Zware DDoS-aanval op TU Delft had geringe gevolgen

Begin deze week heeft de TU Delft te maken gekregen met een DDoS-aanval. In de nacht van maandag 27 mei op dinsdag 28 mei werden servers van de TU Delft vanuit meerdere landen aangevallen.

De aanval duurde voort tot dinsdagavond en was expliciet op de TU Delft gericht, is te lezen in TU Nieuws. Bij een DDoS (Distributed Denial of Service)-aanval worden servers van in dit geval de TU Delft bestookt met zo’n grote hoeveelheid aanvragen dat deze overbelast raken. De universiteit typeert de DDoS-aanval als zwaar: normaliter verwerken de servers 12 miljoen events per half uur, nu waren dat er zo’n 2,8 biljoen.

Tentamen

Direct na het opmerken van de aanval, wat ‘in de vroege ochtend’ gebeurde, hebben ICT-medewerkers maatregelen genomen om de gevolgen zo veel mogelijk in te perken. Welke maatregelen dit zijn, is niet duidelijk. Volgens TU Nieuws kon dankzij die maatregelen een tentamen voor 280 studenten alsnog doorgaan. Ook hebben TU-medewerkers weinig hinder ondervonden bij het vanaf de campus werken en van buitenaf inloggen.

Wie er achter de aanval zat of zaten, is niet duidelijk. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan.

Comments are closed.