leiden
1977 Begin studie natuurkunde | Universiteit Leiden

Wetenschapsredacteur Kim Bakker

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

k.bakker@tudelft.nl

Comments are closed.