Wetenschap

TU Delft komt met nieuwe meepraatmogelijkheden over fossiele banden

Meedenken over de fossiele samenwerkingen van de TU Delft? Vanaf november biedt de universiteit die mogelijkheid. De uitkomsten moeten leiden tot een advies aan het cvb.

Een End Fossil-activist hangt een banner op tijdens een demonstratie op de TU Delft. (Foto: Nikita Ham)

Vanaf november kan iedereen op de TU Delft diens mening over de fossiele banden laten horen in een vragenlijst, in dialoogsessies en in een ‘morele beraadkamer’. Dat meldt het college van bestuur (cvb) donderdag in een e-mail aan alle medewerkers en studenten. De inzichten zullen worden gebruikt om de huidige samenwerking ‘tegen het licht te houden’, schrijft het cvb.

Het verbreken van de banden met fossiele industrie is voor klimaatactivisten op universiteiten door heel Nederland een belangrijk onderwerp. De Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam beloofden eerder dit jaar geen nieuwe fossiele samenwerkingen aan te gaan. Tijdens een Leids debat over het onderwerp stemde onlangs de hele zaal voor het verbreken van de banden.

In Delft heeft het cvb altijd duidelijk gemaakt dat het verbreken van de fossiele banden geen optie is. Tijdens een overleg met klimaatactiegroep End Fossil in april zei vice-rector magnificus Rob Mudde nog dat hij geen nieuwe argumenten zag voor het verbreken van de banden: “Ik zie gewoon geen plan B”. In mei bezette End Fossil onderwijsgebouw Pulse om aandacht te vragen voor het onderwerp.

Vragenlijst
Toch komt de universiteit nu met een beraadslagingsreeks, aftrappend met een door het Delftse onderzoeksbureau Populytics ontwikkelde
vragenlijst. Die moet ‘een duidelijk beeld van voorkeuren, gemeenschappelijke waarden […] en zorgen’ opleveren, aldus het cvb. De resultaten dienen als input voor het tweede programmaonderdeel: de in november te organiseren dialoogsessies.

Meer toewijding vraagt de zogenoemde ‘morele beraadkamer’, waarvoor de universiteit twaalf studenten en medewerkers zoekt die van november tot en met februari willen deelnemen aan een aantal dagdeelvullende sessies. Het is een vervolg op de eerdere proef ‘moreel beraad’ bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) over kennisveiligheid.

In de morele beraadkamer zal worden gezocht naar de beste oplossing voor een moreel dilemma, vertelt Integrity Officer Ibo van de Poel, die er nauw bij betrokken is. “In elke bijeenkomst staat een andere casus centraal. Het is de bedoeling dat de deelnemers in elke casus tot een gezamenlijk antwoord komen op de vraag: gaan we deze samenwerking aan?” Het externe bureau dat de gespecialiseerde methode ontwikkelde, begeleidt de sessies.

Adviserende rol
Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de morele beraadkamer bestaat uit een gemêleerd gezelschap, zegt Van de Poel. “We zoeken naar spreiding in standpunten en naar diversiteit.” De sessies zijn nadrukkelijk geen debatten. “Alle deelnemers moeten bereid zijn hun mening te onderzoeken en in samenspraak met de anderen bij te stellen.” Aan het einde van de zes sessies, voorafgegaan door een basistraining, rolt er een advies uit. 

Samen met de enquêteresultaten en de uitkomsten uit dialoogsessies vormt dat de basis voor het advies dat het Integrity Office en het Climate Action-programma gezamenlijk uitbrengen aan het cvb. Dat wordt, als het aan Van de Poel ligt, serieus genomen. “We willen dat de uitkomsten van deze drie beraadslagingen invloed hebben.”

Wetenschapsredacteur Kim Bakker

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

k.bakker@tudelft.nl

Comments are closed.