Vanaf januari 2025 zal het college van bestuur elke twee weken een inloopspreekuur sociale veiligheid organiseren. Tijdens dit spreekuur kunnen studenten, promovendi en medewerkers in gesprek met collegevoorzitter Tim van der Hagen over vragen, zorgen en ideeën rondom sociale veiligheid.
De inloopspreekuren vinden plaats op dinsdagochtend van 08.15 tot 09.15 uur in een besloten vergaderzaal in gebouw 34a. Vooraf aanmelden is niet nodig. De eerste bijeenkomst staat gepland op 7 januari 2025.
De gekozen locatie is bewust discreet, meldt de TU in een FAQ (veelgestelde vragen, red.) op de website. ‘De ruimte is een beetje achteraf, zodat je niet bang hoeft te zijn dat mensen je naar binnen zien lopen, mocht je dat niet prettig vinden.’
Gesprekken zijn vertrouwelijk en worden niet vastgelegd. ‘Iedereen die de behoefte voelt om iets te delen of aan te kaarten, moet dat kunnen doen. Ook bij het bestuur. En altijd op een manier die voor henzelf het veiligst voelt.’
Data inloopspreekuur (om de week op dinsdag)
- 7 januari 08.15 – 09.15 uur
- 21 januari 08.15 – 09.15 uur
- 4 februari 08.15 – 09.15 uur
- 18 februari 08.15 – 09.15 uur
- 4 maart 08.15 – 09.15 uur (ander cvb-lid i.v.m. afwezigheid Tim van der Hagen)
- 18 maart 08.15 – 09.15 uur
- 1 april 08.15 – 09.15 uur
Herstelonderzoek
Het inloopspreekuur is een van de maatregelen die de TU neemt om het werk- en studieklimaat veiliger te maken na het verschijnen van een vernietigend rapport van de Inspectie van het Onderwijs waarin zij de TU wanbeheer verweet. In februari 2025 voert de Inspectie een herstelonderzoek uit. Tegen die tijd moet de zorg voor TU-medewerkers meetbaar verbeterd zijn.
Behalve het inloopspreekuur kunnen studenten en medewerkers ook terecht bij vertrouwenspersonen, de studentpsycholoog, bedrijfsmaatschappelijk werk of de ombudspersoon.
Een belangrijke aanvulling op deze initiatieven is het meldpunt sociale veiligheid. Dit meldpunt, zoals vastgelegd in de cao, zou oorspronkelijk op 1 oktober worden gelanceerd maar is uitgesteld tot 2025.
Wat waren ook alweer de bevindingen van de inspectie?
De Inspectie van het Onderwijs heeft van december 2022 tot november 2023 onderzoek gedaan naar grensoverschrijdend gedrag aan de TU Delft. In het rapport dat daarvan het resultaat is, spreken de onderzoekers onder meer van intimidatie, racisme, seksisme, pesten, uitsluiting, roddelen en sociale onveiligheid als gevolg van gebrek aan leiderschap.
De effecten bij TU-medewerkers die zich bij de inspectie hebben gemeld zijn vaak langdurig en belemmerend. De inspectie spreekt van psychologische en fysieke gezondheidsklachten, uitval en een algemeen gevoel van onveiligheid. Ook stress, burn-out, depressie en PTSS (posttraumatische stressstoornis), huilbuien en gespannen thuissituaties komen voor, net als ziekte, overgeven op het werk, paniekaanvallen en hartkloppingen.
Bij het universiteitsbestuur is er volgens inspecteurs veel informatie aanwezig over wat er speelt op het vlak van sociale veiligheid, maar deze ‘verzuimt’ om ‘de optelsom te maken om tot een volledig beeld te komen’. Ook ‘stuurt het bestuur onvoldoende op passende maatregelen’. Om deze reden is er sprake van wanbeheer, aldus de inspectie.
In ons dossier lees je nieuws en achtergronden over het inspectierapport en alles wat ermee samenhangt.
Comments are closed.