Campus
Acceptatie, respect en jezelf kunnen zijn

Studieverenigingen op de TU vieren Paarse Vrijdag

Paarse nagellak, dragqueenbingo en gratis poffertjes. Delftse studieverenigingen organiseerden op Paarse Vrijdag verschillende activiteiten om de zichtbaarheid en acceptatie van de lhbtqia+-gemeenschap op de campus te vergroten.

Paarse Vrijdag op de faculteit Bouwkunde. (Foto: Cécile Calis)

Translation in progress

Sinds 2010 viert Nederland iedere tweede vrijdag in december Paarse Vrijdag. Op Paarse Vrijdag kunnen mensen hun solidariteit tonen met de lhbtqia+-gemeenschap  door iets paars te dragen. De TU Delft doet sinds 2019 mee.

Dat is geen gegeven, blijkt uit onderzoek van NOS Stories. In heel Nederland zien middelbare scholen dat Paarse Vrijdag tot problemen leidt. De dag zou tot onenigheid en tegenacties leiden. Zo worden posters van muren gerukt en plaatsen leerlingen oproepen om juist in het zwart te komen in plaats van het paars.

Op de TU was daarvan niets te merken. Verschillende studieverenigingen organiseerden activiteiten om zichtbaarheid en acceptatie van de lhbtqia+-gemeenschap  te vergroten. Zo konden studenten op de faculteit Bouwkunde terecht bij de Pimp Yourself Purple Pitstop van Outsite om zich helemaal in het paars uit te dossen met kleding, nagellak of zelfgemaakte armbandjes. De kleding mogen ze houden of terugbrengen.

Dragqueenbingo

Community officer Cécile Calis, die samen met Outsite-vrijwilliger Ilgaz de Pitstop bemant (zie openingsbeeld), schrok van het nieuws over de weerstand op middelbare scholen. Maar op de faculteit heeft ze er niets van gemerkt. “De pitstop is een relaxte manier om in contact te komen, mensen zijn hier vrolijk en geïnteresseerd”, vertelt Cécile.

Bij studievereniging ID (op de faculteit Industrieel Ontwerpen) zijn er, eenmaal paars uitgedost, prijzen te winnen tijdens een ‘gay old bingo’. Is het eerst nog rustig nummers wegstrepen, nadat de eerste winnaar met een prijs het podium heeft verlaten, steelt de host, een prachtige drag queen, zelf de show.

(Foto: Marjolein van der Veldt)

In de centrale hal van Mechanical Engineering staan bestuursleden Ymke (Leeghwater), Tom (Froude) en Melle (Variscopic) achter een tafel met paarse cupcakes. De drie studieverenigingen organiseren vandaag samen met het lokale diversity office een lunchlezing. Ook lakken ze nagels en vragen ze studenten en medewerkers – in ruil voor een cupcake – wat inclusiviteit voor hen betekent. ‘Acceptatie’, ‘respect’ en ‘jezelf kunnen zijn’, zijn tot nu toe de meest gegeven antwoorden. “We willen het signaal uitdragen dat iedereen er mag zijn”, vertelt Ymke.

(Foto: Marjolein van der Veldt)
Wit-paarse pakken

Vlak voor de ingang van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) staat een afvaardiging van studentenraadspartij Lijst Bèta in witte overalls. Ter ere van Paarse Vrijdag mogen studenten met een spuitbus paarse verf het logo van de partij op de witte overalls spuiten.

(Foto: Marjolein van der Veldt)

Ook binnen bij EWI kun je niet om Paarse Vrijdag heen, overal hangt paarse versiering. Er zijn paarse kerstboomslingers, ballonnen en op de muur prijkt een ‘Paars Manifest’, dat vijf principiële stappen onderstreept om lhbtqia+-inclusief beleid binnen het onderwijs en de academische wereld te bevorderen.

Achter een lange tafel lakt Riëlle, D&I en mentorship coördinator van de bachelor electrical engineering, sinds negen uur ’s ochtends nagels. Het is drukker dan verwacht en ze is positief verrast door de opkomst en reacties van studenten én medewerkers. Er is veel aandacht en promotie voor het evenement geweest, vertelt ze. Bijvoorbeeld in de faculteitsnieuwsbrief.

(Foto: Marjolein van der Veldt)

In die nieuwsbrief benadrukte decaan Lucas van Vliet het belang van inclusiviteit op de faculteit. Hij verwees daarbij naar een recent incident waarbij een medewerker werd geconfronteerd met een discriminerende boodschap op diens kantoor. “Dit staat haaks op de kernwaarden van onze faculteit. Ik veroordeel deze daad met klem”, aldus Van Vliet in zijn boodschap.

Poffertjes

Op de faculteit Technische Natuurwetenschappen bundelen S.V.N.B. Hooke, S.V. Life, Technologisch Gezelschap en de Vereniging voor Technische Physica hun krachten. Binnen verzorgt Outsite een lunchlezing, buiten zijn gratis poffertjes verkrijgbaar.

(Foto: Marjolein van der Veldt)

De stemming is er vrolijk. “Vergeet de sprinkles niet”, knikt de poffertjesbakker richting twee bussen met felgekleurde versiersels. Volgens hem is het gezellig druk, rond 13.30 uur heeft hij al zo’n driehonderd hongerige medewerkers en studenten van poffertjes voorzien. “Al zitten er vast een paar bij die misschien wel twee porties hebben gehaald.”

(Foto: Marjolein van der Veldt)

Ook op de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen staat eten centraal. Bij de bestuurskamer van de Mijnbouwkundige Vereniging kunnen studenten een gratis roze koek pakken. “Die zijn eigenlijk allemaal al op”, vertelt een bestuurslid. “Maar een succes was het wel.”

Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.