Buiten de campus
Van Hasseltlaan

Omwonenden studentenflat voelen zich in de steek gelaten vanwege bouwplan

Bouw- en renovatieplannen van studentenhuisvester Duwo aan de Van Hasseltlaan schieten omwonenden in het verkeerde keelgat. “Ik heb er slapeloze nachten van.”

Het studentencomplex bestaat uit meerdere hoge en, zoals hier afgebeeld, lage flatgebouwen. (Foto: Annebelle de Bruijn)

“Kijk eens hoe mooi groen het hier is”, zegt Delftenaar Frans terwijl hij op de bomen en struiken wijst die zijn rijtjeshuis in de Verzetsstrijdersbuurt omsluiten. Frans – die liever niet met zijn achternaam in de media verschijnt – woont op enkele tientallen meters afstand van de studentenflats aan de Van Hasseltlaan. Het complex bestaat uit een verzameling van gebouwen uit de jaren ‘70 van verscheidene hoogte, gelegen op een grasveld en omgeven door stroken vol bomen en struiken. “Van de studentenflats hebben we eigenlijk nooit overlast”, vertelt hij.

Dat dreigt nu te veranderen. Studentenhuisvester Duwo wil aan de Van Hasseltlaan namelijk ruim vijfhonderd extra studentenwoningen en een losstaande parkeergarage realiseren. De bouw gaat zo’n 8 tot 10 jaar duren, hebben de omwonenden te horen gekregen. “Dat betekent dat er veel groen verdwijnt en dat we het komende decennium naast een lawaaierige bouwput wonen”, zegt Frans. Onbegrijpelijk vindt hij. “Nederland heeft al zo weinig natuur. Van groen moet je afblijven.”

Boze brieven

Frans is lang niet de enige die zich zorgen maakt om de bouwplannen, blijkt uit de keur aan brieven die omwonenden aan de gemeente Delft hebben gestuurd. Ook Ilse Thijsse is van plan om in de pen te klimmen. Zij kijkt straks vanuit haar voordeur uit op een parkeergarage van meerdere verdiepingen hoog, bedoeld voor studenten. “Een ondergrondse garage is volgens Duwo te duur. Dat is toch van de zotte”, zegt ze. Elletje van Workum, die een paar huizen verderop woont, kijkt straks net als Thijsse uit op het vijftien meter hoge parkeergebouw. “Dan schijnen hier elke dag koplampen naar binnen.”

Studentenhuisvester Duwo wil aan de Van Hasseltlaan nieuwbouwwoningen voor studenten en starters neerzetten en bestaande panden ‘verdichten’: extra woonruimte creëren door bestaande panden te renoveren en opnieuw in te richten. In totaal moet het complex van 700 naar zo’n 1200 woningen gaan. Ook staat er een parkeergarage van meerdere lagen op de planning.

Terwijl de Van Hasseltlaan nu twee toegangswegen heeft, wordt dat er volgens het bouwplan straks één: de Wilhelminalaan. Ook dat is Thijsse en Van Workum een doorn in het oog. Thijsse: “De straat is al zo smal en het naastgelegen kruispunt zo druk. Dat wordt één groot verkeersinfarct tijdens de spits.”

Thijsse heeft elk snippertje informatie over de Van Hasseltlaan zorgvuldig bewaard en in een mapje gestopt. Veel knipsels zijn het niet, want ze heeft tot nu toe slechts één brief ontvangen van Duwo. In die brief – die Delta heeft ingezien – stond alleen vermeld dat het om renovatie ging en niet dat er woningen bij zouden komen. “Daarna was alles digitaal”, verzucht ze terwijl ze een uitgeprinte internetpagina toont. “Dat noem ik non-communicatie want niet iedereen is digitaal vaardig.”

Een foto van een studentenflat van meer dan tien woonlagen aan de Van Hasseltlaan in Delft.
De hoogste flat aan de Van Hasseltlaan. (Foto: Delta)
‘Geen inspraak’

Thijsse maakt zich met name boos over haar inspraakmogelijkheden. Want van participatie, vereist bij dit soort plannen, is volgens haar geen sprake. Een bewonersavond die eind november plaatsvond, was volgens Thijsse vooral bedoeld om ‘omwonenden te masseren’. Een bewoner van de naastgelegen Gebbenlaan – die haar naam liever niet geeft – is het met haar eens. “Dit plan wordt ons door de strot geduwd.”

Vier andere omwonenden zijn dusdanig ongerust dat ze een belangenvereniging aan het opzetten zijn. De ‘kartrekkers’ noemen ze zich. Delta sprak drie van hen. Ook zij vinden het participatieproces een wassen neus. “We snappen dat studenten een woningtekort hebben en dat studentenkamers érgens moeten komen”, vertelt buurtbewoner Peter Dekker die namens hen het woord doet. “Alleen bij participatie word je in een vroeg stadium betrokken. Dat gebeurt nu niet.”

Slapeloze nachten
Een deel van het groen rondom de studentenflats zal verdwijnen.

Dekker wijst bijvoorbeeld op het zogenoemde planuitwerkingskader (PUK) waarin de gemeente Delft richtlijnen voor de Van Hasseltlaan heeft vastgelegd. Volgens Dekker zijn dat al ingrijpende keuzes op zich. Zo rept het plan over het verdwijnen van groen in het omliggende parkje en over de komst van een parkeergebouw. Toen omwonenden op de bewonersavond vroegen waarom ze geen inspraak konden geven op het PUK antwoordde de gemeente dat ze ervanuit gaat dat Duwo de participatie verzorgt, is te lezen in een verslag. read-more-closed “Op die avond schotelde Duwo ons een haast compleet uitgewerkt plan inclusief maquette voor. Elke vorm van participatie was daar uitgeslagen.”

Dekker heeft er slapeloze nachten van, vertelt hij. Om de plannen zelf, om de bouwduur én om de manier waarop hij wordt behandeld. “We kregen op compleet achteloze toon te horen dat de bouw acht tot tien jaar gaat duren. Dat betekent dus dat we al die jaren tussen het bouwlawaai wonen, met alle psychosociale gevolgen van dien.”

Hij voelt zich in de steek gelaten en dat raakt hem. “Ik ben zelf ambtenaar en vind het daarom belangrijk om burgers serieus te nemen. Wij worden op deze manier compleet gepasseerd.”

Een aantal omwonenden heeft contact met WijWonen, de organisatie die huurders van Duwo vertegenwoordigt. “Het contact met de buurt is gelukkig goed”, zegt bestuurslid Sten van Vliet. “We hopen dat we er samen met de buurt uitkomen, want op een aantal punten – zoals de hoeveelheid woningen die er moeten komen – verschillen we van mening.” Volgende week publiceert Delta een artikel over wat de bouwplannen voor gevolgen hebben voor studenten.

Donderdag 1 februari staat een tweede bewonersavond op de planning en in april vindt een derde “afrondende” bewonersavond plaats. Dekker en de drie andere kartrekkers hebben intussen hun pijlen gericht op wethouder Karin Schrederhof (Wonen, PvdA). Ze hebben een gesprek met haar aangevraagd. Daar is inmiddels een datum voor gepland. “Hopelijk is ze bereid om écht naar ons te luisteren en doet ze dit niet voor de vorm”, zegt Dekker.

Delta heeft Duwo gevraagd in hoeverre de plannen al vastliggen, maar daar wilde de huisvester nu nog niet op ingaan. Ook vroeg Delta Duwo naar het participatieproces en de communicatie met omwonenden. De huisvester kwam met onderstaande reactie, die door Delta is ingekort:

“De gemeente heeft voor dit project een Planuitwerkingskader (PUK) gemaakt en aan Duwo de opdracht gegeven om direct omwonenden te betrekken in het werken naar een plan. Op basis van de meegegeven kaders heeft Duwo een eerste schets laten maken. Dit was een goede aanleiding om de buurt uit te nodigen voor de eerste buurtbijeenkomst in november vorig jaar.

Bij de start van het traject, november 2023, hebben we bij de directe omgeving met zicht op het complex een brief in de bus gedaan. Bewoners die dit gemist hebben, of die we met de eerste brief niet bereikt hebben, kunnen zich eenvoudig opgeven via duwo.nl/vanhasseltlaan voor een nieuwsbrief over dit project. Net als de meeste organisaties en hun relaties geven we de voorkeur aan digitale communicatie. Door middel van communicatie via de website, een digitale nieuwsbrief en mailberichten kunnen we sneller communiceren/reageren en de informatie goed actueel houden. Daarnaast scheelt het ook in milieubelastend vervoer en papierverbruik. Toevallig is vorige week de lancering geweest van de nieuwe website duwo.nl. Als gevolg daarvan werkten een paar links helaas tijdelijk niet.

  • De achternamen van de personen in dit stuk zijn bij de redactie bekend.
Nieuwsredacteur Annebelle de Bruijn

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

a.m.debruijn@tudelft.nl

Comments are closed.