‘Hadden wij maar iemand als Esther Perel’

Ingezonden door Ruben Wiersma (promovendus bij Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica)

Ik luister al een paar jaar graag naar de podcast ‘Where should we begin?’ van Esther Perel. In de podcast spreekt zij met stellen die tegen problemen aanlopen in hun relaties: de een zoekt te veel ruzie, diens partner is te rationeel; de een voelt zich niet gehoord, diens partner voelt zich niet gerespecteerd; ga zo maar door.

Perel zorgt er als geen ander voor dat beide partijen in de relatie zich gehoord voelen. Meestal vertrekken de partners met een nieuw perspectief en hervonden moed om met elkaar verder te gaan. Het is heerlijk om haar aan het werk te horen: ze is scherp, recht door zee en helpt de partners om elkaar te verstaan.

De podcast van Esther Perel is onder andere te beluisteren op Spotify. (Beeld: Screenshot Spotify)

Als ik de ontwikkelingen rond het inspectierapport volg, denk ik vaak: hadden wij maar iemand als Esther Perel. Iemand die ingrijpt als een van de partners te snel in de actiemodus schiet, in plaats van luisteren en erkennen. Iemand die de partners helpt om de woorden te vinden die de ander gehoord laten voelen. Iemand die de partners uitlegt dat de klacht van de één niet direct een veroordeling is van de intenties van de ander.

In plaats daarvan, krijgt het college van bestuur (cvb) advies van marketingbureaus over reputatieschade, stellen we met zijn allen overhaast een actieplan op, wordt regelmatige en transparante communicatie geschuwd of nogal rigoureus tegengewerkt. Van het cvb moeten we onze blik op de toekomst richten, zonder uitleg of rekenschap over misstappen in het verleden.

Misschien een idee om Perel uit te nodigen voor een volgend overleg? Tot die tijd: ‘Where should we begin’ is gratis te beluisteren op je favoriete podcastplatform. Of luister ‘How’s work?’ een spin-off van de podcast voor werksituaties.

Meer weten over het inspectierapport en alles wat daarmee samenhangt? Kijk in ons dossier.

Comments are closed.