Dossier
Internationalisering
Op de TU Delft werken en studeren vele internationals. Zij brengen kwaliteit en diversiteit, maar hun positie staat ook regelmatig ter discussie in de samenleving. In dit dossier houden we je op de hoogte.
Welke regio’s of opleidingen mogen straks ongehinderd buitenlandse studenten blijven werven? Een gesprek met het onderwijsveld in de Tweede Kamer gaf een voorproefje van het duw- en trekwerk dat nog komen gaat.
Ruim twee jaar na zijn aantreden heeft demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf zijn wetsvoorstel ‘Internationalisering in Balans’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Buitenlandse studenten blijven wat hem betreft welkom, maar instellingen krijgen ‘instrumenten’ om hun komst meer te sturen.
De Tweede Kamer stemde op 15 februari in met een speciale numerus fixus voor buitenlandse studenten. Een meerderheid wil niet langer wachten op het wetsvoorstel van demissionair minister Dijkgraaf, waarin diezelfde maatregel staat.
Meer Nederlands doceren in het bacheloronderwijs en minder buitenlandse studenten hierheen halen? De eerste reacties op de ‘zelfregie’ van de universiteiten zijn positief.
De bacheloropleiding aerospace engineering krijgt op zijn vroegst vanaf collegejaar 2025-2026 naast de Engelse track een Nederlands-Engelse variant.
Ongeveer een op elke drie eerstejaars studenten aan de Nederlandse universiteiten komt uit het buitenland, blijkt uit de definitieve tellingen. In Delft zijn dat er meer: twee op de vijf, wel zijn er iets minder dan voorgaande jaren.
Given the last election results, the conversation about international students in the Netherlands – as well as the internationalisation of universities in the Netherlands – is as relevant as ever. Will the Netherlands continue to welcome international students? And do international TU Delft students worry about the current political climate?
Universiteiten gaan voor alle grote Engelstalige bacheloropleidingen een Nederlandstalig traject maken. Ook stappen sommige opleidingen weer helemaal over op het Nederlands.
Alex Nedelcu, bachelorstudent luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, vindt dat zijn faculteit de onderwijstaal van zijn opleiding niet moet terugdraaien naar het Nederlands, zoals Delta-columnist Dap Hartmann in zijn meest recente column voorstelde. “De deur dichtgooien voor internationale studenten zou de reputatie van de TU Delft op het wereldtoneel in gevaar brengen.”
Als het aan de Onderwijsraad ligt, gaat demissionair onderwijsminister Dijkgraaf langer nadenken over zijn wetsvoorstel dat de internationalisering van het hoger onderwijs in goede banen moet leiden. Dit voorstel schept te veel onzekerheid, zegt voorzitter Edith Hooge.
Er is bepaald geen gebrek aan Nederlandse studenten die luchtvaart- en ruimtevaarttechniek willen studeren. Dus waarom zouden wij de rest van de wereld een vooropleiding aanbieden ten koste van Nederlandse studenten, vraagt Dap Hartmann zich af.
Hoe willen jullie grip houden op de voor- en nadelen van internationalisering, vraagt demissionair minister Robbert Dijkgraaf aan universiteiten en hogescholen. Ze moeten binnen een maand antwoord geven. In een nieuwe brief aan de Tweede Kamer over internationalisering zegt Dijkgraaf niets over de verhitte gemoederen rond migratie, of de uitkomst van de verkiezingen. Hij blijft…
Zo’n 14,5 duizend internationale studenten krijgen in Nederland studiefinanciering, meldt DUO. Dat zijn er meer dan voorheen, misschien mede door de nieuwe basisbeurs. Het radioprogramma Nieuws en Co heeft de cijfers opgevraagd bij studiefinancier DUO en liet partijleider Pieter Omtzigt van NSC in de uitzending van vrijdagavond reageren. Omtzigt verwacht de komende jaren een sterke…
Werk en woonruimte geven vaak de doorslag voor internationale afgestudeerden om hier te blijven. En Nederlands spreken kan ook geen kwaad, blijkt uit een peiling.
Ondanks alle kritiek op de internationalisering van het hoger onderwijs is het bacheloronderwijs aan de universiteiten steeds vaker in het Engels.
Internationals voelen zich minder welkom op de universiteit. Dit blijkt uit een landelijk onderzoek. “Er is een glazen plafond voor niet-Nederlandse professionals.”
Geert Wilders en Pieter Omtzigt willen aan technische universiteiten weer Nederlandstalige bachelors, bleek maandag tijdens het EenVandaag verkiezingsdebat.
Goede wetenschap kan niet bestaan zonder internationale uitwisseling, stelt de Jonge Akademie. Het genootschap maakt zich zorgen over de discussie rond de onderwijstaal.
De toestroom van internationale bachelorstudenten is dit jaar afgenomen. Universiteiten roepen de politiek op geen radicale maatregelen te nemen tegen internationalisering.
De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft als eerste universiteit het aantal internationals beperkt binnen een opleiding. Dat mocht eigenlijk niet, maar de inspectie greep niet in. De UvA kwam in 2022 met een quotum voor de Engelstalige variant van de bachelor psychologie. Het universiteitsbestuur wilde daarmee het aandeel Nederlandse studenten vergroten. Dat heeft gewerkt, meldt…
Nederland kan het zich niet veroorloven om de instroom van internationale studenten in technische studies te beperken. Dat schrijft rector Tim van der Hagen in de Volkskrant.
Denemarken beperkt sinds twee jaar de instroom van buitenlandse studenten, maar keert nu op zijn schreden terug. Hoogopgeleide internationals blijken onmisbaar op de krappe arbeidsmarkt. In 2021 besloot het Deense kabinet het aantal Engelstalige opleidingen in het hoger onderwijs drastisch te verminderen. Dat zou kosten besparen en het onderwijs toegankelijk houden voor Deense studenten. Maar…
Aan de universiteiten moet het Nederlands binnen drie of vier jaar de voertaal worden, zei Pieter Omtzigt afgelopen vrijdag in Op1. Dan komen er minder buitenlandse studenten.
Een conceptwetsvoorstel dat de toestroom van buitenlandse studenten moet regelen krijgt veel commentaar. Universiteiten en hogescholen kraken het, anderen zijn enthousiast.
Internationale beurspromovendi maken zich grote zorgen over hun financiële situatie, meldde Delta eerder. Promovendi Netwerk Nederland slaat na eigen onderzoek alarm.
Het aantal buitenlandse studenten in het hoger onderwijs steeg dit collegejaar met 7 procent ten opzichte van vorig jaar, meldt Nuffic: veel minder dan in eerdere jaren.
Minister Dijkgraaf ontvouwde onlangs zijn plannen om de toestroom van buitenlandse studenten in goede banen te leiden. De eerste reacties zijn voorzichtig optimistisch.
Om meer internationale TU-studenten de kans te geven om Nederlands te leren, wil studentenraadslid Abdelkader Karbache het huidige cursusaanbod uitbreiden met een mooc.
Is het een medisch noodgeval of kan het wachten? De overheid start een campagne om de druk op alarmnummer 112 verlichten. Een van de doelgroepen: internationale studenten.
Met een nieuwe wet wil minister Dijkgraaf de toestroom van internationale studenten in banen leiden. Er komt centrale regie, maar hoe die er uit gaat zien blijft onduidelijk.
Nederlands als taal voor onderwijs, wetenschap en wetenschapscommunicatie is in het hele hoger onderwijs relevant, vindt onderwijsminister Dijkgraaf. Hij is het eens met het CDA, dat hier Kamervragen over stelde, ‘dat Nederlands (of indien noodzakelijk meertalig) onderwijs bij meer opleidingen het uitgangspunt zou moeten zijn’. “Daarbij moeten we natuurlijk oog houden voor het feit dat sommige…
Laat het woord ‘kamertekort’ vallen en vingers wijzen automatisch naar internationale studenten. Zijn zij oorzaak of zondebok?
Diversiteit sijpelt langzaam door in de organisatie, maar wat betreft inclusie is er werk aan de winkel, zegt deze Surinaamse masterstudente.
Wil de TU internationale studenten een goede start geven, dan moet ze internationale verenigingen meer betrekken bij de OWee, vindt BEST Delft-voorzitter Ada Precup.
Met een combinatie van wetten en afspraken wil minister Dijkgraaf de toestroom van buitenlandse studenten in goede banen leiden. Ook wil hij zelf meer aan de knoppen zitten.
Minister Dijkgraaf van Onderwijs moet vóór de zomer met een wetsvoorstel komen om de instroom van internationale studenten te beheersen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Regeringspartijen VVD en CDA hadden vorige week een motie ingediend tijdens het debat over de Onderwijsbegroting, samen met JA21, BBB en Pieter Omtzigt. Ze wilden minister Dijkgraaf…
Politieke partijen willen dat minister Dijkgraaf meer haast maakt met maatregelen tegen internationalisering, maar volgens hem is dat niet mogelijk.
Universiteiten moeten onmiddellijk weer in het Nederlands lesgeven, vindt Beter Onderwijs Nederland. “We moeten de huidige wet handhaven, want de situatie is onhoudbaar.”
Eén op de vier internationale wo-bachelorstudenten vertrekt binnen vier jaar zonder diploma uit Nederland, becijfert de Inspectie van het Onderwijs. Hoe zit dat in Delft?
Veel internationale studenten vertrekken als ze zijn afgestudeerd, maar bijna één op de vier woont hier vijf jaar later nog steeds. Deze hoogopgeleiden leveren de schatkist, na aftrek van kosten, 1,5 miljard euro per jaar op. Dat blijkt uit onderzoek van internationaliseringsorganisatie Nuffic naar de zogeheten stayrate en de banen van internationale afgestudeerden in Nederland.…
De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Op woensdag 16 maart mogen alle Europese burgers van 18 jaar of ouder en niet-EU-burgers die minimaal vijf jaar in de gemeente staan ingeschreven, stemmen. Maar wat staat er in die Nederlandstalige verkiezingsprogramma’s en op wie stem je als internationale student? DISS en Lijst Bèta organiseren op woensdag 2 maart samen…
Het toenemende aantal internationale studenten bij Nederlandse onderwijsinstellingen kan ook volgend studiejaar niet worden afgeremd, zegt minister Dijkgraaf.
Dit jaar studeren er bijna 80 duizend internationale studenten aan Nederlandse universiteiten: 14 procent meer dan vorig jaar. Ook aan de TU nam het aantal internationals toe.
Door strikte regels, de coronacrisis en eenzaamheid raken internationale studenten in de knel, waarschuwen studentenorganisaties LSVb en ISO. Ze wijzen op de regel dat Europese studenten minstens 56 uur per maand moeten werken om aanspraak te kunnen maken op studiefinanciering: bijna twee dagen per week. “Dat is voor veel studenten onhaalbaar naast een voltijd studie”,…
Er komen steeds meer buitenlandse studenten naar Nederland. De universiteiten trekken per saldo de meeste internationals, maar ook hbo-opleidingen zijn populair.
Veel internationale studenten lijken van plan om na hun afstuderen in Nederland te blijven. Dat zegt internationaliseringsorganisatie Nuffic.
De Nederlandse taal wordt steeds vaker verdrongen door het Engels op universiteiten. Nog geen derde van de studenten zegt dat hun studie volledig Nederlandstalig is. Dat concludeert de Nederlandse Taalunie in het onderzoeksrapport de Staat van het Nederlands. De helft van de geënquêteerde Nederlandstalige studenten (48,5 procent) gebruikt zowel Nederlands als Engels in hun studie.…
Internationale studenten hadden het in Nederland al niet gemakkelijk en dat is er in coronatijd niet beter op geworden, blijkt uit een nieuwe enquête.
De Eerste Kamer plaatst vraagtekens bij de wet die verengelsing van het hoger onderwijs moet tegengaan. De wet is voortgevloeid uit de aanzwellende kritiek op internationalisering en verengelsing in met name het wetenschappelijk onderwijs. Wat doen al die buitenlandse studenten hier, vroegen critici. Blijven ze met hun talent in Nederland werken of gaan ze na…
Volgens het kabinet zijn er vijf goede redenen voor Engelstalig onderwijs. Opleidingen moeten minstens twee van hebben, anders moeten ze weer omschakelen naar het Nederlands.
Universiteiten en hogescholen moeten de keuze voor Engelstalig onderwijs beter verantwoorden, vindt minister Van Engelshoven. Maar ze blijft internationalisering omarmen.
De kranten staan vol opinies en analyses over buitenlandse studenten en Engels in het hoger onderwijs. Maar onderwijsminister Van Engelshoven neemt de tijd voor ze met haar visie komt. Eerst wat werkbezoekjes afleggen.