De afgelopen maanden hebben studenten en medewerkers hun standpunten gedeeld over samenwerkingen van de TU Delft met de fossiele industrie. Deze zijn nu verzameld in een rapport. De belangrijkste aanbevelingen? Zorg voor transparantie en stel duidelijke voorwaarden aan deze samenwerkingen.
De adviezen zijn vastgelegd in een rapport, opgesteld door het Climate Action Programme , het Delft Energy Initiative en het Integrity Office. Hierin doen zij vier aanbevelingen aan het college van bestuur (cvb): wees transparant over samenwerking, koester en versterk een open gesprekscultuur, stel voorwaarden aan samenwerking met de fossiele brandstofindustrie en bepaal de rol van de TU in de energietransitie.
Open gesprekscultuur
Het verbreken van de banden met de fossiele industrie is voor sommige studenten en medewerkers in Delft al jaren een belangrijk thema. Zo bezette klimaatactiegroep End Fossil al eens onderwijsgebouw Pulse en de faculteit Mechanical Engineering om aandacht te vragen voor het onderwerp. Ook zat het meerdere keren om tafel met het cvb. Maar in tegenstelling tot sommige andere Nederlandse universiteiten heeft het cvb altijd duidelijk gemaakt dat het verbreken van de fossiele banden geen optie is. Wel vroeg het college om de mening van studenten en medewerkers, via een vragenlijst, dialoogsessies en een zogeheten moreel beraad.
Hieruit blijkt dat vooral de roep om transparantie groot is. Zo zegt bijna 80 procent van de deelnemers aan de vragenlijst meer duidelijkheid te willen over de aard en het doel van fossiele samenwerkingen.
Uit de dialoogsessies en morele beraadkamers komt naar voren dat er onder studenten en medewerkers behoefte is aan een open gesprekscultuur. Zo zeiden sommige deelnemers het moeilijk te vinden om twijfels of kritiek te uiten, omdat er professionele relaties (samenwerkingen met partners uit de fossiele industrie, red.) op het spel staan. ‘Het is duidelijk dat er nog stappen te zetten zijn naar een werkomgeving waarin het normaal is en veilig voelt om elkaars keuzes te bevragen en er een open gesprek over te voeren’, vatten de rapporteurs de uitkomsten samen.
Stel voorwaarden
De meeste deelnemers zien geen urgentie om bestaande samenwerkingen stop te zetten of om op korte termijn geen nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Wel zegt een meerderheid (76 procent) graag voorwaarden te willen stellen aan die samenwerkingen. Dit kan zowel gelden voor de partners (54 procent) als voor de samenwerking zelf (58 procent).
Vrijwel alle deelnemers aan de vragenlijst, dialoogsessies en het moreel beraad (94 procent) zijn het erover eens dat de TU een sleutelrol speelt in de energietransitie, maar zij vinden de invulling daarvan onduidelijk. De rapporteurs benadrukken het belang van verder praten over de specifieke ambities en welke verantwoordelijkheid wetenschappers, andere medewerkers, studenten en bestuurders hierin hebben.
Het college van bestuur (cvb) heeft bovenstaande aanbevelingen overgenomen, laat het op intranet weten. Aan het Climate Action Programme en het Integrity Office is gevraagd om samen met collega’s uit andere organisatieonderdelen een kernteam samen te stellen om de coördinatie van de vervolgstappen op zich te nemen. Het cvb heeft nog geen verder tijdspad gedeeld.
Lees de uitkomsten van de verschillende raadplegingen, het rapport en advies aan het cvb:
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
m.vanderveldt@tudelft.nl
Comments are closed.