Buiten de campus

Delft komt in actie na grote aardbeving

Bij een zware aardbeving in Turkije en Syrië zijn duizenden mensen omgekomen. Plaatselijke universiteiten en studenten staken het onderwijs en zamelen hulpmiddelen in. Ook in Nederland zitten studenten niet stil.  

In Oost-Turkije en Noord-Syrië zijn er voor zover nu bekend al ruim vijfduizend mensen omgekomen na de zwaarste aardbeving sinds decennia, maandagochtend. De Verenigde Naties schat dat het dodental zal oplopen tot meer dan twintigduizend. Veel mensen worden nog vermist. Ook studenten en docenten zijn getroffen: zeventig zitten er vast in het puin van ingestorte gebouwen, ook zijn er enkele gewond of nog vermist.  

Studenten in Nederland
Er is veel internationale steun toegezegd van universiteiten en studentenverenigingen. Zo gaat de Turkse studentenvereniging SV Anatolia uit Amsterdam bijvoorbeeld geld inzamelen. “Iedereen is ermee bezig,” vertelt voorzitter Safa Yilmaz aan Het Parool. “Het leeft, mensen appen elkaar: is jouw familie oké? Ook een paar van onze bestuursleden hebben familie in het gebied.”  

In Delft zamelt CDA-lid Yavuz Özkuzugüdenli samen met zijn twee neven goederen en geld in voor slachtoffers van de aardbeving. De teller van hun online inzamelingsactie staat inmiddels op ruim 70 duizend euro en de eerste vrachtwagens met goederen zijn vertrokken richting Turkije en Syrië. Vanwege de grote respons hebben de drie de inzameling van goederen tijdelijk stopgezet. “Nu zijn we dringend op zoek naar verhuisdozen en mankracht om alle goederen te sorteren en gereed te maken voor transport”,  laat Özkuzugüdenli weten. (HOP, PvT / Delta, MvdV) 

  • TU-studenten en medewerkers die willen helpen kunnen verhuisdozen doneren bij de twee inzamellocaties in Den Haag (Televisiestraat 334 of de Kempstraat 126). Wie wil helpen sorteren mag zich spontaan melden bij een van de locaties en vragen naar Cenko of Harun Özkuzugüdenli. 
Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.