Studentenrugbyclub Thor moet weg uit de Nieuwe Haven om plaats te maken voor Laga. De zoektocht naar een nieuwe plek verliep zo stroef dat de gemeenteraad ingreep.
De onrust binnen rugbyclub Thor is groot nu zijn clubhuis-boot definitief weg moet uit de Nieuwe Haven. Hoe kon dat gebeuren en hoe nu verder?
Het verhaal begint bij Laga. Het duurde vele jaren van praten, onderzoeken, plannenmakerij, (ingetrokken) vergunningen, klachten, procedures, een schadevergoeding en uiteindelijk een overeenkomst – voordat de roeivereniging in 2019 een oplossing had gevonden voor haar huisvestingsproblemen. In het voorjaar van 2019 zetten de studentenroeivereniging en de gemeente eindelijk hun handtekeningen onder het plan om het Laga-clubhuis te verhuizen van haar monumentale onderkomen aan de rand van de binnenstad naar een nieuw te bouwen pand in de Nieuwe Haven. Daar zou de vereniging kunnen uitbreiden zonder overlast voor buren of binnenvaart.
Het betekende echter ook nieuwe problemen, niet voor Laga maar voor Thor. De gemeente liet de studentenrugbyvereniging halverwege 2022 weten dat de komst van Laga naar de Nieuwe Haven ‘niet kan worden verenigd met hun accommodatie’, zoals een gemeentewoordvoerder het omschrijft. Thors clubhuis is een schip, de Voorwaarts, dat al 27 jaar dienstdoet. Het heeft in tegenstelling tot andere boten in de Nieuwe Haven een rioolaansluiting, een huisnummer, een horecavergunning, maar ook al 27 jaar een huurcontract dat jaarlijks moet worden verlengd. Of niet, zoals nu.
Van het kastje naar de muur
Hoewel Thor al sinds 2019 weet van de komst van Laga, bleef het nieuws dat de Voorwaarts weg moet een nare verrassing. De vereniging heeft er zelfs een nieuwe bestuursfunctie voor in het leven geroepen. In september treedt Jesse Hols aan als locatie-commissaris. In juni sprak Hols vanuit zijn huidige functie als lid van de Nieuwe Havencommissie al bij de gemeenteraadscommissie ruimte en verkeer. “Wij zijn maar klein en de gemeente heeft grootse plannen. Maar wij hebben de nood hoog zitten. We moeten per 1 januari 2024 vertrekken”, vertelt hij.
‘We zijn ontevreden met de gemeente’
Zijn woorden bleken binnen de gemeenteraad niet aan dovemansoren gericht. De vorige raad had ingestemd met de nieuwbouwplannen van Laga, zonder zich bewust te zijn van de gevolgen voor Thor. Nog voor het zomerreces volgde een motie die gemeente en TU Delft opriep Thor te helpen, waarop verantwoordelijk wethouder Maaike Zwart meteen toezegde in gesprek te zullen gaan. Zij voegde daaraan toe dat ‘de TU Delft een prominente rol heeft bij het vinden van een oplossing’.
Thor voelt zich intussen van het kastje naar de muur gestuurd, vertelt Hols. In zijn ogen heeft de gemeente het probleem veroorzaakt, wijst ze naar de TU voor een oplossing en doet de TU vervolgens niks. “We zijn ontevreden met de gemeente. Ze faciliteren de ene vereniging ten nadele van de andere.”
Prominente rol TU
Uit antwoorden van de gemeente op vragen van Delta blijkt Delft zich niet primair verantwoordelijk te voelen voor het vinden van een oplossing. “De gemeente heeft Thor op voorhand geen alternatieve locaties aangeboden. Dit vanwege het feit dat het een tijdelijke ligplaats betreft op basis van een jaarlijkse ontheffing. Thor is zelf aan zet om een alternatieve locatie te zoeken.” De woordvoerder voegt daaraan toe dat de gemeente vanaf het najaar van 2022 gesprekken wil gaan voeren. “De insteek is om actief mee te denken met Thor over een alternatieve locatie waarbij we een belangrijke rol zien weggelegd voor de TU Delft.”
‘Een eigen plek is essentieel’
Een woordvoerder van de TU laat weten dat de TU zeker bij een gesprek met Thor en de gemeente zal aanschuiven, maar dat de universiteit zichzelf niet verantwoordelijk acht voor de huisvesting van sociale activiteiten van sportverenigingen. “Het beleid is dat we sportverenigingen ondersteunen met bestuursmaanden, velden, personeel en materiaal. Ook hebben we Thor eerder gebruik van gezamenlijke faciliteiten bij X aangeboden en gewezen op het Cultuurlab in de stad waar andere sport- en cultuurverenigingen gebruik van maken. Thor wilde dat niet.” Volgens Hols bleek het Cultuurlab te duur en is de ruimte bij X wat Thor betreft tijdelijk. “Een eigen plek waar we tegen lage prijzen kunnen eten en drinken is essentieel voor het verenigingsgevoel.”
Thor heeft de afgelopen tijd al verschillende alternatieve locaties aangedragen, waarbij het bereid was afstand te doen van de Voorwaarts. Het huidige onderkomen van honkbalvereniging Bluebirds Delft kwam voorbij, net als een plek bij de Kruithuisweg. Steeds bleek de gemeente daar echter al andere plannen (in de buurt) te hebben. Een Thor-clubhuis naast de sportvelden op de campus zou dan weer in strijd zijn met het TU-beleid.
Borrelen op de Voorwaarts. (Foto: Justyna Botor)
Thor-commissaris Hols snapt intussen nog steeds niet waarom de Voorwaarts niet gewoon in de Nieuwe Haven kan blijven, het belangrijkste ‘alternatief’ van Thor. “De waterscouts, onze buren, mogen wel blijven, omdat zij watergebonden zijn en wij niet. Maar als je hun boten iets anders neerlegt en alle andere losse bootjes verwijdert, wat al het plan is, snoepen we samen maar 1 of 2 meter af van de ruimte van Laga.” Duidelijk antwoord op de vraag waarom dit niet kan, krijgt hij niet van de gemeente, zegt Hols. De gemeente laat Delta weten dat ‘het ingewikkelder ligt dan een optelsom van het aantal vierkante meters’. Zo moet de laad- en loskade in de Nieuwe Haven behouden blijven en moet de haven van de provincie grotendeels vrij blijven voor kerende binnenvaartschepen.
Nieuwe Haven ‘erg krap’
Laga ziet de Nieuwe Haven daardoor als ‘erg krap’, schrijft Daniël Zantinge, commissaris extern van Laga. “De locatie die ons is aangewezen past, maar het betekent wel dat Laga alle beschikbare vierkante meters nodig heeft.” Het ontwerp van het clubhuis, dat ruimte moet bieden aan 900 leden, is nog niet definitief. Duidelijk is wel dat er vóór het clubgebouw een vlonder met meerdere armen over het water heen komt. Een verhuisdatum is er nog niet. Zantinge denkt dat 2025 realistisch is.
‘Thor hoeft niet met water verbonden te zijn’
Volgens hem kan Laga weinig voor Thor betekenen, als ontwikkelende partij. Wel heeft Laga eerder al met de architect gekeken of er in het ontwerp een oplossing was, ‘zoals het gezamenlijk ontwikkelen van een pand’. “Ruimtelijk, financieel en qua deadlines was dit plan niet haalbaar.” Thor moet in zijn ogen nu bij de gemeente zijn. “Wij werken intensief samen met de gemeente, de provincie en de TU Delft en zijn daardoor ook tot de nieuwe locatie gekomen. Het opbouwen van een relatie heeft voor ons veel betekend, maar daar zijn vele jaren overheen gegaan.”
Zantinge heeft hoop voor Thor, blijkt uit zijn woorden. “Wij vinden het vervelend voor Thor dat zij niet meer deel uitmaken van de visie van Schieoevers-Noord. De zoektocht naar een nieuwe locatie is ook lastig, maar niet onmogelijk. Thor heeft immers meer vrijheid doordat het niet verbonden hoeft te zijn met het water.”
In het najaar besluit de gemeenteraad over een nieuw bestemmingsplan dat alle beoogde ontwikkelingen mogelijk moet maken. Wat betreft Thor blijft er in het bestemmingsplan ruimte voor het clubhuis zo lang er geen ‘structurele oplossing is voor huisvesting’.
Comments are closed.