De Students and Staff for Safety hebben zich gemeld bij de Inspectie van het Onderwijs, schrijven zij op de website Change.org. Ze bekritiseren het functioneren van het college van bestuur en de raad van toezicht als het gaat over sociale veiligheid.
Zij achten het college van bestuur (cvb) en de raad van toezicht (rvt) ‘niet in staat om een positieve verandering teweeg te brengen binnen de TU Delft-gemeenschap’. De actiegroep wil haar brief aan de inspectie niet delen met Delta, maar laat weten dat ze de inspectie heeft gevraagd om de posities van de huidige leden van het cvb en de rvt te heroverwegen en te zoeken naar ‘leiders die ons vertrouwen verdienen’.
Het is de eerste keer dat de actiegroep contact zoekt met de inspectie, aldus een woordvoerder van Students and Staff for Safety. De actiegroep vindt het in mei gepresenteerde Plan for Change onvoldoende om de sociale veiligheid te vergroten. Ook hekelen ze het feit dat volgens hen daders van ongewenst gedrag niet verantwoordelijk worden gehouden.
Gebrek aan vertrouwen
De Students and Staff for Safety schrijven gefrustreerd te zijn nadat een afspraak met het cvb ter elfder ure door het cvb werd afgezegd. Beide partijen werden het niet eens over de voorwaarden voor een dergelijk gesprek. Die ervaring komt voor de actiegroep boven op een geschiedenis die in hun ogen laat zien dat het cvb en de rvt niet goed omgaan met het thema sociale veiligheid.
Daarnaast verwijzen de actievoerders naar antwoorden op een vragenlijst die ze hadden gedeeld. Die is door 48 mensen ingevuld. Zorgen en een gebrek aan vertrouwen voeren de boventoon.
Meer meldingen
Desgevraagd wijst een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs erop dat deze niet gaat over het ontslaan of aanstellen van leden van colleges van bestuur en raden van toezicht. De minister van onderwijs benoemt de rvt-leden. Op hun beurt stellen zij collegeleden aan. De minister kan de raad van toezicht wel een aanwijzing geven, schreef hij in juni nog.
Volgens de woordvoerder krijgt de inspectie nog steeds meldingen binnen vanuit de TU Delft, ook van anderen dan de Students and Staff for Safety. Over aantallen kan hij geen mededelingen doen. In februari start de inspectie een herstelonderzoek. Ze zal kijken wat er op papier staat over het verbeteren van de sociale veiligheid, wat het college van bestuur daarover zegt en wat werknemers vinden.
Gesprek
Overigens laten de Students and Staff for Safety én het college van bestuur weten nog steeds open te staan voor een gesprek. Beide hebben over de vorm op 18 september contact gehad. De actiegroep blijft bij haar eerdere voorwaarde dat daar een een onafhankelijke derde partij bij is en dat er openbare verslaggeving plaatsvindt. In haar eerdere communicatie daarover noemde de actiegroep Delta als degene die dat zou moeten doen. Het cvb wilde daarentegen eerst zonder pers kennismaken en aftasten.
Een woordvoerder van het het cvb mailt dat er nu zal worden gewerkt ‘aan een voorstel voor een aangepaste agenda onder begeleiding van een onafhankelijke gespreksleider. Een agenda waar iedereen zich goed bij voelt, wanneer daar wel een journalist bij aanwezig is’. “Wat betreft de brief aan de inspectie: het is hun goed recht om hun zorgen (ook) te bespreken met de inspectie. Wij hopen van ganser harte dat we deze zorgen vanaf nu ook met elkaar kunnen bespreken. Dat is en blijft onze oprechte intentie.”
Wat waren ook alweer de bevindingen van de inspectie?
De Inspectie van het Onderwijs heeft van december 2022 tot november 2023 onderzoek gedaan naar grensoverschrijdend gedrag aan de TU Delft. In het rapport dat daarvan het resultaat is, spreken de onderzoekers onder meer van intimidatie, racisme, seksisme, pesten, uitsluiting, roddelen en sociale onveiligheid als gevolg van gebrek aan leiderschap.
De effecten bij TU-medewerkers die zich bij de inspectie hebben gemeld zijn vaak langdurig en belemmerend. De inspectie spreekt van psychologische en fysieke gezondheidsklachten, uitval en een algemeen gevoel van onveiligheid. Ook stress, burn-out, depressie en PTSS, huilbuien en gespannen thuissituaties komen voor, net als ziekte, overgeven op het werk, paniekaanvallen en hartkloppingen.
Bij het universiteitsbestuur is er volgens inspecteurs veel informatie aanwezig over wat er speelt op het vlak van sociale veiligheid, maar deze ‘verzuimt’ om ‘de optelsom te maken om tot een volledig beeld te komen’. Ook ‘stuurt het bestuur onvoldoende op passende maatregelen’. Om deze reden is er sprake van wanbeheer, aldus de inspectie.
In ons dossier lees je nieuws en achtergronden over het inspectierapport en alles wat ermee samenhangt.
Comments are closed.