Campus

Stip: ‘Overlast valt mee als je studenten spreidt’

Studentenhuisvesting en de groei van de TU zijn terugkerende thema’s in de verkiezingsprogramma’s van Delftse politieke partijen. Een interviewreeks met de lijsttrekkers.

Ida de Boer: “We willen verkamering weer toestaan zodat woningen efficiënt te gebruiken zijn.” (Foto: Stip Delft)

Stip-lijsttrekker Ida de Boer kreeg vier jaar geleden interesse in lokale politiek, toen ze voor haar studie afreisde naar Detroit. “Als studenten hadden we een duidelijk beeld van hoe we de samenleving het beste konden inrichten, maar in Detroit ontdekte ik dat mensen op de plek zelf vaak heel goed weten wat het beste is”, vertelt ze. “Je moet in gesprek gaan om te achterhalen wát ze willen.” Terug in Nederland werd De Boer actief bij de Delftse politieke partij voor studenten: Studenten Techniek in Politiek.

Stip heeft plannen voor allerlei vormen van huisvesting. Wat willen jullie doen om het tekort aan studentenkamers te verkleinen?
“Bij nieuwe bouwprojecten moeten steevast studentenwoningen komen. Gele Scheikunde (voormalig TU-terrein, red.) ligt bijvoorbeeld naast de campus, terwijl daar nul studentenkamers bijkomen. Dat is zonde. Daarnaast willen we verkamering weer toestaan zodat woningen efficiënt te gebruiken zijn.”

Gaat verkamering niet ten koste van eengezinswoningen? En hoe zit het met de overlast?
“Ik denk niet dat verkamering ten koste gaat van eengezinswoningen. Er moet een goede balans zijn in wat we bijbouwen, dus studentenwoningen én goede eengezinswoningen. Als je studenten goed over de stad spreidt en zorgt voor gemengde wijken, zal de overlast meevallen. Want de plekken waar nu veel overlast wordt ervaren, zijn plekken waar veel studenten op elkaar wonen.”

‘Een significant deel van de nieuwbouw moet onzelfstandig zijn’

In veel verkiezingsprogramma’s gaat het over de groei van de TU. Hoe zien jullie de toekomst van de universiteit?
“De snelheid waarmee de TU groeit, kan de gemeente niet in haar eentje aan. Er is al een woningtekort en weinig plek. Als gemeenteraad gaan we er niet over hoeveel studenten de TU aanneemt, maar ik vind wel dat zij meer verantwoordelijkheid moet nemen en goed moet kijken naar welke invloed ze op de stad heeft. Als je meer studenten aantrekt, hoort daarbij dat je de groei in goede banen leidt door huisvesting te faciliteren.”

Noem één ding dat jullie het afgelopen jaar hebben bereikt voor studenten of jongeren.
“We hebben in meerdere moties gevraagd om voor studenten niet alleen studio’s te bouwen, maar ook gemeenschappelijke woningen. De meeste recente is de motie Routekaart naar onzelfstandige studentenhuisvesting, waarin we de gemeente vragen om duidelijker vast te leggen dat van de 2.500 studentenwoningen die tot 2026 worden bijgebouwd een significant deel onzelfstandig moeten zijn.”

Als ik jou een grote zak geld geef, waar zou je die dan aan uitgeven?
“Aan duurzaamheid. We krijgen vanuit het Rijk te weinig geld en we halen onze doelen op het gebied van duurzaamheid bij lange na niet. Delft heeft een energieloket waar mensen vragen kunnen stellen over bijvoorbeeld het verduurzamen van hun woning. Met extra geld zou ik zo’n loket proactiever willen maken. Dan kunnen medewerkers bij mensen langsgaan uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Voor veel mensen is het momenteel abstract wat ze zelf kunnen doen.”

  • Voor deze interviewreeks heeft de redactie van Delta alle deelnemende Delftse politieke partijen benaderd per mail, sms, telefoon, Instagram, LinkedIn en Facebook. Ondanks herhaaldelijke contactpogingen is het niet gelukt om interviews in te plannen met Bij1Delft, Onafhankelijk Delft en Volt. Lees via deze link de verkiezingsprogramma’s van alle deelnemende politieke partijen in Delft. 
Nieuwsredacteur Annebelle de Bruijn

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

a.m.debruijn@tudelft.nl

Comments are closed.