Campus

Protestactie levert nieuw bestek op

Een posteractie van medewerkers heeft ervoor gezorgd dat cateraar Cormet nieuw bestek heeft aangeschaft. Ook wordt afval in de TU-restaurants voortaan gescheiden ingezameld.

Vanaf begin februari wordt afval op alle TU-locaties van Cormet apart ingezameld.

Via posters in de kantine van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen uitten medewerkers eind vorig jaar  kritiek op het gebruik van plastic bestek door cateraar Cormet. De actie was op touw gezet door Paul van Gent, Marieke van der Tuin en Florian Schneider (CiTG, afdeling transport & planning). Zij pleitten ook voor aparte inzameling van afval, dat op dat moment alleen in de Aula en Pulse gebeurde.  

De poster die in de kantine van CiTG werd verspreid.

Tegelijkertijd stelden Kristina Reinders en Lenie Wasmus (CiTG, afdeling waterbouwkunde) in een ingezonden brief een terugkeer van het traditionele metalen bestek en aardewerken borden voor. Dit naar aanleiding van een Europees verbod op wegwerpplastic dat vanaf 2021 ingaat.  

De posters en brief veroorzaakten een kettingreactie. Cormet introduceerde halverwege januari nieuw bestek en per 1 februari wordt afval op alle TU-locaties van Cormet apart ingezameld. Delta vroeg TU Delft campus facility manager Annemarie Diouf en procescoördinator Philippe van der Pal om tekst en uitleg. 

 

Wat was jullie reactie bij het zien van de posters?
“Het raakte ons, vooral omdat onze leverancier  Cormet werd aangevallen”, legt Diouf uit. Bij Van der Pal overheerste vooral emotie. “Ik ben echt gepikeerd geweest. We werken met een toegewijde groep hard aan duurzaamheid, maar dit is een complex proces en nog niet voor iedereen even zichtbaar.” Van der Pal noemt het recyclen van koffiebekers. Afgelopen jaar zamelde de TU ruim 75 procent van alle gebruikte koffiebekers met TU-logo in. “Maar weinig mensen weten dit.”

“Misschien zijn we te bescheiden”, stelt Van der Pal. “Al namen we na het zien van de posters wel actie. In de pilot hebben we een bestekvariant gekozen waarvan we dachten dat die gerecycled kon worden tot inkt voor 3d-printers. Bij de eerste testzending bleek dit niet het geval. Daarnaast was het oude bestek qua stevigheid niet optimaal. Het bestek dat sinds kort in alle horecalocaties ligt is dat beide wel.”

Waar slaan jullie het gebruikte bestek op en wat gebeurt er mee?
Van der Pal: “Het wordt verzameld in containers in de kelder van de Aula. Tijdens metingen half december bleek dat Cormet vanaf september bijna 1100 kilo bestek in omloop bracht, maar de afnemer kon slechts batches van 50 kilo verwerken. Hierdoor ging alsnog veel bestek verloren. We hebben met het bedrijf waarmee we samenwerken, afgesproken om regelmatig testzendingen te sturen. Zo weten we of de kwaliteit van het bestek altijd hetzelfde is.”

Het nieuwe bestek kost ineens 11 cent. Als ik mijn eigen eten meeneem, mag ik geen gratis vork pakken. Waarom niet? 
“Kijk, iedereen die jarig is, neemt taart mee en haalt voor de afdeling borden en bestek bij de horecalocaties”, zegt Van der Pal. “Omdat het nieuwe bestek wezenlijk duurder is, kan ik me goed voorstellen dat Cormet het gebruik hiervan wil reguleren.”

Is de vernieuwde afvalverzameling ook een gevolg van de actie?
“Ja”, zegt Van der Pal. “In de pilot zamelden we eerste instantie alleen bij de Aula en Pulse apart in. Vanaf begin februari breiden we de pilot uit naar alle horecalocaties van Cormet. Het zou mooi zijn als we straks kunnen vertellen dat het gerecyclede bestek daadwerkelijk wordt gebruikt als inkt voor 3d-printers.”

Op dit moment wordt in de horecalocaties plastic, bestek en restafval gescheiden. Zijn er plannen om dit in de toekomst uit te breiden?
“We zouden graag een organische afvalstroom willen”, begint Van der Pal. “Alleen het risico op ongedierte en vervuiling is daarbij te groot. Daarom richten we ons eerst op de huidige afvalstromen. Op de campus wordt op dit moment 2.000 ton afval per jaar  ingezameld. Voor nu is ons doel om het afval uit alle horecalocaties apart in te zamelen en te laten verwerken. Ook zijn er in februari pitches van bedrijven die ons moeten steunen in het proces om onze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te behalen.”

Hebben jullie contact gehad met de posteractiegroep?
“Nee, ze hebben ook geen contact met ons gezocht”, aldus Diouf. “We staan open voor een gesprek. Als je vragen hebt of juist ideeën over de invulling van catering op onze campus, dan nodig ik je graag uit voor een kop koffie”, besluit Van der Pal. 

Lees meer:

Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.