De vakbonden FNV, CNV en AOb starten op 6 februari een enquête om in kaart te kunnen brengen hoe medewerkers sociale veiligheid en leiderschap op de werkvloer ervaren. Ze willen niet wachten op het herstelonderzoek van de Inspectie van het Onderwijs, dat eerder deze week is begonnen.
(Foto: Justyna Botor)
Translation in progress
Sinds het verschijnen van het Inspectierapport over sociale onveiligheid aan de TU Delft hebben zowel de Onderwijsinspectie als de Arbeidsinspectie verschillende onderzoeken uitgevoerd, maar volgens de vakbonden FNV, CNV en AOb blijven cruciale vragen onbeantwoord.
Daarom verspreiden zij nu een enquête onder medewerkers. Een van de kernpunten waarover zij meer inzicht willen krijgen betreft het leiderschap binnen de universiteit. “Uit het rapport van de Onderwijsinspectie bleek dat er grote problemen zijn op het gebied van sociale veiligheid, en leiderschap speelt daarin een sleutelrol,” legt FNV-bestuurder Gijs Kooistra uit. “We willen concreet weten hoe medewerkers het leiderschap op verschillende niveaus ervaren, van direct leidinggevenden tot het college van bestuur.”
De enquête richt zich op vragen als: voelen medewerkers zich gehoord? Ervaren ze de TU Delft als een democratische organisatie? Verschilt de ervaring per faculteit of dienst? Daarnaast biedt de vragenlijst medewerkers de kans om zelf verbeterideeën aan te dragen. Die input kunnen de vakbonden vervolgens gebruiken in de gesprekken met het college van bestuur.
Anoniem
Medewerkers kunnen de enquête anoniem invullen. Om de privacy verder te waarborgen, worden resultaten alleen gepresenteerd als ze gebaseerd zijn op groepen van minimaal 25 personen. “Er heerst op sommige plekken binnen de TU Delft nog steeds een angstcultuur”, zegt Kooistra. “Daarom benadrukken we dat medewerkers veilig hun mening kunnen geven.”
De resultaten worden met zowel medewerkers als het college van bestuur gedeeld
De vakbonden willen zoveel mogelijk medewerkers bereiken, maar lopen tegen obstakels aan. Ondanks afspraken over het gebruik van interne communicatiekanalen, mag de enquête binnen de TU niet onder de aandacht worden gebracht via de digitale informatieschermen of intranet, zegt Kooistra. “Dit is teleurstellend. Bij andere universiteiten gaat dit zonder problemen, maar hier wordt medewerking geweigerd.” Op vragen van Delta over de reden hiervan heeft de TU niet gereageerd.
Om toch aandacht te vragen voor de enquête, zetten de vakbonden andere middelen in. Zo ontvangen leden een directe e-mail met de link, verspreiden de vakbonden flyers met QR-codes op de campus, en gebruiken ze externe platforms om de enquête bekend te maken.
Resultaten
Medewerkers hebben ongeveer een maand de tijd om de enquête in te vullen. Daarna worden de gegevens geanalyseerd en de resultaten gedeeld met zowel medewerkers als het college van bestuur. “Het is voor ons belangrijk om objectieve inzichten te krijgen, zodat we met concrete voorstellen kunnen komen om sociale veiligheid en leiderschap te verbeteren,” zegt Kooistra. “Idealiter levert de enquête niet alleen een beeld op van wat er mis is, maar ook van wat er wél goed gaat. Die kennis helpt ons om effectieve veranderingen voor te stellen.”
Bijdragen aan verbeteringen
De vakbonden hopen dat medewerkers massaal deelnemen aan de enquête en dat de resultaten zullen bijdragen aan tastbare verbeteringen binnen de bedrijfscultuur. “Dit is een kans om gehoord te worden,” besluit Kooistra. “En wij zullen ons hard maken om die stem door te laten klinken.”
Wat waren ook alweer de bevindingen van de inspectie?
De Inspectie van het Onderwijs heeft van december 2022 tot november 2023 onderzoek gedaan naar grensoverschrijdend gedrag aan de TU Delft. In het rapport dat daarvan het resultaat is, spreken de onderzoekers onder meer van intimidatie, racisme, seksisme, pesten, uitsluiting, roddelen en sociale onveiligheid als gevolg van gebrek aan leiderschap.
De effecten bij TU-medewerkers die zich bij de inspectie hebben gemeld zijn vaak langdurig en belemmerend. De inspectie spreekt van psychologische en fysieke gezondheidsklachten, uitval en een algemeen gevoel van onveiligheid. Ook stress, burn-out, depressie en PTSS (posttraumatische stressstoornis), huilbuien en gespannen thuissituaties komen voor, net als ziekte, overgeven op het werk, paniekaanvallen en hartkloppingen.
Bij het universiteitsbestuur is er volgens inspecteurs veel informatie aanwezig over wat er speelt op het vlak van sociale veiligheid, maar deze ‘verzuimt’ om ‘de optelsom te maken om tot een volledig beeld te komen’. Ook ‘stuurt het bestuur onvoldoende op passende maatregelen’. Om deze reden is er sprake van wanbeheer, aldus de inspectie.
In ons dossier lees je nieuws en achtergronden over het inspectierapport en alles wat ermee samenhangt.

Comments are closed.