Campus
Persvrijheid

TU Delft biedt excuus aan voor gang van zaken rond offline gehaald artikel

Nadat de TU Delft Delta gisteren sommeerde om een kritisch artikel over de werkcultuur op I&IC offline te halen, biedt collegevoorzitter Tim van der Hagen vandaag namens het cvb excuses aan aan Delta. Of het artikel weer online kan, is nog onduidelijk op het moment van schrijven.

Het gebouw op de campus van de TU Delft waar het college van bestuur kantoor houdt. (Foto: Marjolein van der Veldt)

In de verklaring, die onderaan de homepage op de universiteitswebsite gepubliceerd is (en inmiddels als los bericht), schrijft de universiteit dat zowel de TU Delft als de advocaat van ‘een van de personen die genoemd wordt’ in dat artikel Delta heeft gesommeerd het artikel te verwijderen. Dat had niet moeten gebeuren, aldus de TU Delft. Of het artikel wat betreft de universiteit weer gepubliceerd mag worden, is nog niet duidelijk.

Collegevoorzitter Tim van der Hagen schrijft in de verklaring goed te begrijpen ‘dat dit opnieuw gevoelens van teleurstelling en verontwaardiging oproept’. Hij biedt namens het cvb ‘welgemeende excuses’ aan, ‘in het bijzonder aan de collega’s van Delta’. Omdat de TU Delft volgens hem ‘midden in het proces van het opstellen van het verbeterplan sociale veiligheid’ zit, is het voorval volgens de voorzitter ‘extra pijnlijk’. “Het cvb beseft dat de gebeurtenissen van gisteren dit proces niet helpen. Daarom maken we nu deze excuses.”

Daarnaast zegt cvb-voorzitter Tim van der Hagen in de verklaring de onafhankelijke, journalistieke rol van Delta te onderschrijven: “Dat ze ons kritisch volgen is niet altijd leuk maar wel goed en nodig. En dat moet zo blijven.”

Onder protest verwijderd

De verklaring volgt nadat de TU Delft Delta gisteren sommeerde een artikel met de titel ‘Hoe zwijgplicht leidde tot angst onder medewerkers I&IC en vertrouwensbreuk met de rector’ te verwijderen. Onder protest werkte Delta mee aan dat verzoek.

De TU Delft, waar alle Delta-redacteuren in dienst zijn, dreigde Delta en de hoofdredacteur persoonlijk aansprakelijk te stellen voor eventuele schade. Ook de advocaat van de in het verhaal genoemde directeur dreigde met aangifte wegens smaad of laster.

In het stuk dat Delta maandagavond publiceerde nadat het betreffende artikel onder protest verwijderd was, schrijft hoofdredacteur Saskia Bonger dat de de-publicatie indruist tegen de beroepseer en dat Delta nog achter elk woord in het stuk staat. Toch haalde Delta het stuk offline. “Niet omdat wij buigen voor deze juridische intimidaties, maar omdat wij menen dat de TU haar geld en tijd beter kan besteden dan aan het voeren van rechtszaken tegen haar eigen medewerkers.”

Online verontwaardiging

Sinds het bericht over de de-publicatie maandagavond regent het steunbetuigingen op social media. Zo werd het veelvuldig gedeeld op LinkedIn. Vooral op het bericht van Bonger waarin zij spreekt van ‘een zwarte dag voor de medewerkers van Delta en voor de persvrijheid op de TU Delft’ kwamen veel reacties.

Op X (voorheen Twitter) werd het bericht tot nu toe bijna negentig keer gedeeld. Begeleid door termen als ‘censuur’ en ‘persvrijheid’ voeren verontwaardiging en steun de boventoon. Daarnaast delen andere hoger onderwijsmedia het nieuws op hun website en besteden landelijke en regionale media aandacht aan de gebeurtenissen.

Een steunbetuiging op X van de Enschedese universiteitskrant U-Today. (Bron: X)
Wetenschapsredacteur Kim Bakker

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

k.bakker@tudelft.nl

Comments are closed.