Studentenleven
Studentenhuisvesting

Studenten ontvluchten kamer vanwege extreme hitte: ‘Verhuurder doet niets’

In studio’s van De Pauwmolen is het ongezond heet in zomer én lente. “Ik ben naar vrienden gevlucht”, zegt een huurder. Met verhuurder Plaza verloopt het contact stroef.

De flat staat er nu anderhalf jaar en heeft probleem na probleem. (Foto: Justyna Botor)

Al bijna anderhalf jaar klagen bewoners van De Pauwmolen – een twee jaar oude* nieuwbouwflat voor jongeren nabij de TU-campus – over hoge temperaturen in hun studio’s. Voor de duidelijkheid: het gaat dus niet om de huidige zomerhitte. Het probleem begint namelijk al in de lente. In maart, april en mei dit jaar lag de temperatuur volgens bewoners tussen de 22 en 27 graden. Tijdens de hittegolf van vorige week was de temperatuur in woningen zelfs bijna 30 graden.

Lees meer

 

Bewoners ondervinden al maanden veel last van de hitte, mede doordat de warmte ’s nachts blijft hangen. “In maart was het binnen al 24 graden, na één weekje zon. Vooral met de nog hogere temperaturen in de zomer word ik loom, krijg ik hoofdpijn, kan ik mij moeilijk concentreren en slaap ik extreem slecht”, vertelt TU-alumnus Sarah (achternaam bekend bij redactie). “Andere bewoners hebben mij verteld dat ze hier ook last van hebben.”

 

Slaapkwaliteit

De klachten die Sarah beschrijft kunnen inderdaad door de warmte worden veroorzaakt, zegt Maria Hopman. Zij is hoogleraar fysiologie aan het Radboudumc in Nijmegen. “We weten dat warmte in slaapkamers de slaapkwaliteit negatief beïnvloedt en het concentratievermogen niet ten goede komt.” De ideale omgevingstemperatuur voor wonen, werken en studeren ligt volgens Hopman tussen de 19 en 21 graden. Voor alle temperaturen die daarvan afwijken, moet je lichaam harder werken. “Denk bijvoorbeeld aan ongemerkt meer transpireren, waardoor je weer meer water moet drinken.”

‘Meerdere bewoners slapen momenteel ergens anders’

Sarah en andere bewoners hebben de afgelopen anderhalf jaar zelf naar oplossingen gezocht. Denk aan gordijnen dichthouden bij zon en ’s nachts zo veel mogelijk ramen openzetten. Een aantal bewoners heeft zelf een mobiele airco gekocht, maar zet die ’s nachts niet aan omdat ze te veel lawaai maken. “Terwijl je dan juist het meest last hebt van de hitte”, vertelt Sarah.

 

Op de vlucht

Sarah ‘vluchtte’ daarom vorige zomer naar vrienden om aan de hoge temperaturen te ontsnappen en overweegt dit jaar hetzelfde. TU-student en mede-flatbewoner Nathan (achternaam bekend bij redactie), zegt dat hij zijn studio overdag vermijdt en er alleen komt om te slapen. Sarah en Nathan zijn niet de enige bewoners die dit soort maatregelen nemen, zeggen ze. Nathan: “Meerdere bewoners slapen momenteel ergens anders. En mijn internationale buren zitten elke dag tot middernacht in de UB omdat het op hun eigen kamer zo warm is. Dat is toch geen leven?”

In Leiden kampten studenten tot 2021 met een soortgelijk probleem: daar liep de temperatuur in nieuwbouwstudio’s van studentenhuisvester Duwo op tot wel 37 graden. Pas na jaren klagen, en een flinke dosis landelijke media-aandacht, kwam Duwo met een oplossing. Elke studio is nu voorzien van airco, al zijn de extra kosten die het gebruik met zich meebrengen wel voor rekening van de huurder.

 

Probleem al langer bekend

Complex De Pauwmolen is in handen van Plaza Resident Services, een verhuurder die eerder bekendstond onder de naam Camelot. Al in maart 2022 kaartten bewoners de hitteproblematiek aan bij Plaza, blijkt uit correspondentie die Delta inzag. Maar het contact verloopt moeizaam. “Pas in september dat jaar – ruim een half jaar later dus – kwamen vertegenwoordigers van Plaza langs”, vertelt Sarah.

‘Met zo’n duur rapport werp je onnodig een drempel op’

In afwachting van het bezoek hielden twaalf bewoners in augustus en de eerste week van september 2022 zelf de temperatuur uit hun studio’s bij. Uit die gegevens blijkt dat de temperatuur zelfs op de koelste kamers steevast boven de 25 graden lag. In de heetste studio’s piekte de temperatuur naar 33 graden. Ze maakten een grafiek van hun metingen en legden die voor aan Plaza, maar zonder gewenst effect. “De vertegenwoordigers zeiden dat de woonflat aan alle voorschriften voldoet en dat Plaza daarom niet bereid is om significante investeringen te doen, tenzij dit wordt opgelegd door de Huurcommissie of een rechter.” De Huurcommissie is een landelijk orgaan dat bij conflicten bemiddelt tussen huurders en verhuurders.

 

Peperduur rapport

Sarah, Nathan en medebewoners hadden op dat moment de hitteproblematiek al aangekaart bij de Huurcommissie, zij het in het kader van een procedure over huurverlaging. Volgens de Huurcommissie is hitte een gebrek wanneer de temperatuur meer dan 300 uur per jaar boven de 26,5 graden ligt. De Huurcommissie oordeelde in januari dit jaar dat de hitteproblematiek niet voldoende was aangetoond omdat de huurders geen expertiserapport van een erkend bureau hadden meegestuurd. Sarah: “Zo’n rapport kost duizenden euro’s, dat geld hebben we als studenten niet.”

De Huurcommissie heeft in 2023 en 2022 vijf keer eerder een expertiserapport geëist bij zaken die in andere steden tegen andere verhuurders werden aangekaart vanwege hitte. Volgens de Woonbond is het opmerkelijk dat deze instantie om een dergelijk rapport vraagt. “De Huurcommissie hoort laagdrempelig te zijn zodat alle huurders er terecht kunnen. Met zo’n duur rapport werp je onnodig een drempel op”, zegt Woonbond-woordvoerder Mathijs ten Broeke. Delta heeft meerdere vragen gesteld aan de Huurcommissie over de gang van zaken.

De Huurcommissie laat aan Delta weten te begrijpen dat het voor huurders erg prijzig kan zijn om dergelijk expertonderzoek te laten uitvoeren. “Mede daarom onderzoeken we nu in hoeverre het vastgestelde energielabel bruikbaar kan zijn bij het beoordelen van een (verhoogd) risico op een hittewoning.” Op een vraag van Delta waarom metingen van bewoners zelf niet voldoende zijn, antwoordt een woordvoerder dat dit te maken heeft met de onafhankelijke en onpartijdige positie van de Huurcommissie. Onafhankelijke expertise is vereist, aldus de instantie. “Die is ook nodig om de impact van beïnvloedende factoren in kaart te brengen, zoals zonnewering aan de buitenzijde, de grootte van de ramen, de mate van isolatie, het bouwjaar en de ligging van de woning, bewonersgedrag en eventuele koelende groenvoorziening.”

 

Geen antwoord

Plaza stuurde vorig jaar wel iemand langs om te kijken naar de ventilatie in de gang. De verhuurder zou van dat bezoek een gespreksverslag sturen, maar dat is volgens Sarah en Nathan nooit gebeurd. Op simpele en goedkope oplossingen waar bewoners zelf mee komen, reageert Plaza helemaal niet. Sarah: “Een groot deel van de studio’s heeft zwarte gordijnen, en die absorberen juist hitte. Mijn voorstel om overal witte gordijnen op te hangen, wordt tot nu toe genegeerd.”

De Pauwmolenflat kwam eerder al in het nieuws

Delta vroeg verhuurder Plaza wat de mogelijke oorzaak is van de ongewone warmte tijdens de lente. Woordvoerder en mede-oprichter Bob de Vilder weigerde herhaaldelijk in te gaan op de hoge lente-temperaturen en liet weten dat bewoners “net als de rest van Nederland momenteel te maken met de hoge buitentemperaturen en felle zon die overdag zorgt voor oplopende binnentemperaturen”. Ook merkte hij op dat de bewoners van de Pauwmolen “noch in ons bewonersportaal, noch bij de huismeester meldingen” hebben gedaan van de hitteproblematiek. Dat klopt niet: Delta heeft een kopie van een melding in het bewonersportaal in handen.

YouTube-programma Boos besteedde de afgelopen jaren meerdere afleveringen aan Plaza, onder meer vanwege problemen met servicekosten, hygiëne en veiligheid en in flats in andere steden. Ook de Pauwmolenflat kwam eerder al in het nieuws: Delta en andere media schreven begin dit jaar over het gebrek aan warm water in de flat. Een maand later kwam Boos vanwege de warmwater-problemen verhaal halen bij het hoofdkantoor van Plaza.

Ondertussen zien bewoners als Sarah en Nathan enorm tegen de resterende zomermaanden op. Sarah is vanwege de problemen al ruim driekwart jaar op zoek naar een nieuwe woning. “Ik ben er voortdurend in mijn hoofd mee bezig, het levert zoveel stress op.” Nathan denkt dat het ergste nog moet komen. “Ik ben de hele zomer in Delft, ik denk dat de nachten het ergst gaan worden.”

  • De redactie van Delta heeft op 28 juni een uitgebreidere reactie van de Huurcommissie toegevoegd aan dit artikel.
  • De achternaam van Sarah is bij de redactie bekend. De naam Nathan is gefingeerd, omdat hij zijn huurcontract niet in gevaar wil brengen. Zijn volledige echte naam is bij de redactie bekend.
Nieuwsredacteur Annebelle de Bruijn

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

a.m.debruijn@tudelft.nl

Comments are closed.