Campus
Aanbesteding

Financiële advisering over Campus Rotterdam niet naar Roland Berger

De voorzitter van de raad van toezicht trad terug om te kunnen meedingen, maar zijn consultancybureau Roland Berger gaat de TU niet adviseren over de financiering van Campus Rotterdam. De opdracht gaat naar Deloitte.

Het Erasmus MC in Rotterdam. (Foto: djedj / Pixabay)

Dat laat de projectorganisatie TU Delft | Campus Rotterdam weten. Roland Berger had zich net als PWC ingeschreven voor de tender, maar volgens de projectorganisatie had concurrent Deloitte de beste papieren. De beoordeling is gedaan door medewerkers van de TU Delft en de gemeente Rotterdam.

Terugtreden

De keuze is nieuwswaardig omdat Tijo Collot d’Escury, managing partner van Roland Berger, op 28 februari dit jaar aankondigde om terug te treden als voorzitter van de raad van toezicht van de TU Delft. De reden was de aanstaande tender voor de financiering van Campus Rotterdam, waar Roland Berger bericht van had gekregen. Hij zei elke schijn van belangenverstrengeling te willen voorkomen als zijn bureau op die tender zou inschrijven.

Hij volgde daarmee het voorbeeld van een andere partner van Roland Berger, zo bleek later. Die stapte in 2024 na ongeveer twee jaar lidmaatschap uit het bestuur van het Universiteitsfonds, ook om ‘iedere schijn van belangenverstrengeling’ te voorkomen. Deze partner had aan de wieg gestaan van convergence, de wetenschappelijke samenwerking tussen de TU, het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit, en daarmee ook van Campus Rotterdam.

Financieringsdoelen

Voor de realisatie van de TU-campus in Rotterdam is tot 2040 een bedrag van 4,8 miljard euro nodig, staat in het zogenoemde Ontwikkelplan. Dat geld moet voor meer dan de helft komen van overheden en bedrijven (en de rest uit collegegelden en onderzoek in opdracht van derden). Deloitte moet onderzoeken voor welke onderdelen daadwerkelijk bindende afspraken te maken zijn, en voor welke (nog) niet. Ook moet het consultancybureau helpen bij het halen van deze financieringsdoelen.

Veel tijd is daar niet voor. Vóór 1 september wil de programmaorganisatie het financiële deel van het Ontwikkelplan geactualiseerd hebben. De uitvoering begint zodra dat kan parallel daaraan.

Risico’s beperken

Een echte TU-campus in Rotterdam is er daarmee nog lang niet. Eerder sprak de TU over het openen een vestiging in Rotterdam, maar gaandeweg is besloten het project klein te beginnen. Na twee jaar vertraging moet de eerste TU-opleiding in Rotterdam in 2027 van start. Het plan is om de Delftse aanwezigheid in Rotterdam van daaruit stukje bij beetje uit te bouwen, om financiële risico’s te beperken.

Hoewel veel TU-medewerkers, en bijvoorbeeld ook de vakbonden, hun bedenkingen hebben over de plannen, ziet het college van bestuur dat anders. Collegevoorzitter en rector magnificus Tim van der Hagen noemt Campus Rotterdam een lifeline: “Als de externe financiering rondkomt, dan hebben we daar mensen nodig. En als we hier activiteiten moeten terugdringen, dan zouden mensen misschien daar kunnen werken, gewoon als medewerker van de TU Delft.”

  • Meer weten over Campus Rotterdam? Ga dan naar ons dossier.
Hoofdredacteur Saskia Bonger

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

s.m.bonger@tudelft.nl

Comments are closed.