Het was een jaar vol wetenschappelijke hoogtepunten, helden, roerig Haags onderwijsbeleid en bovenal een desastreus rapport over sociale onveiligheid. Blik met ons mee terug op Delta in 2024. Op 6 januari zijn we er weer. Fijne feestdagen!
Januari
Een heldendaad, daar begon 2024 mee. Student Max sprong in de ijskoude Delftse stadsgracht om een vrouw te redden die met haar auto in het water was beland. Voor zijn actie beloonde de burgemeester hem later met een onderscheiding. Meest gelezen deze maand werd ons bericht over het voorgenomen voorkeursbeleid voor vrouwen van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Twee maanden later floot de Onderwijsinspectie de faculteit alweer terug.
Februari
In de landelijke politiek laaide deze maand de discussie over internationalisering op: de instroom uit het buitenland moest worden ingedamd. Voor de TU Delft zou dat vooral gevolgen hebben voor de bachelor luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, schreven we. Ook Delta-columnist Dap Hartmann mengde zich in de discussie: zijn column over het onderwerp werd het best gelezen stuk deze maand.
Maart
Toen de Onderwijsinspectie in maart naar buiten kwam met een vernietigend rapport over de werksfeer op de TU Delft, was het bij Delta alle hens aan dek. Niet alleen de inhoud van het rapport zelf noopte daartoe. Ook het (niet doorgezette) plan van de bestuurders om de Inspectie aan te klagen bij de rechter, bood ons genoeg om over te schrijven. De bestuurders van de universiteit waren vooral bang voor reputatieschade, ontdekten we. In ons dossier lees je alles wat we hebben gepubliceerd over het rapport.
April
April was de maand van dit offline gehaalde artikel. Dat plaatsten we op de ochtend van 15 april, waarna we diezelfde avond onder juridische druk werden gedwongen om het offline te halen. Daarvoor bood de rector magnificus weliswaar excuses aan, maar online mocht het stuk nog niet. Pas twee maanden later bleek de tijd daar weer rijp voor.
De tekst loopt door onder de foto.
Mei
Nieuws uit Den Haag: de langstudeerboete komt terug. Een dreun voor studenten, schreven we in het best gelezen stuk van deze maand. Ook andere ontwikkelingen buiten de universiteit zorgden voor veel spanning. Op de 23ste streken pro-Palestina-activisten neer bij de Library, om er 23 dagen te blijven kamperen. Ze riepen de TU Delft om op de banden met Israelische universiteiten te verbreken. Ondanks meerdere gesprekken, ging het college van bestuur daar niet in mee. Delta deed verslag in een liveblog.
Juni
Toen de activisten eenmaal vertrokken, deden zij dat niet stilletjes. Een bezetting van de Aula was hun afscheidsgroet, schreven we in de laatste posts van ons liveblog. De zomer luidden we in met een reconstructie van de perikelen rondom tram 19.
Juli
Geen publicaties op Delta in deze zomermaand. Wel wonnen maar liefst zes TU-studenten een medaille op de Olympische Spelen in Parijs. Delta portretteerde hen en nog twee TU-Olympiërs in de interviewserie Op weg naar Parijs.
Augustus
Met de OWee om de hoek, klom Delta uit haar zomerslaap. We publiceerden ons best gelezen verhaal van deze zomer over een bierflesjesverzamelend studentenhuis in nood. Zoals elk jaar, deden we uitgebreid verslag van de OWee: we gingen op tour over de campus, bekeken tweedehands fietsen en deden mee aan het rustige programma. In ons dossier over de OWee en IP lees je alles.
De tekst loopt door onder de foto.
September
Een graafmachine op z’n kant leverde ons het best gelezen artikel van de maand en het tweede best gelezen stuk van het jaar op. Ook plaatsen we deze maand een uitgebreid interview over sociale onveiligheid met de rector magnificus, die zichzelf betichtte van de ‘klassieke ingenieursaanpak’. Filosofiehoogleraar Ibo van de Poel kreeg de Leermeesterprijs uitgereikt en vertelde Delta over zijn deugden. Op Prinsjesdag werd duidelijk hoeveel het kabinet wil bezuinigen op het hoger onderwijs.
Oktober
Vice-rector magnificus Rob Mudde zwaaide af: reden voor een groot afscheidsinterview. Ook lieten we deze maand zien dat slachtoffers van sociale veiligheid op de TU Delft terechtkomen in een web van spaak lopende ingewikkeldheden als zij melding doen van hun situatie. Er was ook belangrijk wetenschapsnieuws: de Delftse kernreactor kreeg een nieuwe koude kern. Over kou gesproken: ook ons korte berichtje over de kapotte verwarming in sommige TU-gebouwen werd gretig gedeeld.
November
November was een succesvolle wetenschapsmaand, met artikelen over werktuigbouwkundestudenten die kluizen bouwden en de nieuwe quantumlink van QuTech. Ook debunkten we een viral bericht over stinkende studenten op EWI… uh, een universiteit in Canada. De TU bracht deze maand een ware held voort, toen beveiligingsmedewerker Tobias van Oort vlakbij de campus een man uit het water redde. Het was ook de maand waarin studenten en medewerkers in het hoger onderwijs op de TU Delft en daarbuiten meerdere malen protesteerden tegen de bezuiningsplannen van het kabinet.
December
In december bleken die demonstraties best succesvol: de bezuinigingen werden deels teruggedraaid, al blijft het leeuwendeel staan. Er was goed nieuws voor studenten: de langstudeerboete keert toch niet terug. Op de valreep plaatsten we het met afstand best gelezen artikel van 2024. Pechstudenten krijgen tot 6,500 euro terug. Ook goed gelezen werd ons artikel over de mogelijkheden van afgedankte zonnepanelen.
De rest van december brengt de redactie door onder de kerstboom. Na de kerstvakantie zijn we op maandag 6 januari 2025 terug met nieuwe achtergrondartikelen, nieuwsberichten, interviews en reportages. Fijne feestdagen!
Comments are closed.