De Universiteit Utrecht staakt een onderzoeksproject met het Israëlische ministerie van Gezondheid. Ook komt er definitief een einde aan de studentenuitwisseling met de universiteit van Haifa. Verder mogen de meeste samenwerkingen doorgaan.
In een persverklaring hekelt het UU-bestuur onder meer de plannen om grote delen van Gaza te bezetten en de ‘voortdurende blokkades van voedsel en hulpmiddelen’. “Gezaghebbend wetenschappelijk onderzoek spreekt van genocidaal geweld”, zegt collegevoorzitter Anton Pijpers, ‘er is geen oog meer voor de wens van mensen in de regio om in vrede te leven, met respect voor hun waardigheid en rechten’.
Geen nieuwe banden
De universiteit roept een commissie in het leven voor advies over ‘samenwerkingen met organisaties in landen die betrokken zijn bij gewapend conflict, mensenrechtenschendingen of schendingen van internationaal recht’. Die commissie moet hiertoe een ethisch kader ontwikkelen. Tot die tijd gaat de universiteit geen nieuwe banden met Israëlische organisaties aan, zegt het bestuur.
Er lopen momenteel 23 samenwerkingsverbanden met Israël, telt het digitale universiteitsblad DUB, en dat worden er dus 22. De overgebleven projecten (bijvoorbeeld op het gebied van klimaatverandering) kennen volgens de universiteit geen militaire toepassingen en zouden de mensenrechten niet schenden.
Bezettingen
De universiteit van Haifa was de laatste waarmee een contract voor studentenuitwisseling liep. Daar werd volgens de universiteit in de praktijk al geen gebruik meer van gemaakt. Aan de Universiteit Utrecht zijn geregeld demonstraties en bezettingen van activisten. Zij pleiten voor het verbreken van alle banden met Israel zolang het genocidaal geweld waarvan Pijpers spreekt voortduurt, bijvoorbeeld vorige week nog.
HOP, Bas Belleman
Delta heeft het college van bestuur vorige week vragen gesteld over ditzelfde onderwerp. Zodra de antwoorden er zijn, zullen we daarover berichten.
Comments are closed.