Campus

Nieuwe kantine: andere tafels maar geen broodje Leo

Sodexo wordt deze zomer overgenomen door Cormet, die dinsdag 27 maart het contract ondertekent. Gaat er veel veranderen, of blijven de kantines van de TU grotendeels hetzelfde?

De witte tafels, de gigantische foto’s uit de jaren zestig aan de muur, de salad bar en het afvalstation aan de rand van de kantine in de Aula. Als het aan Dino Lobbes (commercieel directeur van Cormet) ligt, gaat het er allemaal uit. “Het moet meer gaan lijken op de echte wereld. Studenten zijn op zoek naar een tweede huiskamer en die willen wij hier creëren. We willen gezellige tafels in verschillende hoogtes, zodat zowel mensen met een laptop als etende mensen hier fijn kunnen zitten. Verder willen we dat ondernemers uit de stad hun producten kunnen verkopen in verschillende stalletjes, als een ‘rondrijdend circus’, met om de zoveel tijd nieuwe aanbieders. Zoiets als foodtrucks dus.”  


Bekend op de campus

Cormet is niet onbekend met dit concept. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd als horeca-exploitant voor het hoger onderwijs. Zo zitten zij bij de Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Wageningen en ook al bij de TU Delft. Bij de Fellowship heeft Cormet twee stands, de Satébar en het Italiaanse La Familia.

“Ik ga soms speciaal voor het goede eten naar de Fellowship. Je krijgt meer waar voor je geld”, vertelt Edward van Amelrooij (Technische Natuurwetenschappen) die met zijn studiegenoten aan een statafel in de Aula zit. De Italiaanse Antonio (Luchtvaart en Ruimtevaarttechniek) vindt het eten in de Fellowship te duur. “Vergeleken met een restaurant is het goed, maar voor een kantine moet het goedkoper.” Aan de studenten met weinig geld heeft Cormet gedacht. “We hebben een budgetlijn, waar je voor 2,50 zelf een flesje drinken, stuk fruit en twee broodjes in een zak kunt stoppen”, aldus Lobbes.


‘Studenten hebben soms moeite met gezond eten’


Een budgetlijn is niet nieuw,  Sodexo verkoopt budgetbroodjes, losse boterhammen en een glas melk. Toch zijn de studenten daar niet allemaal over te spreken. “De gefrituurde snacks zijn het goedkoopst”, aldus Van Amelrooij. Ook Antonio vindt het niks. “Studenten hebben soms moeite met gezond koken. Het is belangrijk om een gezonde en goedkope maaltijd aan te bieden. Bij de Spar kun je nu bijvoorbeeld een saucijzenbroodje en een cola voor 1,50 kopen, terwijl je hier voor een vullende salade 3 euro kwijt bent.”

Cormet wil veel gezond eten aanbieden, met meer keuze in vegetarische en veganistische opties. Toch zullen de snacks niet verdwijnen. “Uit onze onderzoeken blijkt dat daar veel behoefte naar is, dus je zult bijvoorbeeld een keer in de week een patatje kunnen krijgen”, vertelt Lobbes. 
Een Burger King of McDonalds zal er niet komen, zo vertelde Philippe van der Pal, coördinator Catering, Events en Horeca van Facility Management eerder in Delta.


Broodje Leo?

Het idee is dat lokale ondernemers uit de stad zelf de standjes komen vullen. “Dus broodje Leo komt ook?” vraagt Mark de Kruijff, studiegenoot van Van Amelrooij hoopvol. Toch niet, zegt slager Leo van Vliet zelf. “We hebben onze handen vol aan de winkel in de binnenstad. Verdeelde aandacht is geen aandacht. Op de campus moeten we huur betalen, extra mensen, vervoer, noem maar op, en dan kunnen we de prijs die we nu hanteren niet vragen.”


Geen ontslagen medewerkers


De medewerkers van de Sodexo blijven sowieso het eerste jaar op dezelfde plekken in de kantines werken. “We zijn wel geschrokken dat we straks worden overgenomen door Cormet, want we werken al elf jaar voor Sodexo”, zegt Richard van der Horst, chef-kok van de TU Delft. “Toch horen deze dingen bij het vak en we gaan de schouders eronder zetten. De medewerkers realiseren zich dat ze straks keihard nodig zijn om het voor iedereen goed te laten verlopen.”


Delta vroeg een reactie aan Sodexo maar die wilde niet reageren.


Roos van Tongeren / Redacteur

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.