Vakbond CNV is een campagne gestart over sociale veiligheid op de TU Delft. In bushokjes op en rond de campus hangen posters die verwijzen naar een meldpunt en in lunchpauzes zullen vakbondsmensen op de campus rondlopen en met mensen praten.
‘Meldingen van intimidatie, racisme, pesten en uitsluiting op de TU Delft’ en ‘Onderwijsinspectie spreekt van wanbeheer’. Posters met deze teksten verschijnen sinds deze week op steeds meer bushokjes op en rond de campus. Vakbond CNV roept mensen daarmee op om zich te melden met ‘zorgen over sociale onveiligheid op de TU Delft’ of een vraag om advies.
De posters verwijzen naar een CNV-meldpunt waar mensen eventueel anoniem en ook zonder lidmaatschap hun zorg of adviesvraag kenbaar kunnen maken. Op de website schrijft CNV dat ze richting politiek en werkgevers werk maakt van een veilige werkomgeving. “Maar”, gaat het verder, “gesterkt door onze juristen, zijn we er ook specifiek voor jou. Voor een luisterend oor, voor advies en indien nodig (voor wie tenminste een half jaar lid is) juridische stappen.”
Drie oplossingen
Sinds de TU Delft op 1 maart dit jaar het onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs over het gebrek aan sociale veiligheid publiceerde, laten de lokale vakbonden geregeld van zich horen. Dat begon met een oproep aan het college van bestuur en de raad van toezicht om de inspectie niet voor de rechter te dagen, iets waaraan beide uiteindelijk gehoor gaven. Daarna vroegen de bonden aandacht voor het functioneren van de klachtencommissie ongewenst gedrag, de continuïteit binnen het college van bestuur en de samenstelling van het projectteam sociale veiligheid.
Sinds het einde van het voorjaar pleiten de lokale bonden, gesteund door hun landelijke afdelingen, voor drie oplossingen die volgens hen nodig zijn om een begin te maken van het vergroten van de sociale veiligheid: een nulmeting, een meldpunt en assessments van nieuwe en bestaande medewerkers. Nu is CNV dus (ook) zelf een meldpunt gestart. Om dat onder de aandacht te brengen en rechtstreeks met medewerkers te kunnen praten, zullen CNV’ers tijdens verschillende lunchpauzes de campus op gaan.
Wat waren ook alweer de bevindingen van de inspectie?
De Inspectie van het Onderwijs heeft van december 2022 tot november 2023 onderzoek gedaan naar grensoverschrijdend gedrag aan de TU Delft. In het rapport dat daarvan het resultaat is, spreken de onderzoekers onder meer van intimidatie, racisme, seksisme, pesten, uitsluiting, roddelen en sociale onveiligheid als gevolg van gebrek aan leiderschap.
De effecten bij TU-medewerkers die zich bij de inspectie hebben gemeld zijn vaak langdurig en belemmerend. De inspectie spreekt van psychologische en fysieke gezondheidsklachten, uitval en een algemeen gevoel van onveiligheid. Ook stress, burn-out, depressie en PTSS, huilbuien en gespannen thuissituaties komen voor, net als ziekte, overgeven op het werk, paniekaanvallen en hartkloppingen.
Bij het universiteitsbestuur is er volgens inspecteurs veel informatie aanwezig over wat er speelt op het vlak van sociale veiligheid, maar deze ‘verzuimt’ om ‘de optelsom te maken om tot een volledig beeld te komen’. Ook ‘stuurt het bestuur onvoldoende op passende maatregelen’. Om deze reden is er sprake van wanbeheer, aldus de inspectie.
In ons dossier lees je nieuws en achtergronden over het inspectierapport en alles wat ermee samenhangt.
Comments are closed.