Buiten de campus

Denemarken kan niet zonder internationals

Denemarken beperkt sinds twee jaar de instroom van buitenlandse studenten, maar keert nu op zijn schreden terug. Hoogopgeleide internationals blijken onmisbaar op de krappe arbeidsmarkt.

In 2021 besloot het Deense kabinet het aantal Engelstalige opleidingen in het hoger onderwijs drastisch te verminderen. Dat zou kosten besparen en het onderwijs toegankelijk houden voor Deense studenten. Maar deze week maakte Denemarken een U-bocht. Onderwijsminister Christina Egelund riep op om het beleid terug te draaien nadat werkgevers hadden geklaagd over het oplopende tekort aan hoogopgeleide arbeidskrachten, meldt platform The Pie News.

Nederland
In Nederland is momenteel veel discussie over de verengelsing van het onderwijs en de toestroom van internationale studenten. In zijn recente wetsvoorstel biedt demissionair onderwijsminister Dijkgraaf de instellingen een aantal instrumenten waarmee ze de instroom kunnen beperken. Daarbij kunnen ze wel rekening houden met de lokale arbeidsmarkt.

Maar het wetsvoorstel gaat velen niet ver genoeg. Pieter Omtzigt, die met zijn partij Nieuw Sociaal Contract hoog scoort in de verkiezingspeilingen, wil veel verdergaan. Hij stelt voor om het Nederlandse migratiesaldo drastisch in te perken en ook het aantal internationale studenten terug te dringen. Ook andere partijen, zoals onder meer de ChristenUnie, Forum voor Democratie en de PVV willen de toestroom van internationals beperken. (HOP, PvT)

  • Delta peilt momenteel samen met andere hoger onderwijsmedia welk effect bovengenoemde discussies in Nederland hebben op internationale studenten en medewerkers. Lees hier meer.
HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.