Wetenschap

Dit is de eerste levende doodskist ter wereld

De Delftse start-up Loop ontwikkelde een levende doodskist die dankzij een efficiënte compostering van het lichaam afvalstoffen omzet in voedingsstoffen voor nieuw leven.

De levende doodskist. (Foto: TU Delft)

Eén worden met de natuur, dat is het uitgangspunt van de Living Cocoon, de eerste levende doodskist ter wereld. De kist, ontwikkeld door de Delftse start-up Loop, is gemaakt van mycelium, een levend organisme dat normaal gesproken onder de grond in de complexe wortelstructuur van bomen, planten en paddenstoelen groeit.

 ‘De grootste recycler van de natuur’

“Mycelium zorgt ervoor dat alles dat doodgaat heel efficiënt weer tot nieuwe plantenvoeding wordt gemaakt”, legt Loop-oprichter Bob Hendrix uit. Niet voor niets noemt hij het ‘de grootste recycler van de natuur’. “Mycelium is continu op zoek naar afvalstoffen om deze om te zetten in voedingsstoffen voor de omgeving. Dat doet het bijvoorbeeld met gifstoffen, zoals olie, plastic en metaal.”

  • TU Delft TV maakte een korte documentaire over de levende doodskist. Bekijk hem hier:

Nieuw leven
Dankzij deze opruimende eigenschappen kan een doodskist, als deze eenmaal in de bodem is geplaatst, binnen dertig dagen oplossen. En waar een lichaam normaal gesproken soms pas na tien jaar composteert, verwacht Hendrix dat de Living Cocoon het proces in twee tot drie jaar kan voltooien. “Door het gebruik van mycelium composteert het lichaam sneller en worden schadelijke stoffen in ons lichaam en in de bodem geneutraliseerd. Dus in plaats van dat we de aarde vervuilen, zijn we een verrijking waar weer nieuw leven uit voort kan vloeien.”

Willen mensen wel begraven worden in zo’n alternatieve kist? Frank Franse, algemeen directeur uitvaartbedrijf Eer & Volharding, denkt van wel. Hij merkt dat er steeds meer aandacht komt voor alternatieve begraafopties. “We begraven mensen in lijkwades, wilgentenen kisten en in kisten van Hollands hout. Maar het concept van de levende doodskist is volgens Franse uniek: “Het voegt daadwerkelijk iets toe aan de natuur.”

  • De Living Cocoons zijn sinds september in beperkte oplage verkrijgbaar. Uitvaartorganisatie CUVO (regio Den Haag en Zoetermeer) verzorgde de eerste uitvaart met een levende doodskist.
Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.