Annebelle de Bruijn
nieuwsredacteur
Annebelle duikt voor Delta en Delft Matters graag vuistdikke onderzoeksdossiers in, maar is ook altijd te porren voor reportages of andere stukken. Je kunt haar alles vragen over de mooiste hardlooproutes en leukste concertzaaltjes, podcasts of Oost-Aziatische restaurants. Als provinciaaltje heeft ze een verstandshuwelijk met wonen in de Randstad.
Ondanks het studentenkamertekort telt Delft sinds deze zomer vijf studentenkamers minder: studentenhuis Lorna te George is niet meer. En daarmee dreigt een bierflesjesverzameling van bijna 1700 stuks thuisloos te raken. Delta sprak met de laatste én met de eerste bewoner van het studentenhuis.
Een tweedehands fietsverkoop is al vijf jaar vaste prik van het Introduction Programme (IP), de introductieweek voor masterstudenten. “Is mijn fiets niet wat aan de dure kant?’” vragen veel internationale deelnemers.
Op OWee-evenementen blijft de biertap tot 17.00 uur dicht en voor het eerst onderwerpen álle grote Delftse studentenverenigingen minderjarige OWee-deelnemers aan een blaastest als zij het pand willen betreden. “We willen zo een signaal afgeven”, zegt DSB-bestuurslid Tim de Vries.
De langstudeerboete bezorgt studenten met een beperking stress, kopzorgen en maakt het volgen van een opleiding in het hoger onderwijs extra moeilijk, zegt Student Onbeperkt-voorzitter Marissa van der Tol. “En dat terwijl we 3-0 achter staan ten opzichte van andere studenten.” Ze pleit ervoor dat studenten met een beperking worden uitgezonderd van de maatregel.
Het college van bestuur zal de reactie van de Inspectie van het Onderwijs op het veranderplan van de TU Delft delen met de ondernemings- en studentenraad. Die toezegging deed rector magnificus en collegevoorzitter Tim van der Hagen tijdens de maandelijkse vergadering met de medezeggenschap.
Landelijke studentenorganisaties hebben demonstraties aangekondigd, jongerentakken van politieke partijen ondertekenden een brandbrief en Tweede Kamerleden spraken zich uit: het verzet tegen de door coalitiepartijen gewenste langstudeerboete is groot. Ook Delftse studentenpartijen voegen zich in het rijtje van tegenstanders. “Je beschadigt hiermee een groep studenten die je juist extra begeleiding zou willen geven.”
Het is een baan waar sommigen een moord voor zouden doen: universitair docent aan de TU Delft. Toch verruilde Volkert van der Wijk die felbegeerde functie voor het kunstenaarschap. Spijt van zijn keuze heeft hij niet. “Ik heb nu meer tijd voor kunst én wetenschap.”
Rector magnificus Tim van der Hagen heeft met de rectoren van veertien andere universiteiten besloten om de banden met Israëlische onderwijsinstellingen niet te verbreken, schrijven ze in Trouw. Delftse pro-Palestijnse activisten reageren teleurgesteld.
Cursor-redacteur Bridget Spoor eist in een kort geding dat zwartgelakte passages in een onderzoeksrapport over censuur alsnog openbaar worden gemaakt. Dat meldt Cursor, het journalistieke platform van de TU Eindhoven. In het rapport schrijft een onderzoekscommissie dat het college van bestuur ‘vrij journalistiek functioneren’ in de weg heeft gestaan.
De TU Delft onderzoekt momenteel wie er achter de DDoS-aanval van eind mei zat. Voor dat onderzoek is de universiteit afhankelijk van de medewerking van hostingpartijen en clouddiensten.
Blijdschap en teleurstelling na de studentenraadsverkiezingen. Terwijl Lijst Bèta een zetel verliest, krijgt Oras er eentje bij. De relatieve nieuwkomer Dé Partij blijft op één zetel staan.
Ondanks herhaaldelijke verzoeken gaf de raad van toezicht (rvt) de medezeggenschap tijdens de herbenoemingsprocedure van rector Tim van der Hagen geen inzage in het conceptrapport van de Onderwijsinspectie over sociale veiligheid. Volgens de rvt stond in het rapport niets wat herbenoeming in de weg zou staan.
Betrek promovendi meer bij initiatieven rondom het verbeteren van sociale veiligheid. Die oproep doet de University PhD Council op vrijdag 26 april in een brief aan het college van bestuur. Daarin deelt de belangenbehartiger eigen ideeën om de sociale veiligheid te verbeteren.
De studentenraad en de ondernemingsraad spraken tijdens de overlegvergadering van april opnieuw met het college van bestuur over sociale veiligheid. De raadsleden spraken met het cvb af dat ze een ‘80-procent-versie’ van het actieplan sociale veiligheid zullen delen met hun achterban.
Muurschildering Mira Mí is genomineerd voor de Le Comte-prijs 2023 voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld. Alumni Parya Lotfi en Glenn Weisz werkten mee aan Mira Mí.
Tijdens Democracy Day kunnen TU-studenten en -medewerkers met elkaar discussiëren over het bestuursmodel van de TU Delft. Een groep TU’ers organiseert het evenement om te onderzoeken hoe de TU op een meer democratische manier kan worden bestuurd.
Het college van bestuur (cvb) heeft maandagmiddag een Delta-verslaggever weggestuurd bij een openbare vergadering met drie lokale vakbonden. Toehoorders en een adviseur van Berenschot waren wel welkom. Zowel vakbond FNV Overheid als de Nederlandse Vereniging van Journalisten verwerpen de actie.
Peter Gill, China-adviseur aan de TU Delft, schreef het boek West meets East. Hierin vergelijkt hij China, Taiwan en Singapore met achtereenvolgens Duitsland, Nederland en Denemarken.
De lokale vakbonden van de TU Delft bekritiseren de samenstelling van het projectteam sociale veiligheid. Ze adviseren het college van bestuur de samenstelling zo snel mogelijk te heroverwegen en doen daar een voorstel voor.
Op het terrein van X staat sinds januari de ‘sociale huiskamer’ Exhale. Het tijdelijke initiatief moet studentenwelzijn bevorderen. “Hier kan iedereen zichzelf zijn en tot rust komen.”
De maandelijkse vergadering van het college van bestuur met de medezeggenschapsraden vindt donderdag grotendeels achter gesloten deuren plaats. Alleen het laatste half uur van de in totaal twee uur durende vergadering is openbaar.
In een mail aan medewerkers over de gestaakte rechtsgang schrijft het college van bestuur dat sociaal onveilig gedrag onacceptabel is en niet mag worden gebagatelliseerd. Toch trokken de bestuurders in een reactie op de Onderwijsinspectie de ervaringen van melders in twijfel, blijkt uit een analyse van Delta.
Ondanks herhaaldelijke hulpverzoeken weigert de demissionair minister van Onderwijs om internationale beurspromovendi de helpende hand toe te steken. Onterecht, vinden Delftse beurspromovendi en landelijke belangenbehartiger PNN. “Beurspromovendi voegen veel waarde toe aan Nederland.”
De centrale en lokale medezeggenschapraden van de TU Delft zijn het niet eens met de ‘weinig empathische’ manier waarop het college van bestuur heeft gereageerd op het inspectierapport. ‘We hadden meer zelfreflectie verwacht’, schrijft de ondernemingsraad.
De vier vakbonden die zijn verbonden aan de TU Delft willen niet dat het college van bestuur (cvb) de Inspectie van het Onderwijs voor de rechter daagt. In een statement aan haar leden schrijven de bonden dat veel TU-medewerkers de visie van het cvb niet steunen.
De TU Delft heeft per abuis vertrouwelijke bedrijfsinformatie online gezet in haar verweer tegen het rapport van de Inspectie van het Onderwijs. Passages die waren witgelakt, waren toch leesbaar. Uit die delen blijkt dat de universiteit vooral vreesde voor reputatieschade voor bestuurders.
De TU Delft is ‘voornemens’ om de Inspectie van het Onderwijs voor de rechter te dagen vanwege haar ‘ondeugdelijke onderzoek’. De inspectie vertrouwt erop dat haar rapport die toets doorstaat. Demissionair minister Dijkgraaf heeft intussen de Kamer ingelicht over zijn stappen.
Bouw- en renovatieplannen van studentenhuisvester Duwo aan de Van Hasseltlaan schieten omwonenden in het verkeerde keelgat. “Ik heb er slapeloze nachten van.”
Universitair docent Alessandro Bombelli (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek) is docent van het jaar van de TU Delft. Delta vroeg hem om tentamentips: “Focus je op de stof in plaats van op het tentamen.”
Met hun stichting Student in de Zon helpen Sieb Rodenburg en Berend Krans Delftse studentenhuizen aan zonnepanelen. “Wij willen studenten de optie om te verduurzamen geven.”
Op 1 mei komt een nieuw boek uit over voormalig TU-student Piet Groenewege. Hij zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet en werd op 22-jarige leeftijd geëxecuteerd.
Na uitstel op uitstel weet Duwo het zeker: komend academisch jaar start de bouw van studentenflat BalPol4. De flat is bestemd voor studenten van 23 jaar en ouder.
Duwo hoopt volgend studiejaar te beginnen met de bouw van 660 studentenwoningen aan de Heertjeslaan, op Campus Zuid. Dat is ver van de stad, maar over veiligheid is nagedacht