Campus

Stage in coronatijd: ‘Sfeer proeven door een beeldscherm is moeilijk’

Stage lopen is door corona nu niet zo makkelijk. Het aantal plekken is flink gedaald en veel stages vinden plaats vanuit huis.

Een krimpend aanbod en geannuleerde stages, het is voor studenten vechten om een plek. (Foto: Tim van der Kuip/ Unsplash)

Veel stages zijn geannuleerd sinds de uitbraak van het coronavirus. Er was geen werk meer, het risico op besmetting was te groot of de landsgrenzen waren gesloten. Rieneke (Civiele Techniek & Geowetenschappen) kan erover meepraten. Net toen haar stage bij Royal HaskoningDHV in Vietnam rond was, meldde China de eerste besmettingen met het coronavirus. Terwijl het virus zich over de rest van de wereld verspreidde, nam bij haar de onzekerheid toe. “Ik zou in augustus beginnen, maar al snel werd duidelijk dat Vietnam een streng visumbeleid voerde. Bijna niemand mocht het land in, stagiairs werden zelfs helemaal niet toegelaten.”

De beslissing om de stage af te zeggen werd tot het laatste moment uitgesteld. “Er was toen nog zoveel onzeker, niemand wist of ik een half jaar later wel welkom was.” Ze woog haar opties: een paar maanden niks doen of op zoek naar een nieuwe stage. Die keuze was snel gemaakt. “Stilzitten is het ergste dat studenten nu kan overkomen”, vertelt ze. Ze verstuurde zo’n tien sollicitatiebrieven en kreeg van slechts één bedrijf een reactie. Zij waren niet op zoek. Logisch, vindt ze. “Bedrijven hebben in deze tijd wel iets anders aan hun hoofd.”

Daling
Dit blijkt ook uit onderzoek van carrièrewebsite magnet.me, dat het aantal stageplekken sinds de coronacrisis fors zag dalen. Van november 2020 tot en met maart 2021 halveerde het aantal plekken in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor. 

Vergroot je kansen op een stageplek

  • Pin jezelf niet vast op één sector. Kijk waar de kansen liggen.
  • Vergroot je (online) netwerk: Doe mee aan e-housedagen, ga op virtuele koffiedates en bekijk webinars van bedrijven. 
  • Werk aan je persoonlijke ontwikkeling en zorg dat je tijdens een sollicitatiegesprek een antwoord hebt op de vraag wat je hebt gedaan toen je thuiszat.

Preetha Vijyan (Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) had geluk. Toen haar stage bij Philips werd geannuleerd – het project ging niet door vanwege de coronacrisis – regelde ze binnen drie weken, opnieuw bij Philips, een andere stageplek.

Ook Rieneke had uiteindelijk succes. Ze herinnerde zich de oproep van een gastdocent tijdens een college. “Hij vertelde dat Van Oord afstudeerders zocht. Ik dacht, dan zoeken ze vast ook stagiairs.” Ze stuurde een mail en zo vond ze toch een stageplek.

Frustrerend
Een krimpend aanbod en geannuleerde stages, het is voor studenten vechten om een plek. Wat kun je doen om je kans op een stageplek te vergroten? “Meteen bij de start van het collegejaar beginnen met zoeken”, spreekt Krzysztof Baran (Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) uit ervaring. “Ik had vorig jaar grote moeite met het vinden van een stage. Vaak kwam ik tot de laatste ronde, maar werd ik het net niet. Dat was erg frustrerend.”

Krzysztof zou aanvankelijk aan de slag gaan bij KLM, maar toen kwam corona. Op het nippertje scoorde hij een zomerstage bij het Delftse softwarebedrijf Topdesk. “Ik was dolgelukkig toen ik werd aangenomen. Het beviel zo goed, dat ik er nu ook aan mijn bachelor eindproject werk. ”

Sollicitatietips

  • Rieneke: “Met persoonlijke connecties is het makkelijker om een stageplek te regelen”
  • Preetha: “Leg contact met mensen binnen het bedrijf, zo krijg je al vooraf een goed beeld van het werk en de mensen.”
  • Preetha: “”Stuur de recruiter een connectieverzoek op LinkedIn en schrijf dat je zojuist hebt gesolliciteerd. Daar is moed voor nodig, maar dan word je wel opgemerkt.”
  • Victor: “Bedrijven vragen sollicitanten steeds vaker om een persoonlijkheidstest te doen. Onderschat dit niet, je soft skills zijn ontzettend belangrijk.”

Facebook, Amazon, Netflix en Google
Tijdens zijn zoektocht leerde Krzysztof dat het ontzettend belangrijk is om vooral iets te doen dat je leuk vindt. “Een stage dient niet als opvulling van je cv, maar is een mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen.”

Die mening deelt zijn studiegenoot Victor. Samen hadden ze hun zinnen gezet op een stage bij een van de ‘grote vier’: Facebook, Amazon, Netflix of Google. Dat is Victor uiteindelijk gelukt. Hij loopt stage bij Amazon en mag deze zomer ook bij Facebook aan de slag. Maar voor die plekken heeft hij hard moeten werken. “Ik heb ontelbaar veel sollicitaties verstuurd, gesprekken gevoerd en ben vaak afgewezen.”

Van die ervaringen leerde hij. En Krzysztof ook. Samen analyseerden ze hun mislukte sollicitaties. Waarom waren ze afgewezen en hoe konden ze zichzelf verbeteren? Victor: “Dat begon al met onze cv’s. Bedrijven krijgen zoveel sollicitaties dat ze software gebruiken om geschikte kandidaten te selecteren. Je cv moet dus goed genoeg zijn om het algoritme te verslaan.”

Krzysztof: “In de IT-sector is het belangrijk dat je cv maximaal een pagina beslaat en dat er zo min mogelijk witregels zijn, dan lijkt het alsof je ruimte probeert te vullen. Ook foto’s zijn not done, die kunnen het oordeel van recruiters beïnvloeden.”

Verbeter je cv

  • Preetha: “Gebruik in je sollicitatie/cv dezelfde keywords als in de vacaturetekst. Veel grotere bedrijven maken gebruik van software voor het scannen van cv’s. Je kunt een fantastisch cv hebben, maar als je zulke woorden mist, kom je misschien niet eens door de eerste ronde.”
  • Preetha: “Houd je LinkedIn-profiel up to date. Werk na ieder blok de lijst met vakken bij en vermeld aan welke studieprojecten je hebt gewerkt: wat was jouw rol en wat heb je ervan geleerd?”
  • Krzysztof: “Zorg ervoor dat je cv maximaal een pagina beslaat en zorg voor zo min mogelijk witregels.”
  • Krzysztof: “De persoon die jouw cv leest moet in één tot twee minuten alle nodige informatie eruit kunnen halen. Vraag je vrienden of medestudenten jouw cv te lezen om te checken of dit zo is.”
  • Victor: “Laat je cv checken door iemand binnen het bedrijf of een recruiter in die sector.”
  • Victor: “Deel je ervaringen met medestudenten die even gemotiveerd zijn een goede stage te vinden. Je kunt veel van elkaar leren.”
  • Heb je vragen over jouw cv? Krzysztof en Victor helpen graag.

Coronafactor
Allevier de studenten vonden uiteindelijk een stage in coronatijd. Door de coronamaatregelen werkten ze bijna allemaal vanuit huis, alleen Krzysztof mocht af en toe naar kantoor.
Voor Preetha, die in Eindhoven stage zou lopen, was dat even wennen. Maar uiteindelijk ondervond ze vooral voordelen van thuiswerken. “Ik vond de flexibiliteit heel fijn en mijn leercurve was constant. Ik heb niet ingeboet op kennis, maar vind het jammer dat ik het bedrijf niet heel goed heb leren kennen en dat ik mijn begeleider nooit ‘in het echt’ heb ontmoet.”

De stage op afstand heeft gevolgen voor haar diploma, vertelt ze. “Een stage wordt pas erkend als je tenminste acht weken op locatie hebt gewerkt, aan die voorwaarde heb ik niet voldaan.” Op haar diploma staat straks ‘extra project’ in plaats van ‘stage’.
Spijt van haar keuze heeft ze niet. “Ik vond het project zo interessant en heb zoveel geleerd, dat had ik niet willen missen.”

Datzelfde geldt voor Victor. “Het is bijzonder om met zulke getalenteerde mensen te mogen werken, daar doet het thuiswerken weinig aan af.”

Rieneke staat er anders in. “De stage-ervaring was een stuk minder doordat alles vanuit huis moest. Ik had geluk dat ik een goede begeleider had en voor mijn werk veel verschillende mensen kon spreken. Hierdoor leerde ik het bedrijf goed kennen, maar neem de coronafactor mee in je afweging. Het is moeilijk sfeer proeven door een beeldscherm.”

Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.