Klimaatactivisten kondigen nieuwe bezetting TU aan

End Fossil Leiden en Delft heeft een nieuwe bezetting van de TU Delft aangekondigd op 19, 20 en 21 februari. Die zou alleen afgewend kunnen worden, zeggen de activisten op Instagram, als het college van bestuur tegemoetkomt aan tenminste één van hun eisen: ‘verbreek alle banden met de fossiele industrie, verban alle fossiele en oorlogsbedrijven van de campus en democratiseer de universiteit’.

Als de bezetting doorgaat, zou dat de tweede keer zijn. De eerste bezetting vond plaats in onderwijsgebouw Pulse, in mei 2023. Die actie duurde toen van 13.00 tot  00.30 uur. De klimaatactivisten waren toen ook van plan om te blijven totdat de TU één van hun eisen had ingewilligd.

Delft Career Days

End Fossil maakte de nieuwe plannen bekend met een video op Instagram. Daarin is te zien hoe ze een strook papier met het woord ‘criminal’ over een banner van de Delft Career Days, voorheen de Delftse Bedrijvendagen, plakken. Dat papier was woensdagochtend verdwenen.

De activisten hebben de Career Days al langer op de korrel. De aangekondigde bezetting vindt plaats tegelijk met de oriëntatiedagen van de Delft Career Days in de aula. Of de activisten datzelfde gebouw op het oog hebben voor hun actie is niet duidelijk.

Reactie TU

Een woordvoerder laat weten dat de TU Delft het recht op demonstratie respecteert. Wel verwacht de TU volgens hem dat End Fossil rekening houdt ‘met regels en processen, het onderwijs niet verstoort, de veiligheid van personen en gebouwen niet in gevaar brengt, niet actievoert buiten openingstijden en geen discriminerende of haatzaaiende teksten gebruikt’.

Ook wil de TU op voorhand met de activisten overleggen over ‘welke vormen mogelijk zijn’, aldus de woordvoerder. Of dat een bezetting kan zijn, hangt volgens hem af van ‘welke vorm die krijgt’.

Comments are closed.