TU-alumna Lefki Loverdou heeft de Marina van Damme-beurs 2020 gekregen en mag negenduizend euro besteden aan haar carrière.
Vanwege de uitbraak van het coronavirus vond de uitreiking van de beurs dit jaar online plaats. De beurs, mogelijk gemaakt door TU-alumna dr.ir. Marina van Damme, gaat jaarlijks naar getalenteerde vrouwelijke alumni en stelt vrouwelijke ingenieurs in staat zich verder te ontwikkelen. Delta sprak na afloop van de ceremonie met winnares Lefki Loverdou.
Gefeliciteerd! Wat dacht je toen de jury jou als winnaar aankondigde?
“Ik was echt blij, want ik had het eerlijk gezegd niet verwacht. Het is de eerste prijs die ik ooit heb gewonnen. Ik voel me bevoorrecht om me zo gelukkig te voelen in deze tijd.”
Welke invloed heeft het winnen van de beurs op je carrière?
“Ik wil meer leren over het proces van het ontwikkelen en implementeren van innovaties. Hiervoor wil ik een tweejarig programma volgen aan het Centre of Excellence, onderdeel van de Erasmus School of Management in Rotterdam. Ik hoop tijdens de opleiding een toolkit te ontwikkelen die ik direct in mijn huidige functie kan toepassen. Daarnaast is er binnen het programma aandacht voor het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden op basis van je persoonlijkheid. Wie binnen een bedrijf of sector wil innoveren heeft deze vaardigheden nodig. Je moet immers mensen overtuigen van je idee en begeleiden in het proces. Deze skills leer je niet als je aan een technisch instituut studeert. Ik zou de cursus niet kunnen volgen zonder de steun van de beurs.”
Hoe wil je de genoemde vaardigheden gebruiken in je huidige baan?
“Bij Deltares krijg ik kansen om innovatieve projecten te helpen faciliteren. Dat betekent dat ik aandacht besteed aan wat er in de wereld gebeurt en dat combineer met mijn technische expertise. Dus, wat er gebeurt er in de wereld en hoe kan Deltares daar aan bijdragen?”
‘Ik heb mijn quarantainetijd goed besteed’
Hoe kwam je op het idee om je aan te melden voor deze beurs?
“Ik ontmoette een van de vorige winnaars die online iets over het programma postte. Later kreeg ik een alumni e-mail van civil engineering & geosciences waarin stond dat de aanmelding voor de beurs was geopend. Omdat ik enigszins bekend was met de Marina van Damme-beurs, heb ik me aangemeld. Dat was in de tweede week van de Nederlandse lockdown, dus je zou kunnen zeggen dat ik mijn quarantainetijd goed heb besteed.”
Hoe was het voor jou dat het hele proces online plaatsvond?
“Het heeft voor- en nadelen. Als het een fysiek evenement was geweest, zou ik waarschijnlijk meer mensen hebben uitgenodigd. Ik aarzelde nu om mijn collega’s en vrienden te spammen omdat het een Zoom-event was. En natuurlijk was het gezelliger geweest om het na afloop te vieren met een hapje en een drankje. Toch waren er ook voordelen. Zo voelde ik me veel meer op mijn gemak omdat ik thuis was, hierdoor had ik meer zelfvertrouwen. Als ik de presentatie in een ruimte vol met mensen had moeten geven, was ik zenuwachtiger geweest.”
Waar komt je fascinatie voor water vandaan?
“Al in Griekenland, waar ik een bacheloropleiding civiele techniek volgde. Na een specialisatie in waterbouwkunde wist ik dat ik na mijn afstuderen in het meest innovatieve en deskundige land in mijn vakgebied wilde werken. In Nederland vielen alle puzzelstukjes op zijn plek. Ik koos voor de TU Delft vanwege de grote bekendheid van de universiteit in Griekenland.
In Delft heb ik de masteropleiding watermanagement afgerond. Ik koos voor deze opleiding omdat ik graag op grotere schaal wilde werken. Van jongs af aan ben ik al gefascineerd door grote ingenieursprojecten, ze kunnen een enorme maatschappelijke impact hebben. Ik ben echt gek op civiele techniek en met name het sociale aspect. Iets dat steeds belangrijker wordt. Kijk maar naar de klimaatverandering, we moeten onszelf beter beschermen voor de toekomst. Bij Deltares komt dit allemaal samen. Daar heb ik het gevoel dat ik letterlijk aan de basis van kennis en innovatie in mijn vakgebied sta.”
‘Ik heb geleerd dat je meer ‘out there’moet zijn’
Wat is de belangrijkste les of vaardigheid die je op de TU Delft hebt geleerd?
“Voor mij, en ik denk dat de Marina van Damme-beurs daar een beetje mee samenhangt, is dat ik hier heb geleerd om mezelf te laten horen. Een verandering van cultuur kan behoorlijk uitdagend zijn. Van mijn medestudenten op de TU Delft heb ik geleerd dat je meer ‘out there’ moet zijn.
Hoe zie jij de toekomst?
“Mijn constante doel is om te genieten van wat ik doe. Ik wil na het werk lachend naar huis gaan zonder uitgeput te zijn. Daarnaast besef ik dat ik me op sommige gebieden moet ontwikkelen omdat ik te weinig aandacht heb besteed aan mijn soft skills. Dat ik nu de kans krijg om deze vaardigheden te leren is niet alleen goed voor mijn carrière, maar ook voor mijn mentale balans.
Echt vooruit kijken vind ik lastig, vooral in deze crisistijd. Ik wil nu vooral dat iedereen gezond blijft. Wat ik wel weet is dat ik in deze branche wil blijven werken en dat ik iets doe dat maatschappelijk belangrijk is. Dat is mijn prioriteit. Als ik dat in mijn achterhoofd hou, heb ik er alle vertrouwen in dat het goedkomt.”
De jury prees jouw vastberadenheid. Ben je altijd zo geweest?
“Ik was altijd al vastberaden in de zin van dat ik een goede student wilde zijn. Daar ben ik ook in getraind. In Griekenland is het de norm om veel tentamens te maken en ik wilde altijd hoge cijfers halen. Ik ben gewoon een beetje een nerd, denk ik.”
Welke raad zou je studenten of starters willen meegeven?
“Ik vind het lastig om iets te noemen dat niet direct zoetsappig klinkt, maar ik denk dat het belangrijk is om nieuwe dingen te blijven proberen. Ik sta nog aan het begin van mijn carrière, maar wat mij heeft geholpen is om altijd mijn gevoel te volgen. Ook al maak je niet altijd de juiste keuze, weet dat ook deze ervaringen je vormen. Niets is zonde van je tijd.”
- Lefki Loverdou (22 mei, Athene Griekenland) behaalde in 2011 een bachelor- en masterdiploma civiele techniek met een specialisatie in waterbouwkunde en milieutechniek aan de Nationale Technische Universiteit van Athene. In 2013 rondde ze de master watermanagement (Civiele Techniek & Geowetenschappen) af aan de TU Delft. Na een stage bij Veolia begon ze haar carrière als design engineer bij Allseas, werd vervolgens waterspecialist bij BAM infra en werkt nu als waterbouwkundig ingenieur bij Deltares.
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
m.vanderveldt@tudelft.nl
Comments are closed.