Dossier
Kennisveiligheid
Hoe screen je nieuwe medewerkers van buiten de Europese Unie, werk je wel of niet samen met buitenlandse partners en welke wetenschapsgebieden liggen daarbij onder een vergrootglas? Bij kennisveiligheid draait het om een constant zoeken naar een balans tussen academische vrijheid en veiligheid. De TU Delft vindt dat het daarin als grootste technische universiteit van Nederland voorop moet lopen. Is dat ook zo, wat is dan het beleid, wat zijn de dilemma’s en waar gaat het soms mis? Lees er alles over in dit dossier.
Bij de toekomstige screening van buitenlandse studenten en onderzoekers in gevoelige vakgebieden blijven bachelorstudenten buiten schot, belooft demissionair minister Robbert Dijkgraaf.
In twee jaar tijd hebben onderzoekers en bestuurders meer dan 350 keer informatie ingewonnen over risico’s rondom internationale samenwerking bij het loket kennisveiligheid van de rijksoverheid. Een jaar geleden was dat 150 keer. Het raadplegen van dit loket hoeft geen verplichting te zijn, vindt minister Dijkgraaf.
Ondanks kritiek uit de wetenschap komt er een landelijke screening van buitenlandse studenten en onderzoekers. De TU screent al sinds september 2022 zelf. Hoe bevalt dat?
Demissionair minister Dijkgraaf zat vorige maand om tafel met TU’ers die betrokken zijn bij open science. De bijeenkomst was besloten en Delta sprak de deelnemers nadien.
Om kennisveiligheid te vergroten komt er een landelijke screening van onderzoekers van buiten Europa. Geen goed idee, vindt KNAW-president en TU-hoogleraar Marileen Dogterom.
Ontsnap uit een gangenstelsel vol rook en test je kennis van security en privacy tijdens de week van de veiligheid op de TU. Van 9 tot en met 15 oktober doet de TU voor de zesde keer mee met het landelijke initiatief. Dit jaar is er vooral aandacht voor veligheidsthema’s die spelen op en rond…
De helft van het TU-onderzoek wordt gezien als ‘sleuteltechnologie’. Daardoor zal de nieuwe kennisveiligheidswet grote gevolgen hebben. “Dit is niet de juiste aanpak.”
Waarom is kennisveiligheid belangrijk, hoe moet een onderzoeker of universiteit deze waarborgen en hoe kijken ‘industriële onderzoekspartners’ van de TU Delft daarnaar? Dat is het onderwerp van het Engelstalige symposium ‘Knowledge Security: Why, how and the industrial perspective on collaboration’ op vrijdag 23 juni in de Aula. Inschrijving staat open voor alle TU-medewerkers. Na de…
Na twee jaar onderzoek maakt wetenschapsjournalist Saar Slegers zich zorgen om een kennisveiligheidswet die in 2025 ingaat. “De praktische obstakels zijn te groot.”
De veiligheidsdiensten hebben verijdeld dat een Iraanse onderzoeker bij een Nederlandse TU kennis kon opdoen die bruikbaar had kunnen zijn voor het Iraanse kernwapenprogramma.
Dutch only De komende tijd is wekelijks een podcast te beluisteren over kennisveiligheid op Nederlandse universiteiten. “Samenvattend is de grote vraag: mag je discrimineren als de kennisveiligheid op het spel staat?”, zegt wetenschapsjournalist en radiomaker Saar Slegers die de podcast maakte. Voormalig Delta-redacteur Slegers spreekt in de podcast met Nederlandse en buitenlandse…
Moeten Chinese beurspromovendi rapporteren aan hun ambassade? De minister laat dat onderzoeken. Bronnen vertellen Delta dat ze dat wel moeten, maar niet altijd serieus nemen.
Met welke buitenlandse universiteiten kun je als TU’er beter niet samenwerken en op welke thema’s? Een nieuwe intranetsite beantwoordt allerlei vragen over kennisveiligheid.
Na de ‘consultatieronde’ over profiel en omvang gaat het denken over de toekomst van de TU een nieuwe fase in. Dat gebeurt het komende half jaar in liefst acht commissies.
Met welke wetenschappers kunnen we samenwerken en hoe voorzichtig moeten we zijn? Bij het Loket Kennisveiligheid zijn in bijna een jaar tijd 148 vragen hierover binnengekomen.
De Tweede Kamer wil dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in totaal 2,8 miljoen euro extra reserveert voor verbetering van kennisveiligheid bij universiteiten. Dat voorstel is vorige week aangenomen met een ruime Kamermeerderheid. De universiteiten krijgen het speciale budget vanaf 2024 in drie jaar uitbetaald. Per instelling is er dan gemiddeld 67 duizend…
Zo’n 85 TU’ers kwamen dinsdag af op het hybride symposium kennisveiligheid van de TU. Onder meer wetenschapper Cynthia Liem vertelde er over een proef waar ze aan deelnam.
Nederland kan iets leren van andere landen in de strijd om kennisveiligheid, blijkt uit een rapport van adviesraad AWTI door het Leiden Asia Centre.
‘Staten ondernemen op grote schaal activiteiten om in Nederland kennis en technologie te verwerven’, aldus de inlichtingendiensten over militaire en politiek dreigingen.
Dutch only Op dinsdag 13 december houdt de TU Delft een hybride symposium over Kennisveiligheid. “Daar willen we wetenschappers van de TU bijpraten over wat we doen op het gebied van kennisveiligheid en hoe zij daar zelf mee aan de slag kunnen”, vertelt TU-programmadirecteur kennisveiligheid Peter Weijland. Wetenschappers kunnen zowel digitaal als fysiek deelnemen. …
Onderwijsinstellingen moeten nog beter checken of hoogwaardige, gevoelige kennis in veilige handen is. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie met die strekking aan.
Universiteiten moeten terughoudender zijn met samenwerkingsverbanden met onvrije landen. Ze krijgen dit jaar een externe controle, kondigt minister Dijkgraaf aan.
De dreiging van spionage was vorig jaar “onverminderd groot”, schrijft de AIVD. Vooral China trachtte technologische en wetenschappelijke kennis in handen te krijgen.
Zeker negen internationale TU-studenten zijn slachtoffer geworden van telefonische oplichting. De financiële en psychische schade is groot. “Ik vertrouw niemand meer.”
Minister Dijkgraaf wil dat kennisveiligheid een ‘integraal onderdeel’ wordt van het beleid van universiteiten. Tijdens een Kamerdebat op woensdag 9 februari beloofde hij daarover ‘bindende afspraken’ te zullen maken. De raden van toezicht moeten dat controleren. En op zijn beurt gaat de minister twee keer per jaar met die raden in gesprek om te kijken…