Buiten de campus

UvA: geen onderzoek met Shell

De Universiteit van Amsterdam (UvA) wil voorlopig geen nieuwe samenwerking meer starten met bedrijven in de fossiele sector. Het besluit volgt op felle acties van klimaatactivisten. Dat staat in een verklaring van 8 februari. Het bestuur wil eerst in gesprek met studenten en medewerkers. “De vraag is hoe en met wie samengewerkt kan worden.” 

Momenteel is de Amsterdamse universiteit betrokken bij “vier projecten waar ook Shell één van de partijen is”. Het zou gaan om onderzoeken die zijn “gericht op schone energie, betere analysemethoden, of een beter milieu”. Die vier onderzoeken worden voorgezet.   

Op verschillende universiteiten, zoals de Universiteit Leiden, de TU Eindhoven en de Erasmus Universiteit in Rotterdam, verzetten activisten zich de afgelopen tijd tegen de samenwerking van onderzoekers met de fossiele industrie.  

In Delft kunnen studenten een petitie tekenen van End Fossil Leiden/Delft. De groep is ook in gesprek met het college van bestuur (cvb). Tijdens een eerste gesprek zei het cvb dat de fossiele industrie nodig is voor de energietransitie. De TU heeft al een aantal jaar als beleid dat het geen nieuwe fossiele projecten doet met de fossiele industrie. Met het moratorium lijkt de UvA een stapje verder te gaan. (HOP

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.