Campus

Provinciale Staten: Wat stemde Delft?

GroenLinks heeft in Delft de meeste stemmen gekregen bij de Provinciale Statenverkiezingen. Nieuwkomer Volt boekte de grootste winst, blijkt uit de voorlopige uitslag.

De Aula was een van de 44 locaties waar je in Delft kon stemmen. (Foto: Thijs van Reeuwijk)

De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft ook in de provincie Zuid-Holland de meeste stemmen gekregen. De partij komt uit op 13,7 procent van de stemmen, goed voor negen zetels. De grootste daler is Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet levert deze verkiezingen negen zetels in.

In de gemeente Delft liggen de verhoudingen iets anders. Daar blijft GroenLinks de grootste partij gevolgd door D66 en VVD, die beide zo’n vier procentpunt inleveren. De grootste winst wordt geboekt door nieuwkomers Volt (8,3 procent) en de BBB (7,8 procent).

Het opkomstpercentage in de gemeente Delft ligt voor de derde verkiezingen op rij hoger. In 2015 stemde 50,5 procent van de stemgerechtigde inwoners, in 2019 was dat 58,8 procent en deze editie steeg het percentage naar 59,6 procent. Delftenaren konden stemmen bij een van de 44 stemlokalen.

Stemresultaten campus
Wie wil weten hoe er per stembureau is gestemd, moet de processen-verbaal doornemen van de betreffende locaties. Delta deed dat voor het stembureau op de campus: de Aula. Daar stemden 1670 mensen: 1661 stemden op een kandidaat, drie personen stemden blanco en zes biljetten zijn ongeldig. De reden hiervoor is onbekend. Een stembiljet wordt ongeldig verklaard als je bijvoorbeeld iets op het stembiljet tekent of schrijft waardoor iemand kan weten wie je bent of als je meerdere vakjes inkleurt.

In het proces-verbaal komen ook de bezwaren of klachten van kiezers terecht. Zo klaagde een stemmer over de bereikbaarheid van de Aula met de auto, de drukte in het stembureau en de hoeveelheid studenten.

Waterschap
Op basis van de voorlopige verkiezingsuitslag komt de BBB ook bij de waterschapsverkiezingen Delfland als winnaar uit de bus. De definitieve uitslag volgt donderdag 23 maart, dan wordt ook duidelijk welke kandidaten zijn verkozen.

Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.