Dossier
Klimaat
Klimaatactie is een speerpunt voor de TU Delft, wat zich moet uiten in onderwijs en onderzoek. Ook moet het terugkomen in het eigen inkoopbeleid en het eigen energieverbruik. Tegelijk voeren actievoerders de druk op om veel meer te doen en om bijvoorbeeld de banden met de fossiele industrie te verbreken. Je leest er alles over in dit dossier.
Zorg ervoor dat een nieuwe vicerector geen banden heeft met de fossiele industrie, schrijft masterstudent Jen Jacobs. “Het is duidelijk dat degene die beslissingen neemt over samenwerking met fossiele brandstofbedrijven, niet geassocieerd mag zijn met die industrie.”
De afgelopen maanden hebben studenten en medewerkers hun standpunten gedeeld over samenwerkingen van de TU Delft met de fossiele industrie. Deze zijn nu verzameld in een rapport. De belangrijkste aanbevelingen? Zorg voor transparantie en stel duidelijke voorwaarden aan deze samenwerkingen.
De klimaatcrisis is zo belangrijk dat duurzaamheidskwesties in alle beslissingen meegenomen moeten worden, schrijft onze nieuwe student-columnist Otto Kaaij. Hoewel de TU volgens hem goede stappen zet, is zij er nog lang niet, met een reclamebord als gekmakende getuige.
Voor het laatst promoveert een onderzoeker van Geoscience & Engineering deze week op onderzoek naar oliewinning. Daar is lang naartoe gewerkt, vertelt de afdelingsvoorzitter. “Als we olie-onderzoek zouden blijven doen, zouden we de status quo in stand houden. Maar roep niet dat we helemaal moeten stoppen met fossiele samenwerking.”
Trek je terug uit het manifest Toekomstbestendige Luchtvaart voor Nederland. Die oproep doet TU-alumnus Boris Schellekens in een petitie aan de TU Delft, de UTwente en de TU Eindhoven. Hij vindt dat zij ‘zich voor het karretje van de luchtvaartlobby laten spannen’. De TU ziet dat anders: “Het manifest is een compromis. En dat is nodig, anders gebeurt er niks.”
Grote kolencentrales willen overstappen op houtpellets omdat kolen per 2030 verboden worden. De Tweede Kamer debatteerde er deze maand over. Hoe duurzaam is grootschalige biomassa nu eigenlijk?
TU-klimaatfilosofen James Hutton en Anna Melnyk helpen studenten om te gaan met de vele klimaatdilemma’s die ze tegenkomen tijdens hun studie en daarbuiten. Hoe navigeren studenten zich door al het pessimisme rondom klimaat? “We mogen wanhoop niet laten winnen.”
Klimaatactivisten hebben maandagochtend een ruimte in de faculteit Mechanical Engineering bezet. Ze bleven tot het gebouw dicht ging. Delta was er de hele dag bij en deed verslag in deze liveblog.
Het studentenbestuur van de jaarlijkse Delft Career Days maakt dit jaar meer ruimte voor duurzaamheid. Voor sommige olie-, gas- en chemiegiganten blijft de deur dicht.
De TU Delft worstelt met de samenwerking met fossiele bedrijven. Welke keuzes zouden medewerkers en studenten maken? Een online raadpleging laat hen ‘dilemma’s doorleven’.
Geen aanvraagrondes, geen competitie om geld… Een nieuw onderdeel van onderzoeksfinancier NWO gaat met een andere aanpak – en 20 miljoen euro – het klimaatonderzoek aanjagen.
Als het aan TU-studenten en medewerkers ligt, wordt GroenLinks/PvdA de grootste partij. De belangrijkste thema’s zijn klimaat en wonen, blijkt uit een peiling van Delta.
De afgelopen kabinetten hebben weinig effectief klimaatbeleid gevoerd en daar moet snel verandering in komen, schrijven twaalf prominente klimaatwetenschappers in een brief.
Het KNMI presenteerde maandag nieuwe klimaatscenario’s. TU-klimaatwetenschapper Herman Russchenberg en KNMI-onderzoeker Sybren Drijfhout: “Extremen bepalen de leefbaarheid.”
De vorige keer stond Wim Uijttewaal als burger langs de geblokkeerde A12 en kreeg een zwiep van een waterkanon. Dat moet zaterdag anders, vindt hij. Want dan gaat hij in toga.
Wetenschapsgenootschap KNAW wil meer financiering van interdisciplinair onderzoek naar effecten van klimaatverandering op de volksgezondheid. Dat moet leiden tot beter beleid.
Actiegroep End Fossil gaat in mei wereldwijd onderwijsinstellingen bezetten. Ook in Delft zijn er plannen. De TU noemt het ‘betreurenswaardig’.