Recent
Snowboarden op de Markt, wie had dat gedacht? Dit weekend toverde studentenboardsportvereniging Drop het plein om tot een snowboardparadijs. Het werd een waar sneeuwspektakel.
Het aanstaande vertrek van het college van bestuur (cvb) roept bij verschillende partijen zorgen op over de bestuurlijke stabiliteit van de TU Delft. Lokale vakbonden waarschuwen dat de wisselingen op een kritisch moment komen. De medezeggenschap ziet de veranderingen juist met vertrouwen tegemoet.
Een nieuw jaar is een mooi moment om zaken anders aan te pakken. Niet langer alleen ‘het gesprek aangaan’ maar op basis van argumenten en onderzoek verantwoordelijkheid nemen voor kwesties als fossiele samenwerking en Gaza. De TU Delft gaat echter op de oude voet verder, constateert columnist Bob van Vliet.
Een volledige wisseling van de wacht in het hoogste orgaan van de TU Delft: beide zittende bestuurders vertrekken in het komende jaar. Dat is volgens hun woordvoerder geen gehoor aan de vele oproepen daartoe, maar een strategische zet.
Door radar te combineren met kunstmatige intelligentie wil de Delftse startup Perciv AI de prestaties van duurdere verkeerssystemen evenaren voor een fractie van de kosten. Dat opent mogelijkheden voor autonome voertuigen, robots en drones — mogelijkheden die investeerders niet zijn ontgaan.
Het was een jaar vol wetenschappelijke hoogtepunten, helden, roerig Haags onderwijsbeleid en bovenal een desastreus rapport over sociale onveiligheid. Blik met ons mee terug op Delta in 2024. Op 6 januari zijn we er weer. Fijne feestdagen!
Aan het eind van een bewogen jaar laat columnist Jan van Neerven zich inspireren door een dirigent die terugkeert naar zijn geboorteland om daar iets op te bouwen.
Studenten krijgen relatief steeds minder stagevergoeding, ziet het Centraal Planbureau. Technische studenten komen goed uit de bus: zij krijgen gemiddeld genomen de hoogste vergoedingen.
De Delftse start-up Oasys Now wil gepersonaliseerde zorg toegankelijker maken en patiënten de controle geven over hun eigen dossier. Met hun idee wonnen ze 1 miljoen euro om te investeren in hun patiëntdatasysteem.
Willekeurige onderwerpen, slechte presentaties – copycat-congressen zijn de nieuwste manier waarop malafide bedrijven geld uit de zakken van wetenschappers willen kloppen. Zoals deze in Boedapest, waar meerdere Nederlandse onderzoekers een lezing gaven. “Dit was eens, maar nooit weer.”
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de Delta-nieuwsbrief. Elke week sturen we je onze beste verhalen rechtstreeks in je inbox!