GroenLinks-PvdA stelt Kamervragen over verwijderen Delta-artikel

Tweede Kamerlid Luc Stultiens (GroenLinks-PvdA) heeft op vrijdag 19 april Kamervragen gesteld over de gang van zaken rondom het onderzoeksartikel over I&IC dat Delta uit protest offline heeft gehaald. Stultiens wil onder meer weten of demissionair Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf net als de Nederlandse Vereniging van Journalisten van mening is dat de onafhankelijkheid van hogeschool- en universiteitsmedia onder druk staat.

De juridische druk die werd uitgeoefend op Delta – waarvoor het college van bestuur inmiddels excuses heeft aangeboden – is niet het eerste incident waarmee hogeschool- en universiteitsmedia te maken hebben gekregen. Zo zette de redactie van Cursor (TU Eindhoven), afgelopen najaar de site op zwart uit protest tegen het ontslag van de hoofdredacteur en de inperking van hun redactionele vrijheid.

Een ander voorbeeld is Science Guide, dat in financiële problemen kwam na een kritisch artikel over de bestuursvoorzitter van de Universiteit van Maastricht. Bij het blad Sam (Hogeschool Arnhem-Nijmegen) liet een manager van de afdeling Marketing, Communicatie en Voorlichting zijn reactie boven een column plaatsen waar hij het niet mee eens was.

Ook borduurt het Kamerlid voort op Kamervragen die Peter Kwint (SP) en Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) eerder stelden naar aanleiding van de gebeurtenissen bij Cursor. De minister liet toen weten dat hij het niet nodig vond om een breed onderzoek te starten naar de journalistieke vrijheid bij hogeschoolkranten en universitaire redacties. “Hoe kijkt u hier nu naar?”, wil Stultiens weten.

Dijkgraaf heeft drie weken de tijd om de Kamervragen te beantwoorden.

Comments are closed.