Wetenschap
Moreel beraad

Vóór de zomer advies over wat te doen met banden TU-Israël

Een groep van ongeveer tien TU-medewerkers is sinds maart bezig met een zogeheten ‘moreel beraad’ over de banden met Israëlische instituties. Vóór de zomer komen zij met een advies. Tot die tijd blijft het standpunt van het college van bestuur ongewijzigd. Intussen is een herdenkingsboompje op de campus voor de tweede maal vernield.

Demonstratie op 25 mei op de campus. (Foto: Thijs van Reeuwijk)

Het college van bestuur (cvb) besloot op 1 oktober tot dit moreel beraad read-more-closed maar gaf daar verder geen ruchtbaarheid aan. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van Delta aan het cvb en aan integrity officer en hoogleraar ethiek en techniek Ibo van de Poel.

Volgens Van de Poel ‘concentreert het moreel beraad zich op de wenselijkheid van internationale samenwerkingen in het licht van het Israël-Gaza conflict’. Hij laat weten dat de zogenoemde moreelberaadkamer bestaat uit ‘ongeveer tien’ TU-medewerkers. Wie zij zijn, kan hij niet zeggen. ‘Er is afgesproken dat de namen niet publiek gemaakt worden om te voorkomen dat mensen onder druk gezet worden of onheus bejegend worden’, mailt hij.

Divers samengesteld

Wel wil hij kwijt dat de groep divers is samengesteld, ‘qua faculteiten en diensten, gender, nationaliteit, WP/OBP/studenten en type functie aan de TU’. (WP staat voor wetenschappelijk personeel, OBP voor ondersteund personeel, red.) Volgens Van de Poel is voor deelname aan een moreelberaadkamer ‘niet noodzakelijkerwijs expertise nodig’ op het gebied van bijvoorbeeld internationaal recht, mensenrechten en het Israëlisch-Palestijns conflict. ‘Wel worden de deelnemers getraind in de methode en worden alle bijeenkomsten voorbereid zodat alle deelnemers de relevante informatie hebben.’

De leden zijn in maart en april drie keer samengekomen om een specifieke samenwerking te bespreken. Ter voorbereiding kregen zij rapporten of samenvattingen die relevant werden geacht. Het gaat volgens Van de Poel bijvoorbeeld om publicaties van de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties en uitspraken van het Internationaal Strafhof.

Advies komt voor de zomer

Van de Poel voegt daaraan toe: ‘Voor de duidelijkheid: de taak van de moreelberaadkamer was niet om de juridische situatie met betrekking tot Israël-Gaza te beoordelen, maar om tot een moreel oordeel te komen wat de TU Delft moet doen met betrekking tot samenwerkingen in het licht van relevante constateringen van gezaghebbende instanties over de situatie in Israël-Gaza.’

Het advies komt vóór de zomer, zegt Van de Poel. Het is vervolgens aan het college van bestuur om al dan niet zijn standpunt te wijzigen. Dat standpunt is uiteengezet in een statement van precies een jaar geleden. Daarin zegt het cvb de banden met Israëlische instituties niet te willen heroverwegen.

Het hoofdverhaal gaat verder onder de foto.

Olijfboompje bij aula opnieuw ontworteld

(Foto: Kim Bakker)

Op 14 juni 2024 plantten activisten van Delft Student Intifada (DSI) een olijfboompje op het grasveld tussen de aula en de TU Delft Library. Hoewel dat niet was overlegd, mocht hij van de TU blijven. Hij werd eerder dit jaar echter vernield, waarna hij op 5 mei is herplant. Onlangs is hij opnieuw ontworteld. De TU Delft was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Protesten

Inmiddels spreken experts steeds luider over genocide in Gaza. Zij wijzen erop dat volgens het internationaal recht de internationale gemeenschap genocide moet voorkomen, en niet moet wachten tot het Strafhof tot een definitief oordeel komt. De leiders van Canada, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk dreigen met sancties ‘als Israël het hernieuwde militaire offensief in Gaza niet staakt en de beperkingen op humanitaire hulp niet opheft’. Ook minister Veldkamp trok onlangs een voorzichtige lijn in het zand.

Daarnaast beginnen andere universiteitsbesturen te schuiven. Vorige week sprak de Utrechtse collegevoorzitter van ‘genocidaal geweld’ in Gaza, al betekent dat niet dat hij alle banden verbreekt. Activisten bezetten om die reden op 19 mei opnieuw een gebouw van de Universiteit Utrecht, waar de politie in de avond ingreep.

Intussen roepen studenten en medewerkers van alle universiteiten in een petitie opnieuw op tot het verbreken van de ‘banden met genocide’. ‘En haal de politie niet naar de campus!’, voegen zij daaraan toe. Een kleine zevenhonderd mensen, onder wie ook Delftse studenten en medewerkers, hebben die petitie inmiddels getekend.

‘Goeddoordacht en gewogen’

Via een woordvoerder laat het cvb weten: ‘De situatie in Gaza is verschrikkelijk. Dat zal niemand ontgaan.’ Maar dat betekent op dit moment niet dat het cvb een nieuw standpunt inneemt.

Het wachten is op het advies van de moreelberaadkamer ‘om tot een goeddoordacht en gewogen standpunt te komen’. ‘Natuurlijk houden we oog op wat er in de buitenwereld gebeurt, maar we moeten onze eigen, moreel juiste afwegingen maken. Daar is de beraadkamer voor opgezet.’

Bijeenkomst op 22 mei

Op 22 mei organiseert Delft Student Intifada de bijeenkomst ‘Educate to Liberate’. Ook daar zullen de banden van de TU Delft met Israëlische instellingen worden besproken. Er zal onder meer een lezing zijn van dr. Maya Wind, de Israëlische antropoloog en auteur van het boek Towers of Ivory and Steel over de verwevenheid tussen universiteiten en het leger in Israël.

Hoofdredacteur Saskia Bonger

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

s.m.bonger@tudelft.nl

Comments are closed.