Wetenschap

Klimaatwetenschappers willen zich meer met beleid bemoeien

De afgelopen kabinetten hebben weinig effectief klimaatbeleid gevoerd en daar moet snel verandering in komen, schrijven twaalf prominente klimaatwetenschappers in een brief.

‘Uitbreiding van hernieuwbare energie in de energievoorziening’ is volgens de experts nodig. (Foto: Bill Mead/Unsplash)

In de brief aan het kabinet staat dat de klimaatdoelen haalbaar zijn, maar dat er dan wel “vergaande ingrepen” nodig zijn. De experts wijzen bijvoorbeeld op ‘een combinatie van energiebesparing, elektrificatie van de energievraag, uitbreiding van hernieuwbare energie in de energievoorziening en investeringen in een stabiel energiesysteem’.

Het nog langer uitstellen van maatregelen vermindert de beschikbare opties en leidt tot meer schade en hogere kosten, schrijven de experts, die zijn verbonden aan het VN-klimaatpanel IPCC. “Daar is niemand bij gebaat.” Het is de eerste keer dat ze met concrete beleidsvoorstellen aan het demissionaire kabinet komen.

Plantaardige voeding
Zo vinden de wetenschappers dat elk ministerie een topambtenaar moet krijgen die bij nieuwe regels en wetgeving beoordeelt of die wel stroken met de klimaatdoelen. Verder adviseren ze onder meer om plantaardige voeding te subsidiëren en werk te maken van herbebossing, vergroening en betere wateropslag.

Onder de ondertekenaars is TU-hoogleraar energiesysteemanalyse Kornelis Blok. Hij is sinds de oprichting in maart 2023 ook lid van de Wetenschappelijke Klimaatraad, die regering en parlement gevraagd en ongevraagd moet adviseren over klimaatbeleid.

Demissionair onderwijsminister Dijkgraaf zei eerder deze maand in televisieprogramma Buitenhof dat hij vindt dat er een grotere rol is weggelegd voor wetenschappers. Hij zei te vinden dat de wetenschap in het verleden “misschien wel iets te voorzichtig is geweest” als het over klimaatverandering ging. Want: “Je hebt als wetenschapper ook een belangrijke taak om vooruit te kijken en de politiek te wijzen op de risico’s die eraan komen.”

HOP, Peer van Tetterode

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.