Campus
Serie: Olympische Spelen

De weg naar Parijs: Jan Driessen

In juli zijn de Olympische Spelen in Parijs. Delftse topsporters staan in de startblokken om mee te doen. Hoe ziet hun leven eruit en hoe staan ze ervoor? Deel 5: basketballer Jan Driessen.

(Foto: Sam Rentmeester)

Voor de Spelen in Tokio viel je net buiten de selectie. Wat is je huidige status binnen het Nederlands team?

“Ik ben geselecteerd voor de Olympische kwalificatietoernooien in Hongkong en Japan en heb er wedstrijden gespeeld. Wat dat betreft ziet het er goed uit, maar garanties heb je nooit.”

Jullie wonnen het Olympisch kwalificatietoernooi in Utsunomiya in Japan en daarmee een ticket naar Parijs. Hoe bereiden jullie je als team voor op de Olympische Spelen?

“Er zijn in Nederland drie teams die meedoen aan mondiale toernooien, Team Amsterdam, Team Utrecht en Team Haarlem. Deze teams van in totaal twaalf man trainen het hele jaar samen. Uit deze groep worden ook de spelers geselecteerd die Nederland vertegenwoordigen. In Nederland trainen we elke dag twee keer in het Velodrome in Amsterdam. Deze trainingen en de toernooien die we spelen zijn onze voorbereiding op de Spelen.

‘Een wedstrijd duurt vijftien tot twintig minuten en daarin kan alles gebeuren’

Met zowel het nationale team als team Amsterdam reis je een paar maanden per jaar de hele wereld over om toernooien te spelen. Hoe houd je dat fysiek vol?

“Door rust te nemen als we in Nederland zijn. Ook gaan we heel bewust met ons lichaam om, we letten op ons eten en zorgen dat we voldoende slapen. Maar het is gewoon zwaar af en toe. Dat geldt voor alle spelers.”

Heb je nog tijd voor je studie?

“Vanwege de Spelen staat mijn studie dit jaar op een lager pitje. Ik heb het afgelopen half jaar bijvoorbeeld een vak gevolgd van zes punten. Na Parijs ga ik kijken of ik mijn basketbalschema iets anders kan indelen, want ik weet dat ik een keer moet afstuderen.”

Wat is 3×3 basketbal?
3×3 basketbal is een aparte discipline binnen de basketbalsport, met andere regels dan het traditionele vijf-tegen-vijf basketbal. 3×3 basketbal wordt gespeeld door twee teams van drie spelers. Op een half basketbalveld, met één basket. Een officiële wedstrijd duurt 10 minuten of totdat een team 21 punten heeft gescoord. De bal waarmee wordt gespeeld is kleiner dan een normale basketbal: net zo groot als een vrouwenbal, maar even zwaar als een mannenbal.

Hoe schat je jullie Olympische medaillekansen in?

“Een wedstrijd duurt vijftien tot twintig minuten en daarin kan alles gebeuren, het ligt ook aan de vorm van de dag. Aan de Spelen nemen acht landen deel, dus bijna de helft wint een medaille. We zijn een goed team, dus realistisch gezien zijn er kansen.”

5 tegen 5 basketbal is bij het grote publiek waarschijnlijk beter bekend dan 3×3 basketbal. Toch plaatste Nederland zich met 5 tegen 5 basketbal nog nooit voor de Spelen. Met 3×3 lukte dat wel, hoe verklaar je dat succes?

“3×3 basketbal is een vrij nieuwe sport. De basketbalbond en NOC*NSF hebben een goede job gedaan door het meteen serieus aan te pakken. Ze hebben een tof programma ontwikkeld waar veel tijd en moeite in wordt gestoken.

Kijk je naar de absolute wereldtop, de Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA, red.) dan zie je dat de topspelers daar nog altijd kiezen voor 5×5-basketbal. Zij spelen gewoon nog geen 3×3 waardoor je als klein land in 3×3 eerder tegen de wereldtop aanzit.”

Wie: Jan Driessen
Geboren: 4 december 1996
Studie: Biomedical Engineering (master)
Sport: 3×3 basketbal
Vereniging: Team Amsterdam
Ploeg: 3×3 Orange Lions
Status: Gekwalificeerd voor Parijs

Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.