Campus
Petitie

Studentenhuisvesting op sportvelden campus? De kritiek zwelt aan

1500 tot 2500 nieuwe studentenwoningen op de sportvelden rondom de kruising van de Kruithuisweg met de Mekelweg. Donderdag bespreekt de gemeenteraad dit idee. Veel fracties en sportclubs zijn kritisch, ook Thor. Delta sprak met deze studentenrugbyclub.

De rugbyvelden met op de achtergrond leden van frisbeeclub Force Elektro die aan het trainen zijn. (Foto: Thijs van Reeuwijk)

Translation in progress

Studentenhuisvesting op het zogenoemde sportcluster Kruithuisweg is mogelijk. Dat blijkt uit de ruimtelijke stedenbouwkundige verkenning die de gemeente en de TU hebben laten uitvoeren. De gemeentepolitiek heeft daarop veel op- en aanmerkingen. De sportverenigingen die door de plannen worden geraakt zijn een petitie gestart. Daarover later meer.

Vier locaties

Eerst de verkenning zelf. Die concludeert dat op de sportvelden ruimte zou zijn voor 1500 tot 2500 studentenwoningen, verdeeld over vier locaties. Twee daarvan zijn van de gemeente en worden gebruikt door burgersportclubs. Het gaat om Hudito (hockey), Fortuna (korfbal), DAS Delft (basketbal) en tennishal Koos Heiligers.

De andere grond is van de TU Delft. Aan de ene kant liggen de tennisbanen, aan de andere kant de rugbyvelden. Deze wordt gebruikt door drie studentenrugbyclubs: Thor, SVRC (een ondervereniging van Virgiel) en DSRC (een ondervereniging van DSC). Ook studentenfrisbeeclub Force Elektro traint al vele jaren op deze plek.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

plattegrond
Bron: Verkenningsstudie studentenhuisvesting sportcluster Kruithuisweg. (Gemeente Delft, TU Delft, Wurck)
Onvrede

De verkenningsstudie is nog lang geen bouwplan. Wel geeft deze een beeld van hoe de studentenhuisvesting eruit zou kunnen zien: naar buiten gesloten blokken om omgevingsgeluid te weren, met meerdere woonlagen en torens op verschillende hoeken.

Het exacte aantal woningen hangt af van de verdere stedenbouwkundige uitwerking. Daarbij kunnen alle betrokken partijen inbreng leveren, belooft de gemeente. Maar over die inbreng is nu al veel onvrede.

Petitie

In een commissievergadering op 6 mei hadden bijna alle fracties kritiek op de communicatie over de plannen. Sommigen voelden zich voor een voldongen feit gesteld. Ook verwoordden zij de zorgen bij de betrokken sportclubs. Die hebben eerder meer ruimte nodig dan minder, vrezen voor klachten van hun toekomstige buren over licht en geluid, en voelen zich niet gehoord door de gemeente.

Niet voor niets startten die clubs op 14 mei een petitie, die al meer dan 2000 keer is ondertekend. De clubs eisen voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering van 22 mei dat de verkenning van tafel gaat en dat zij bij nieuwe plannenmakerij vanaf het begin worden gehoord.

Ruimte behouden

Studentenrugbyvereniging Thor was niet betrokken bij het opstellen van de petitie, maar steunt deze wel. Dat vertelt Chris de Man, lid van de Nieuwe Haven commissie, die zich aanvankelijk alleen bezig zou houden met een nieuwe plek voor het varende clubhuis van Thor. (zie kader)

“De verkenning viel ons rouw op het dak”, aldus De Man. Dat komt, denk hij, omdat er geen inspraakmogelijkheid is geweest, niet via de gemeente en ook niet via X (het sport- en cultuurcentrum van de TU Delft). “Daarmee heeft de gemeente een gigantische flater begaan en zichzelf op 1-0 achterstand gezet. ”

Andere ondergrond

De Man zag zich daarom net als de burgersportclubs genoodzaakt om in te spreken bij de commissievergadering van 6 mei. Zijn boodschap? “Neem alle betrokken partijen mee in een gedegen traject én zorg dat de studentenrugbyclubs hun ruimte behouden.”

Thor, SVRC en DSRC hebben nu 2,2 velden ter beschikking, vertelt De Man: één trainingsveld en een groter wedstrijdveld. In de verkenning gaat dat aantal terug naar 1,5 veld. Dat zou gecompenseerd moeten worden met een andere ondergrond: kunstgras in plaats van gewoon gras. Dat is immers altijd te bespelen. De Man: “Ook dan is 1,5 heel krap. Daar komt bij dat de sport nu juist af beweegt van kunstgras.”

Andere locaties

Voor Thor is het een ingewikkelde kwestie, vertelt De Man, omdat studenten als geen ander voelen hoe belangrijk ook nieuwe studentenhuisvesting is. “Maar waarom moet het hier? Ik zie in de verkenning niet terug dat er naar andere locaties is gekeken. Overal in Delft wordt gebouwd en al die mensen moeten straks ook ergens sporten.”

De gemeenteraadsvergadering van 22 mei begint om 20.00 uur. De verkenning naar studentenhuisvesting op het sportcluster Kruithuisweg is agendapunt 7.5.

Thorclubhuis na jarenlange onzekerheid verhuisd

De Voorwaarts op zijn oude ligplaats. (Foto: Justyna Botor)

Het drijvende clubhuis van rugbyvereniging Thor, de Voorwaarts, is eind april verhuisd naar de Schieweg. Die verhuizing is het voorlopige sluitstuk van jarenlange onzekerheid over een ligplaats voor de boot. Voorheen lag deze in De Nieuwe Haven, maar moest daar weg om de verhuizing van roeivereniging Laga mogelijk te maken.

Een nieuwe ligplaats was niet zomaar gevonden. De gemeente hielp aanvankelijk niet mee met de zoektocht en verwees naar de TU. Die kon vervolgens ook weinig betekenen. Nu kan de Thorboot dus terecht aan de Schieweg, maar moet daar weer weg als de herontwikkeling van het Kabeldistrict begint.

Chris de Man, lid van de Nieuwe Haven commissie van Thor, vermoedt dat zijn vereniging de komende vier jaar onder de pannen is. Thor zoekt intussen naar een clubhuis voor de lange termijn, vertelt hij. “De boot wordt ook een jaartje ouder. Zij komt uit 1914. Onderhoud vergt een hoop energie en inspanning. Misschien wordt het op den duur tijd om afscheid van haar te nemen.”

Hoofdredacteur Saskia Bonger

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

s.m.bonger@tudelft.nl

Comments are closed.