De TU Delft moet bezuinigen. Tenzij je de afgelopen maanden onder een steen hebt geleefd, moet je dit bericht wel hebben meegekregen. Het gaat hierbij ook niet om een paar tientjes. Nee, het gaat om 79 miljoen euro; best een substantieel bedrag zou je zeggen, en dit is waarschijnlijk nog maar het begin. Verontrustend zijn berichten van andere Nederlandse universiteiten die al met maatregelen zijn gekomen. Bijvoorbeeld, bij de UTwente moeten er 63 mensen weg om 6,2 miljoen te besparen, bij University College Roosevelt wordt een kwart van de werknemers eruit geknikkerd, en hoogstwaarschijnlijk gaan er ook koppen rollen bij de VU Amsterdam en de Open Universiteit. Ons eigen rekensommetje zou in dezelfde trend uitkomen op zo’n 800 ontslagen. Dat is op z’n zachtst gezegd niet heel geruststellend.
Als gevolg daarvan draait de Delftse tamtam op volle toeren – wat gaat er gebeuren, welke beslissingen gaat het cvb nemen? Geen gratis slootwater, ahum, koffie meer? Sluiten van de protonenkliniek? Buitenlandse conferenties tot een absoluut minimum beperken? Qua ontslagen blijft het vooralsnog stil, maar je zou toch mogen verwachten dat achter de schermen concrete en verantwoorde plannen worden gesmeed.
Echter ontvingen we twee weken geleden een uitnodiging voor de survey ‘Have your say on Campus Rotterdam’. Beste mensen… ben ik nu gek, of is dit gewoon een bar slecht idee? Ik ben immers maar een simpele UD en geen visionaire financial strategy consultant bij een hippe Zuidas-organisatie gespecialiseerd in corporate paradepaardjes. Maar voor mij valt dit niet te rijmen met de financiële uitdagingen waar we voor staan. Waarom zou je in godsnaam wéér een nieuwe locatie willen openen, deze keer in Rotterdam? Daarbij kampen we al met teruglopende aantallen studenten, en hebben we duidelijk niet de financiële ruimte om personeel voor Rotterdam aan te nemen. Hoe strookt dit met de beoogde 2900 werknemers en achttien bachelor- en masteropleidingen?
Waarom zou je in godsnaam wéér een nieuwe locatie willen openen, deze keer in Rotterdam
Gelukkig is de kogel nog niet door de kerk – toch? TOCH? Hoewel de eenzijdige insteek van de survey mij enigszins sceptisch maakt staat de officiële go-no go voor campus Rotterdam gepland voor het voorjaar van 2025. Ik ben benieuwd naar de resultaten.
Daarnaast ben ik met een aftredend college benieuwd naar de toekomstige strategische visie van de TU. Ik heb wel een suggestie voor een visionaire verrijking in de rol van voorzitter: Stef Blok, oud-VVD minister voor Wonen en berucht en beroemd vanwege hervormingen in de (sociale) woningmarkt en het aantrekken van grote buitenlandse investeringsmaatschappijen. Ik zie dus kansen voor buitenlandse beleggers en nieuwe samenwerkingen. Waarom zo bekrompen nadenken over een campus Rotterdam, als we bijvoorbeeld ook een campus Groenland zouden kunnen openen? Dát is pas een visie!
De tijd overbruggend totdat het buitenlandse geld met bakken binnenrolt en campus Groenland officieel wordt geopend doe ik natuurlijk graag wat (sloot)water bij de wijn om de financiën toch nog een beetje binnen de perken te houden. Streep door Rotterdam; betaal ik m’n eigen koffie.
Britte Bouchaut is universitair docent bij de sectie veiligheidskunde aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management. Britte forenst iedere dag tussen Eindhoven en Delft, is vaak (on)terecht boos op de wereld en schrijft dit dan graag van zich af.
Comments are closed.