Campus
Serie: Olympische Spelen

De weg naar Parijs: Laila Youssifou

In juli zijn de Olympische Spelen in Parijs. Delftse topsporters staan in de startblokken om mee te doen. Hoe ziet hun leven eruit en hoe staan ze ervoor? Deel 3: roeier Laila Youssifou.

(Foto: Sam Rentmeester)

Een jaar geleden bereidde je je samen met Roos de Jong voor op deelname aan de Olympische Spelen in de dubbeltwee. Nu verschijn je in Parijs aan de start in de dubbelvier. Hoe zit dat?

“De omschakeling van de dubbeltwee naar de dubbelvier was lastig. Wanneer je binnen het roeien de overstap moet maken naar een ander veld, voelt dat als opgeven. Met dat gevoel heb ik wel geworsteld. Inmiddels zitten we alweer een aantal maanden in de dubbelvier en zijn we als ploeg naar elkaar toegegroeid.”

Die ploeg bestaat onder andere uit TU’ers Roos de Jong en Tessa Dullemans. Daarmee is de dubbelvier een ‘Delftse’ boot. Hoe is dat?

“Zowel Tessa als Roos ken ik al erg lang. Tessa is ook van Laga, met haar deel ik het verenigingsleven. De studiedruk op de TU ligt hoger dan op veel andere universiteiten dus het is een voordeel dat zij dat goed begrijpen.”

Hoe schat je jullie medaillekansen in?

“Daarover speculeer ik liever niet, want je hebt niet in de hand hoe goed je tegenstanders zijn. We gaan voor het hoogste podium en met die gedachte in ons hoofd trainen we.”

Na Parijs ga ik afstuderen. In die maanden staat mijn studie op 1 en het sporten op 2′

Jouw eerste Spelen waren vol restricties vanwege de pandemie. Wat verwacht je van Parijs?

“In Parijs kunnen vrienden en familie komen kijken. Ik denk dat dat veel toevoegt. De Olympische Spelen zijn een heel bijzonder moment in je topsportcarrière, dus het is fijn om dat te delen met mensen waar je veel om geeft. In Tokio kon dit niet.”

Welke ervaringen van de vorige Spelen neem je mee?

“Deelnemen aan de Olympische Spelen is heel gaaf, maar als atleet is het ook overweldigend. Van de vorige keer weet ik hoe lastig het kan zijn om geconcentreerd te blijven op je taak en hoe nerveus je je kunt voelen voor je olympische finale.”

Jullie verblijven niet in het olympisch dorp, maar op een locatie bij de roeibaan. Hoe zorg je ervoor dat je toch wat van het olympische gevoel meekrijgt?

“De eerste week staat in het teken van ons eigen toernooi dus dan zal ik proberen de afleiding zo veel mogelijk buiten de deur te houden. Maar in de tweede week is het roeitoernooi afgelopen, dus dan ga ik genieten van het evenement.”

Wat zijn je plannen na Parijs?

“Ik heb altijd gestudeerd naast het roeien, met uitzondering van het halfjaar voor de Olympische Spelen. Nominaal studeren in combinatie met roeien is niet mogelijk, omdat we veel trainingsuren maken. Na Parijs ga ik afstuderen. In die maanden staat mijn studie op 1 en het sporten op 2. Na mijn afstuderen weet ik nog niet wat ik ga doen, dat ligt volledig open.”

Wie: Laila Youssifou
Geboren: 2 januari 1996
Studie: Engineering and Policy Analysis (master)
Sport: Roeien
Vereniging: D.S.R.V. Laga
Ploeg: Nationaal roeiteam, dubbelvier
Status: Boot gekwalificeerd voor Parijs

Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.