Dossier
Studentenhuisvesting
Van kamertekort tot malafide verhuurders
Op kamers in Delft? Dat wordt steeds lastiger. De stad kampt met een tekort van 1.500 kamers, blijkt uit de Woonmonitor 2021. Blijft de universiteit groeien, dan kan het tekort oplopen tot 3.600 in 2028. De gemeente Delft wil bijbouwen, maar grond is schaars. De campus is groot, maar de TU Delft ziet weinig kansen voor huisvesting.
De krapte op de woningmarkt werkt daarnaast allerhande problemen in de hand. Denk aan oplichting of problemen met de huisbaas. Wie is er verantwoordelijk voor het kamertekort en wie lost het op? En wie komt op voor de rechten van bewoners? Dit en meer lees je in dit dossier.
Komend jaar verdwijnen bijna vierhonderd studentenkamers bij Aan ’t Verlaat en Abtswoude bloeit! Studentcolumnist Mirte Brouwer pleit voor het behoud van deze kamers tot er meer studentenhuizen zijn bijgebouwd.
Betaal je te veel huur of servicekosten? Klagen bij de huurcommissie blijkt te helpen. Acht op de tien kamerbewoners kregen gelijk, meldt persbureau ANP, ook in Delft.
Ondanks het studentenkamertekort telt Delft sinds deze zomer vijf studentenkamers minder: studentenhuis Lorna te George is niet meer. En daarmee dreigt een bierflesjesverzameling van bijna 1700 stuks thuisloos te raken. Delta sprak met de laatste én met de eerste bewoner van het studentenhuis.
Studentcolumnist Mirte Brouwer is bezorgd dat er vooral studio’s bijgebouwd worden. Ze vindt dat studentenwelzijn zwaarder moet wegen dan financiële opbrengsten bij nieuwe bouwprojecten.
Meer zekerheid voor huurders. Dat was de bedoeling van de Wet vaste huurcontracten die per 1 juli 2024 ingaat. Afgelopen week bleek dat studenten op een lijst met uitzonderingen staan. Wat betekent dat voor jouw huurcontract?
Studenten die aan de Van Hasseltlaan wonen zijn niet tevreden over de gang van zaken rondom nieuwbouwplannen van huisvester Duwo. Hun grootste pijnpunten? Gebrekkige communicatie en de bouwduur. “Duwo neemt ons niet serieus.”
Studentenorganisaties roepen de landelijke politiek op om het aantal studentenkamers flink uit te breiden. Ook pleiten ze voor meer gedeelde studentenwoningen.
Bouw- en renovatieplannen van studentenhuisvester Duwo aan de Van Hasseltlaan schieten omwonenden in het verkeerde keelgat. “Ik heb er slapeloze nachten van.”
Bewoners van zo’n twintig Delftse Duwo-complexen wachten al maanden op de afrekening van de servicekosten van 2022 en 2023. Een definitieve nota ligt voorlopig nog niet op de mat, de huisvester biedt excuses aan.
Studentenraadspartij Oras en gemeenteraadspartij Stip willen dat er meer gedeelde studentenhuisvesting wordt gebouwd. Dit schrijven zij in een brief aan alle fractievoorzitters van de landelijke partijen.
Delft moet de belofte voor meer gedeelde studentenwoningen waarmaken, staat in een motie die op 2 november unaniem door de gemeenteraad is aangenomen.
In studio’s van De Pauwmolen is het ongezond heet in zomer én lente. “Ik ben naar vrienden gevlucht”, zegt een huurder. Met verhuurder Plaza verloopt het contact stroef.
Na uitstel op uitstel weet Duwo het zeker: komend academisch jaar start de bouw van studentenflat BalPol4. De flat is bestemd voor studenten van 23 jaar en ouder.
Laat het woord ‘kamertekort’ vallen en vingers wijzen automatisch naar internationale studenten. Zijn zij oorzaak of zondebok?
Duwo hoopt volgend studiejaar te beginnen met de bouw van 660 studentenwoningen aan de Heertjeslaan, op Campus Zuid. Dat is ver van de stad, maar over veiligheid is nagedacht
Het met veel bombarie aangekondigde Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting moet het kamertekort oplossen. Wat betekent het plan voor Delft ? “Dit plan doet precies niks.”
Meer dan de helft van de TU-studenten geeft de voorkeur aan samenwonen met huisgenoten, blijkt uit een enquête van Delta. Wat kwam er nog meer uit onze peiling?
De Wippolder trok eerder dit jaar landelijke aandacht na krantenartikelen over studentoverlast. Vice-rector magnificus Rob Mudde noemt dit soort excessen asociaal.