Campus

Thuiswerk vergoeding voor TU-medewerkers

Vanaf 1 januari tot 1 september 2021 ontvangen alle TU-medewerkers in plaats van een bijdrage reiskosten woon-werkverkeer een tijdelijke thuiswerkvergoeding. Hoe pakt dat uit?

De parkeerplaats naast de Library is sinds de start van de nieuwe lockdown een stuk leger. (Foto: Marjolein van der Veldt)

Deze wijziging heeft ook gevolgen voor de mobiliteitsvergoeding via het Individuele Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden (IKA). De TU laat weten dat een latere openstelling van het doel mobiliteitsvergoeding wordt onderzocht. Zo zouden medewerkers tegen het einde van het jaar een aanvraag kunnen indienen als het reispatroon voor het jaar duidelijk is. De TU adviseert medewerkers om de reisdagen bij te houden.

Daarnaast wordt de bijdrage reiskosten woon-werkverkeer wordt niet meer afgetrokken van de mobiliteitsvergoeding. Medewerkers krijgen daardoor een extra fiscaal voordeel van ca. € 100 tot € 120 op jaarbasis (naar rato omvang fte).

Meer dan 75 kilometer
Ook de tegemoetkoming die nieuwe medewerkers ontvingen voor dagelijkse reiskosten bij een woon-werk afstand van 75 kilometer of meer, wordt geschrapt.

De wijzigingen zijn voorlopig geldig tot 1 september 2021. Wel wordt periodiek bekeken of aanscherping nodig is, bijvoorbeeld door nieuwe ontwikkelingen als gevolg van de coronacrisis.

Sinds de uitbraak van het coronavirus werken veel medewerkers vanuit huis. Desondanks kregen zij hun vaste reis- en onkostenvergoedingen doorbetaald. Per 1 januari 2021 staat de Belastingdienst het niet langer toe om een netto bijdrage reiskosten woon-werkverkeer aan medewerkers uit te keren. 

Omzetten
Daarom heeft de universiteit in overleg met de vakbonden besloten om deze tegemoetkoming om te zetten in een tijdelijke thuiswerkvergoeding. Van 1 januari 2021 tot 1 september 2021 ontvangen alle medewerkers maandelijks een algemene werkkostenbijdrage van € 23,00 netto (naar rato omvang fte) en een internetvergoeding van € 27,00 netto.

Deze wijziging heeft ook gevolgen voor de mobiliteitsvergoeding via het Individuele Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden (IKA). De TU laat weten dat een latere openstelling van het doel mobiliteitsvergoeding wordt onderzocht. Zo zouden medewerkers tegen het einde van het jaar een aanvraag kunnen indienen als het reispatroon duidelijk is. De TU adviseert medewerkers daarom de reisdagen bij te houden.

Daarnaast wordt de bijdrage reiskosten woon-werkverkeer niet meer afgetrokken van de mobiliteitsvergoeding. Medewerkers krijgen daardoor een extra fiscaal voordeel van ca. € 100 tot € 120 op jaarbasis (naar rato omvang fte).

Meer dan 75 kilometer
Ook de tegemoetkoming die nieuwe medewerkers ontvingen voor dagelijkse reiskosten bij een woon-werk afstand van 75 kilometer of meer, wordt om belastingtechnische reden geschrapt.

De wijzigingen zijn voorlopig geldig tot 1 september 2021. Wel wordt periodiek bekeken of aanscherping nodig is, bijvoorbeeld door nieuwe ontwikkelingen als gevolg van de coronacrisis.

  • Neem voor vragen of verdere informatie contact op met HR Services via het Selfservice portal, per e-mail of telefonisch via 015-278 9000.

Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.