Campus
Studentenraadsverkiezingen

Op deze vier studentenpartijen kun je stemmen op 14 en 15 mei

Woensdag en donderdag kunnen studenten op de TU Delft hun stem uitbrengen voor de studentenraad (sr) van aankomend collegejaar. Op het stembiljet staan vier partijen: Oras, Lijst Bèta, Dé Partij en nieuwkomer TU ResQ. Wat zijn hun plannen? De lijsttrekkers aan het woord.

Van links naar rechts: Erfan Mozafari (TU ResQ), Guuske Kouwenhoven (Oras), Sophia de Gaay Fortman (Lijst Bèta) en Koos Meesters (Dé Partij). (Foto: Thijs van Reeuwijk)

Breng je stem uit!

Klik hier om te stemmen voor de centrale- en facultaire studentenraad

Delta heeft alle lijsttrekkers dezelfde lijst met vragen gestuurd. Erfan Mozafari, lijsttrekker van de nieuwe partij TU ResQ, heeft hier niet op gereageerd, waardoor zijn standpunten in onderstaand artikel ontbreken. Het ging om open vragen naar de standpunten van de partijen op thema’s die we selecteerden op basis van gesprekken met de verschillende studentenraadspartijen, studenten en de Delta redactie.

Bezuinigingen

Guuske Kouwenhoven, Oras: “De bezuinigingen mogen niet ten koste gaan van onderwijskwaliteit en duurzaamheidsinitiatieven. Het moet voor elke student mogelijk zijn om een commissie, bestuur, dreamteam of stage te doen. Als er bezuinigd moet worden, dan liever op meubilair, catering en elektriciteitskosten.”

Koos Meesters, Dé Partij: “Wij zien de bezuinigingsopgave als een kans om lang bestaande organisatieproblemen aan te pakken. Wij zien de TU sterker uit deze periode komen door publiek-private samenwerkingen te versterken en het bestuur te reorganiseren.”

Sophia de Gaay Fortman, Lijst Bèta: “Wij vinden het onverantwoord dat tijdens bezuinigingen nog steeds plannen worden gemaakt voor uitbreiding naar Rotterdam. We moeten ons richten op de kwaliteit van onderwijs hier, waarbij studenten meewerken aan een duurzame toekomst en problemen als klimaatverandering.”

Sociale veiligheid

Dé Partij: “Als je nu zou vragen: is deze organisatie sociaal veilig, ja of nee? Dan zitten wij sterk aan de nee-kant. De organisatie blijft hiërarchisch. Hierdoor is er geen gevoel van verantwoordelijkheid en blijft de cultuurverandering uit.”

Oras: “We zijn blij dat het meldpunt voor studenten open is. Toch vragen we meer aandacht voor afhankelijkheidsrelaties tussen studenten en hun begeleiders tijdens eindprojecten.”

Lijst Bèta: “Dankzij ons onvermoeide pleiten is er eindelijk een meldpunt gekomen, een stap in de goede richting. Maar nog steeds merken we dat communicatie naar studenten over dit onderwerp flink beter kan.”

Demonstreren op de campus

Oras: “Protesteren is een fundamenteel recht en mag altijd, mits het vreedzaam gaat en er geen schade wordt aangericht. Als er beperkingen worden opgelegd, moeten deze noodzakelijk en transparant zijn. De universiteit kan ingrijpen als de orde of het onderwijs ernstig verstoord wordt.”

Lijst Bèta: ‘Er mag geen geweld voorkomen en vreedzame protesten worden beantwoord met begrip’

Lijst Bèta: “Iedereen heeft recht op vrijheid van meningsuiting, ook studenten. We moeten zorgen voor een veilige omgeving waarin alle stemmen op de campus gehoord worden. In deze veilige omgeving mag geen geweld voorkomen en worden vreedzame protesten beantwoord met begrip.”

Dé Partij: “De TU heeft zich te houden aan de grondwet en die is heel duidelijk. Beperkingen stellen aan demonstreren is dus al gedaan door de wetgever, het is niet nodig om daar als universiteit verder in te gaan. Wij zouden er zelf niet voor kiezen om een deur te blokkeren, maar het staat iedereen vrij om dat te doen.”

Waarom stemmen voor de studentenraad?

Je kunt dit jaar van woensdag 14 mei 8.00 uur tot donderdag 15 mei 17.00 uur via Brightspace stemmen voor de sr-verkiezingen. Met de verkiezing kies je de leden van de centrale studentenraad (sr) en de facultaire studentenraden (fsr). De leden worden jaarlijks opnieuw gekozen. De sr overlegt elke maand met het college van bestuur (cvb) en mag advies geven over onder meer onderwijs, organisatie, bestuur en de financiële ondersteuning van studenten.

Op een aantal onderwerpen heeft de sr instemmingsrecht. Dat betekent dat plannen daarover alleen mogen doorgaan als de sr ermee instemt. Ook heeft de sr initiatiefrecht: leden kunnen zelf ideeën aandragen. Het raadslidmaatschap is een fulltime functie. Naast de centrale studentenraad heeft elke faculteit een eigen facultaire studentenraad, die zich bezighoudt met facultaire zaken.

Dit jaar hebben zich vier partijen verkiesbaar gesteld voor de centrale studentenraad: Lijst Bèta, Oras, Dé Partij en TU ResQ. Die eerste twee doen al lange tijd mee, voor Dé Partij zijn die de derde verkiezingen en voor TU ResQ de eerste. De sr trekt gezamenlijk op gedurende het collegejaar, maar elke partij heeft een eigen profiel en eigen speerpunten. Met je stem op een partij of individuele kandidaat heb je invloed op samenstelling van de raad en daarmee op het beleid van de universiteit.

  • Meer lezen? In dit eerdere artikel beantwoordden we zeven vragen over de studentenraad en de verkiezingen.
Militaire samenwerkingen

Lijst Bèta: “Wij zijn kritisch op samenwerkingen met defensie, maar begrijpen door de huidige dreigingen en de onderwijsbezuinigingen dat de TU zich meer die kant op beweegt. Voorwaarde is dat de TU onafhankelijk blijft en transparant is over defensieprojecten. Verder moeten ethische vraagstukken zorgvuldig besproken worden, moeten studenten vooraf geïnformeerd worden en vrij zijn om andere projecten te kiezen.”

Dé Partij: “Het belangrijkste is dat de TU open en transparant communiceert over hun samenwerkingen met defensie. Dat een technische universiteit samenwerkt met defensie hoort bij haar maatschappelijke rol. Technologische voorsprong is van essentieel belang voor de verdediging van onze vrijheden.”

Oras: “Wij zien kansen voor samenwerking: innovatief onderzoek, kennisuitwisseling en carrièremogelijkheden. Wel benadrukken we het belang van onafhankelijkheid van financiering, academische vrijheid en het ethische debat.”

Extracurriculaire ontwikkeling

Dé Partij: “Delftse studenten maken iedereen trots met hun inzet voor dreamteams, verenigingen en andere initiatieven. De TU moet hen beter ondersteunen: verhoog RPF-maanden met minstens 40 procent en indexeer ze jaarlijks. Maak daarnaast collegegeldvrij besturen mogelijk. Als deze ondersteuning er is, doen de studenten de rest.”

Oras: ‘We stimuleren actief worden bij verenigingen, dreamteams, (buitenland)minors en stages en vinden dat de TU dat beter moet ondersteunen’

Oras: “Wij zijn er voor de student die meer wil dan alleen studeren. We stimuleren actief worden bij verenigingen, dreamteams, (buitenland)minors en stages en vinden dat de TU dat beter moet ondersteunen met een hoger Studentenondersteuningsfonds-budget (StOF, voorheen Regeling Profileringsfonds) en collegegeldvrij besturen.”

Lijst Bèta: “Wij krijgen vanuit studenten die zich naast hun studie willen ontwikkelen één duidelijk signaal: de studiedruk is te hoog. Bèta pakt dit aan door verplicht te maken dat studentenwelzijn in elke beslissing mee wordt genomen, zodat studiedruk verlaagd wordt.”

Internationale studenten

Dé Partij: “Wij pleiten, alléén bij numerus fixus-opleidingen, voor streefpercentages: 70-80 procent nationaal, 20-30 procent EER, 5-10 procent non-EER. Zo blijft onderwijs toegankelijk, wordt sociale mobiliteit gewaarborgd en blijft diversiteit behouden. Dit kan via Nederlandstalige- of tweetalige tracks met aparte numeri fixi, zodat internationale instroom niet ten koste gaat van Nederlandse studenten. Geleidelijke invoering en blijvende inzet voor een inclusief klimaat is essentieel.”

Oras: “Wij verwelkomen internationale studenten aan de TU en vinden het de taak van de universiteit om instroom beheersbaar te houden. Ook zijn we de oprichters van InterDelft (de koepelvereniging voor internationale studentenverenigingen) en zetten ons daarnaast in voor meer gemengde studentenhuizen.”

Lijst Bèta: “Wij verwelkomen iedereen die het in zich heeft om hier te studeren. Ieder mens is gelijk, een recht waarvoor tegenwoordig blijkbaar gevochten moet worden. Van studenten met diverse achtergronden kunnen we veel leren, wat leuk en nuttig kan zijn. Met wereldwijde expertise behouden we onderwijs van topkwaliteit.”

Transparante besluitvorming

Oras: “De besluitvorming moet transparanter. Veel documenten zijn beschikbaar, maar zijn moeilijk vind- en leesbaar. Studenten weten hierdoor vaak niet wat er speelt, hoe zij invloed kunnen uitoefenen en wat het effect van bepaalde besluiten op studenten is.”

Lijst Bèta: “Het kan veel beter. Veel besluitvorming gaat over studenten en daar zouden wij gemakkelijk van op de hoogte moeten kunnen zijn. Meer transparantie en betere communicatie via één duidelijk kanaal, zoals Brightspace, zal leiden tot meer betrokken studenten waardoor we samen het onderwijs en de campus verder kunnen verbeteren.”

Dé Partij: ‘De TU is op het moment totaal niet open over zaken, ook niet tegen ons als studentenraad’

Dé Partij: “Sinds onze oprichting is transparantie onze kernwaarde. De TU is op het moment totaal niet open over zaken, ook niet tegen ons als studentenraad. Wij zouden graag zien dat alle besluiten met motivering van de TU gepubliceerd worden op een centrale pagina. Zo kunnen wij het gesprek starten en debat voeren over de toekomst van de universiteit.”

Met medewerking van Kim Bakker

Partijprogramma’s
  • Klik hier voor het partijprogramma van De Partij
  • Klik hier voor het partijprogramma van Oras
  • Klik hier voor het partijprogramma van Lijst Bèta
Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.