Toegelaten worden tot het prestigieuze Harvard was een droom die uitkwam voor TU-student Coen Visser (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek). Maar nieuwe maatregelen van de regering-Trump maken studeren aan de Amerikaanse universiteit voor internationale studenten vrijwel onmogelijk.
De universiteitsbibliotheek op de Harvard campus. (Foto: Stephanie Mitchell/Harvard University)
Translation in progress
Na zijn toelating in februari tot de master computational science and engineering aan Harvard, was derdejaars TU-student Coen Visser ervan overtuigd dat hij in september aan de prestigieuze universiteit zou studeren.
Dat veranderde in april. Toen raakte Harvard miljarden aan overheidssubsidies kwijt omdat de universiteit weigerde om eisen van de regering-Trump door te voeren. Maar de grootste klap kwam afgelopen donderdag toen de universiteit een brief ontving van Kristi Noem, de minister van Binnenlandse Veiligheid. Zij kondigde aan dat de regering-Trump geen visa meer geeft aan buitenlanders die aan Harvard University willen studeren. Ook moeten huidige internationale studenten naar een andere universiteit, anders verliezen ze hun verblijfsvergunning.

“Ik hoorde het slechts minuten na de tweet van Noem”, zegt Visser. “Ik zit in een groepschat met andere internationale aankomende Harvard-studenten, en die ontplofte meteen met berichten. Zelf kon ik het nauwelijks geloven. Het kostte me de hele avond om het nieuws te verwerken.”
Twijfels en teleurstelling
Zelf had hij al eerder afscheid genomen van zijn Harvard-droom. “Toen de Amerikaanse overheid in april de eerste maatregelen aankondigde begon ik te twijfelen. Ik dacht, als ik me nu al flinke zorgen maak over de zekerheid van mijn verblijf daar, hoe stressvol zullen de komende twee jaar dan wel niet worden?”
Hij gooide daarop zijn plannen om. “Door het besluit van de Amerikaanse overheid is studeren in de VS het komende jaar geen realistische optie meer voor mij.” Omdat de toelating tot Harvard best competitief is, had Visser zich ook aangemeld bij andere masterprogramma’s in hetzelfde vakgebied. “Ik heb het geluk dat ik ook ben toegelaten tot een andere studie in het buitenland.”
Hoewel de grote uitgaven zoals collegegeld en huisvesting nog niet waren gedaan, is hij wel zo’n 500 euro kwijt aan visumkosten.
Harvard vecht terug
Een dag na de afgekondigde maatregel vocht Harvard het besluit aan bij de rechter. De universiteit noemde de beslissing van Trumps regering ‘een overduidelijke schending van de Amerikaanse grondwet’.
Nog diezelfde dag kreeg Harvard gelijk: een federale rechter in Boston blokkeerde tijdelijk het regeringsbesluit. Dat betekent dat de universiteit voor nu internationale studenten mag aannemen.
Voor Visser komt de juridische wending te laat. “Ik richt me nu volledig op een andere master, maar als je me in november had verteld dat dit zou gebeuren, had ik je voor gek verklaard.”
Toch hoopt hij op een later moment alsnog naar Harvard te gaan. “Ik zou er in de toekomst graag een PhD doen. Maar daarvoor zou ik natuurlijk opnieuw een flinke dosis geluk nodig hebben om toegelaten te worden.”
Internationale solidariteit
Wereldwijd wordt gereageerd op de plannen van de Amerikaanse overheid. Zo heeft Hongkong de universiteiten in de stad opgeroepen hun deuren te openen voor getroffen studenten. De Universiteit van Hongkong (HKU) biedt internationale studenten van Harvard nu speciale beurzen aan. Ook de Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) nodigt zowel huidige als toekomstige internationale bachelor- en masterstudenten van Harvard en andere Amerikaanse universiteiten uit om hun studie voort te zetten aan HKUST.
29 mei
Of internationale studenten definitief naar Harvard mogen blijven komen, wordt op 29 mei duidelijk. Dan vindt een volgende hoorzitting plaats, waarin wordt besloten of het visumverbod definitief van tafel gaat of opnieuw van kracht wordt.
Visser hoopt dat de situatie zich niet langdurig voortzet. “De afgelopen maanden heb ik veel contact gehad met andere internationale aankomende Harvard-studenten, van wie de plannen nu volledig overhoop liggen. Hetzelfde geldt voor de internationale studenten die er op dit moment al studeren.”
Op dit moment staan er vier TU-studenten ingeschreven bij de Amerikaanse universiteit. De TU heeft contact gezocht met deze studenten om hen te ondersteunen. “We kijken per geval wat er nodig is en wat we voor ze kunnen doen”, liet een woordvoerder eerder weten.

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
m.vanderveldt@tudelft.nl
Comments are closed.