Foto © Sam Rentmeester . 20180918  .
Bob van Vliet - 3ME - TNW ,
columnist Delta

Bob van Vliet

columnist

Bob van Vliet is docent bij de faculteit 3mE en gespecialiseerd in ontwerponderwijs.

Opinie

Voor het uitwisselen van argumenten in een publiek, beredeneerd debat moet je niet in Delft zijn, schrijft columnist Bob van Vliet. Hij begint er cynisch van te worden.

Opinie

De academische gemeenschap in Delft oefent zich te weinig in het voeren van een kritisch, beargumenteerd en respectvol debat. Zo kwijnt de academische vrijheid weg, betoogt columnist Bob van Vliet. Hij roept hoogleraren en anderen in hoge posities op om het voortouw te nemen.

Opinie

In de discussie over sociale veiligheid gaat het veel over hiërarchie, schrijft columnist Bob van Vliet. Maar je kunt dat ook anders noemen: een gebrek aan democratie. “We hebben nul macht over onze bestuurders.”

Opinie

Meer dan elders op de TU Delft hebben ze bij Bouwkunde door wat het betekent om academisch met je vakgebied bezig te zijn, ontdekte Bob van Vliet. Daarbij hoort dat je mogelijkheden verkent die in de huidige maatschappij totaal onrealistisch zijn.

Opinie

Columnist Bob van Vliet vindt een uitspraak van collegevoorzitter Tim van der Hagen zó schadelijk dat hij van gekheid niet weet hoe hij erover schrijven moet.

Opinie

De TU zou het moeten toejuichen dat studenten zich kritisch en maatschappelijk bewust opstellen, in plaats van het te betreuren als ze actie voeren, stelt Bob van Vliet.

Opinie

Vanuit het idee dat er op een publiek instituut publieke discussie en dus publieke kritiek hoort te zijn, neemt Bob van Vliet graag anderen de maat. Maar heeft dat wel effect?

Opinie

Een ‘consultatieronde’ over een ingrijpend besluit dat al vast lijkt te liggen, Bob van Vliet vindt het een gemiste kans. Hij bespeurt gelatenheid en cynisme om zich heen.

Opinie

Studenten leren reflecteren is een goed initiatief, maar het gaat om een ander soort reflectie dan waar Bob van Vliet aan dacht. Hij heeft er een dubbel gevoel over.

Opinie

Columnist Bob van Vliet ziet zijn eigen falen als docent onder ogen. “Studenten zijn geen leeg vat. Het zijn mensen. Allemaal ándere mensen.”

Opinie

‘Creating impact for a better society’ is de TU-missie. Maar wat is ‘beter’ en voor wie? Gezien de geschiedenis past volgens columnist Bob van Vliet meer reflectie.

Opinie

Dat het onderwijs het afgelopen jaar soms beter was, komt niet door hippe digitale middelen, maar door goede docenten, schrijft columnist Bob van Vliet.

Opinie

Twaalf jaar van tijdelijke contracten duurde het voordat columnist Bob van Vliet een vaste aanstelling kreeg aan de TU Delft. Voor zijn lotgenoten hoopt hij op beterschap.

Opinie

Columnist Bob van Vliet bepaalt liever zelf wat software en interfaces kunnen, in plaats van zich te voegen naar wat de techgiganten hebben bedacht. Hij blijkt niet de enige.

Opinie

Het schrijven van deze column viel Bob van Vliet zwaar. De coronacrisis begint zijn tol te eisen. “Het lijkt me gezond om toe te geven dat het allemaal even te veel is.”

Opinie

Bob van Vliet waant zich meer werknemer bij een groot bedrijf dan docent aan een universiteit. De centraal genomen besluiten van het cvb geven hem geen gevoel van community.

Opinie

Cijfers uitdelen, het blijft lastig. Bij een verontwaardigde reactie van een student, wil Bob van Vliet nog wel eens gaan twijfelen aan zijn eigen beoordelingsvermogen.

Opinie

Columnist Bob van Vliet is altijd graag weer even student. Maar juist nu het een keer écht belangrijk is, merkt hij hoe lastig het is om goed naar je docent te luisteren.

Opinie

Geld weghalen bij andere studierichtingen en aan bètastudies geven? Columnist Bob van Vliet gelooft er niet in. Waarom niet samen optrekken voor een sterkere wetenschap?

Opinie

“Niet schrikken.” Als iemand een column inlevert met deze woorden erbij, dan weet je dat er iets aan de hand is. Lees het relaas van 3mE-docent Bob van Vliet.

Opinie

Morgen is de grote nationale onderwijsstaking. Ik ben erbij. Autoreply aan, boterham in de rugzak, op naar het Malieveld. Wie gaat er mee?

Opinie

Zou het feit dat studenten belangrijke kennis relatief kort na het halen van een toets alweer kwijt zijn, niet tot meer reflectie moeten leiden, vraagt Bob van Vliet zich af.

Opinie

We ondergraven onze betrouwbaarheid als technische universiteit wanneer we meegaan in de pseudo-objectieve schijnnauwkeurigheid van ranglijsten, vindt Bob van Vliet.

Opinie

Not guilt, but awareness and openness. According to Bob van Vliet, teacher at the Faculty of 3mE, this is necessary to stop negative cultural stereotypes and and to help create a more inclusive campus. He wrote this letter.

Opinie

Doorstroomcijfers omtoveren tot ‘studiesucces’ is handig maar gevaarlijk, vindt Bob van Vliet.
Na alle heibel in kranten en rechtszalen overleefd te hebben, lijkt het inmiddels waarschijnlijk dat de langstudeerboete na de verkiezingen alsnog het loodje legt.